Poziomki - uprawa cz. 2
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Ja mam zamiar wycinać nożyczkami tylko stare liście (nie ruszając serca) ale ja mam maleńką grządkę to mogę sobie rzeźbić. 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak też uczynię. Dziękuję i pozdrawiammajs pisze:bioy
I to jest dobra decyzja, te uschnięte liście to swego rodzaju czapka zimowa, pomaga ochronić przed przemarznięciem zarówno zalążki przyszłorocznych kwiatów jak i samą roślinkę.
Skoś je wczesną wiosną jak już zakończy się okres przymrozków.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Jacek
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam,
kupiłem dzisiaj nasiona i chcę kilka wysiać, może się coś udać?

kupiłem dzisiaj nasiona i chcę kilka wysiać, może się coś udać?
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Co się ma nie udać.
Tylko nie teraz, ale dopiero ok. lutego.

Tylko nie teraz, ale dopiero ok. lutego.

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Chcę teraz wysiać kilka nasion.
A na wiosnę resztę.

A na wiosnę resztę.

- romix
Możesz spróbować. Powinny wzejść, ale z dalszym wzrostem będzie raczej kiepsko.
Chyba, że zapewnisz im dobre warunki, szczególnie światło. Nigdy o tej porze nie wysiewałem.
Eksperyment można zrobić.

Chyba, że zapewnisz im dobre warunki, szczególnie światło. Nigdy o tej porze nie wysiewałem.
Eksperyment można zrobić.

- Ruda2011
Moim zdaniem nic z tego nie będzie - za mało światła i za krotki dzień. Nawet jeżeli wzejdą - znikną
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam dwie skrzynki z poziomkami na balkonie. Wiem że na tym balkonie nie doczekają wiosny bo zmarzną, myślę o tym żeby je zanieść do garażu. Tylko ciemno tam będzie. Czy to dobry pomysł?
Mam dwie skrzynki z poziomkami na balkonie. Wiem że na tym balkonie nie doczekają wiosny bo zmarzną, myślę o tym żeby je zanieść do garażu. Tylko ciemno tam będzie. Czy to dobry pomysł?
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Moje stoją na balkonie, kilka doniczek/skrzynek jedna na drugiej,opatulone agro i widno też nie mają. Myślę ze możesz tylko pamiętaj żeby z czasu ciut podlac
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Poziomki w skrzynkach balkonowych mam po raz pierwszy.
I tak jak truskawki są poustawiane na styropianie na balkonie i przykryte agrowłukniną.
Truskawki tak zimują od trzech lat, a że poziomki to coś podobnego, więc powinno być ok.
pozdrawiam
Krystyna
I tak jak truskawki są poustawiane na styropianie na balkonie i przykryte agrowłukniną.
Truskawki tak zimują od trzech lat, a że poziomki to coś podobnego, więc powinno być ok.
pozdrawiam
Krystyna
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Ja poziomeczki na działce mam od zeszłego roku. Sama siałam i pięknie dojrzewały aż do przymrozków. W tym roku zamierzam znowu zasiać i mieć też na balkonie. Moja dzidzia przyjeżdżając z działki po weekendzie zawsze pytała się gdzie są poziomki. Więc w tym roku będą tez na balkonie, przezimuję je tak jak wy, a co można dać pod doniczki oprócz styropianu? Agro mam więc z tym nie będzie problemu, ale styropian bym musiała specjalnie kupować...może jakieś inne rozwiązanie? Może ktoś ma pomysł?
Mam jeszcze pytanko odnośnie gruntowych poziomek...czy te liście, które są teraz takie żółte, oklapnięte i brzydkie, to na wiosnę się ścina czy one jakoś odżywają same i się zielenią? Pytania trochę jak z kosmosu, ale mam pierwszy sezon poziomaski i nie wiem jak z nimi postępować,
pozdrawiam
Mam jeszcze pytanko odnośnie gruntowych poziomek...czy te liście, które są teraz takie żółte, oklapnięte i brzydkie, to na wiosnę się ścina czy one jakoś odżywają same i się zielenią? Pytania trochę jak z kosmosu, ale mam pierwszy sezon poziomaski i nie wiem jak z nimi postępować,
pozdrawiam

MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- Ruda2011
monberko ja też pierwszy raz miałam poziomki w 2013 i ciachnę je wiosną. Powinnam to zrobić wczesną jesienią - po owocowaniu ..... ale one owocowały jeszcze w listopadzie 

U mnie jesienią sarny zajęły się przycinaniem liści poziomek - skosiły aż miło popatrzeć, ale poziomki zdążyły odrosnąć przed "zimą".
- romix
Na wiosnę z tych liści zostaną zeschłe, zgniłe, zbutwiałe resztki. Nie ożyją, to pewne. Wyrosną nowe ze środka kępki.monberka pisze:...czy te liście, które są teraz takie żółte, oklapnięte i brzydkie, to na wiosnę się ścina czy one jakoś odżywają same i
Ścinać wiosną nie będzie za bardzo jak, bo to wszystko oklapnie. Raczej odplewić ręcznie. Ja zostawiam na zimę bez ścinania. Zawsze trochę ocieplą korzonki.

-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
"przezimuję je tak jak wy, a co można dać pod doniczki oprócz styropianu? Agro mam więc z tym nie będzie problemu, ale styropian bym musiała specjalnie kupować...może jakieś inne rozwiązanie? Może ktoś ma pomysł?"
Jeśli są posadzone w doniczce /tak jak moje 2 szt/, można je umieścić w wiadrach wypełnionych w 1/3 ziemią i z góry okryć włókniną. W wiadrach rosły pomidory koktajlowe i tylko częściowo został opróżnione z ziemi.
Ja styropian kupowałam specjalnie do tych celów. Koszt żaden, bo płyta styropianu kosztuje ok 2 zŁ
pozdrawiam
Krystyna
Jeśli są posadzone w doniczce /tak jak moje 2 szt/, można je umieścić w wiadrach wypełnionych w 1/3 ziemią i z góry okryć włókniną. W wiadrach rosły pomidory koktajlowe i tylko częściowo został opróżnione z ziemi.
Ja styropian kupowałam specjalnie do tych celów. Koszt żaden, bo płyta styropianu kosztuje ok 2 zŁ
pozdrawiam
Krystyna