Zabezpieczenie roślin na zimę
Zabezpieczenie roślin na zimę
Witam,
Do zimy może jeszcze trochę czasu, ale zaczęłam już się martwić, co zrobię z moimi roślinkami posadzonymi w donicach na działce, a mianowicie z: wierzbą iwa miniaturową, trawą pampasową, fuksją i rododendronem. Do piwnicy będzie ciężko je zmieścić, gdyż jest wiele innych roślinek, które bez piwnicy nie dadzą rady.
Może ktoś ma jakiś pomysł, jak zabezpieczyć rośliny przed mrozem, aby dotrwały do kolejnej wiosny.
Pozdrawiam,
Teresa
Do zimy może jeszcze trochę czasu, ale zaczęłam już się martwić, co zrobię z moimi roślinkami posadzonymi w donicach na działce, a mianowicie z: wierzbą iwa miniaturową, trawą pampasową, fuksją i rododendronem. Do piwnicy będzie ciężko je zmieścić, gdyż jest wiele innych roślinek, które bez piwnicy nie dadzą rady.
Może ktoś ma jakiś pomysł, jak zabezpieczyć rośliny przed mrozem, aby dotrwały do kolejnej wiosny.
Pozdrawiam,
Teresa
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zabezpieczenie roślin na zimę
Wierzba Iwa da radę na zewnątrz w zimie, wkopana w grunt, lub styropian pod doniczkę, worek jutowy na doniczkę i czasem troszkę śniegu w korzenie...
Trawa pampasowa, mówią pól na pół... Ja moją w piwnicy będę zimować, bez specjalnych zabiegów...
Fuksja, to zimowanie w piwnicy obowiązkowo, chyba, że odmiana Magellanica, minimum dwuletnia, to może da radę... Ja moją dwuletnią zostawiam w gruncie na zimę... Ale to odmiana Magellanica... Reszta Fuksji zimuje w piwnicy...
Rododendron, może zimować na zewnątrz, tak zabezpieczony jak Wierzba Iwa...
Trawa pampasowa, mówią pól na pół... Ja moją w piwnicy będę zimować, bez specjalnych zabiegów...
Fuksja, to zimowanie w piwnicy obowiązkowo, chyba, że odmiana Magellanica, minimum dwuletnia, to może da radę... Ja moją dwuletnią zostawiam w gruncie na zimę... Ale to odmiana Magellanica... Reszta Fuksji zimuje w piwnicy...
Rododendron, może zimować na zewnątrz, tak zabezpieczony jak Wierzba Iwa...
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Roślinki siedzą sobie w działkowej altanie, w tekturowych pudłach opatulone słomą i otuliną. Mam nadzieję, że dotrwają do wiosny.
Pozdrawiam,
Teresa
Pozdrawiam,
Teresa
Teresa , w takiej pierzynce na pewno przezimują zimę