Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Basiu przypominałaś ,żeby zrobić przegląd przechowywanych karp dalii .A ja o tym zapomniałam . :oops:
Zrobię to dopiero w przyszłym tygodniu jak znowu nie zapomnę ;:223
Przechowuje je w tym samym miejscu co w ubiegłym roku .Mam nadzieję ,że i w tym roku dobrze się przechowają.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Zapraszam do wątku handlowego.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=72127
Lancecie dziękuję za pomoc.
Stanisław
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie Stanisławie witam serdecznie :wit
Świetny pomysł z wątkiem sprzedażowym .
To duże ułatwienie .
Lodziu ;:333
Pozdrawiam Alicja
Celina
50p
50p
Od: 29 sie 2010, o 15:57

Post »

Moi drodzy.Pod wpływem forum popadłam już w kilka b. poważnych chorób! Ogrodomania, różomania, a w nowym sezonie to będzie chryzantomania i daliomania! Nie wiem, czy moja kieszeń to wytrzyma. Nie wiem, czy trawnik M. to wytrzyma ;:185 , czy M mnie z domu nie wyrzuci... ;:131 Ogarnia mnie zazdrość, jak oglądam te fotki ( to też chyba choroba, bo wątroba ponoć gnije ;:306 ).
Odnośnie dalii i p. Stanisława, to mam takie pytania:
Czy katalog dalii to taka kolorowa książeczka z fotografiami i opisami odmian z którą można zasiąść na kanapie i się zatracić? Czy tylko spis i trzeba wyszukiwać w necie?
I co to znaczy, że dalia lubi odpoczywać co dwa lata? Marnie rośnie? Słabo kwitnie?
pozdrawiam.
Mój ogród też kiedyś będzie piękny. Pozdrawiam, Celina
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Celino, po pierwsze witaj w klubie osób które mają już te choroby w stanie dość zaawansowanym :D

Jak chodzi o katalog, to dostajesz spis, bez zdjęć, ale zdjęcia dzięki ogromnemu wkładomi Barbary są zamieszczone w powyższym wątku - nie wszystkie, ale uwierz mi już od zdjęć które są w tej chwili zamieszczone można dostać oczopląsu.
W kazdym razie ja mam katalog od myślę 3 tygodni a jestem daleko od końca wybierania..... :D

P.S.

Zerknij na 60 stronę wątku, tam sie zdjęcia zaczynają wraz z opisem jaka to odmiana.
Celina
50p
50p

Post »

Uff, dzięki za błyskawiczną reakcję. Co do katalogu, to nie wiem, czy smucić się i płakać czy odetchnąć z ulgą. Dla mnie nie ma nic trudniejszego w ogrodnictwie niż ślinić się nad katalogiem i wybierać. ;:145 A z wybierania jestem naprawdę "cienka". Miałam miejsce na 15 róż i tak wybierałam, że kupiłam...44. Z daliami też będzie źle! Tyle, że tu hamulcem będzie zimowe przechowywanie. To słaby punkt dalii.

Tomku, ło matko! Po co ja poszłam do 60 str wątku!
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Haha :D Wybacz! :wink: :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Celinko :wit
Masz ciężki orzech do zgryzienia ja najchętniej zamówiłabym prawie wszystkie :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Hallo, Celino! Witaj w naszej daliowej społeczności !
Posiadasz piękne imię, więc powinnaś być posiadaczką pięknych dalii. A piękne jest nie to, co wszyscy uważają za piękne, ale to, co się komu podoba. Wybierz więc te dalie, które TOBIE wydają się najpiękniejsze. Gusta są różne i nie podlegają dyskusji.
Jeśli chodzi o pytanie: co to oznacza, że dalia odpoczywa co dwa lata - ano tyle to oznacza, że nie zawsze w pierwszym roku po posadzeniu karpy, będzie ona miała najpiękniejsze kwiaty. Czasami dopiero w drugim roku dalia pokazuje całą swoją krasę. Ale nie zawsze tak jest - bywa, że od razu w pierwszym roku jest piękna, a w następnym trochę gorsza - nie wybarwi się do końca, albo kwiaty ma trochę mniejsze. Nie należy jednak od razu pozbywać się takiej karpy. Spokojnie przeczekać i posadzić na następny rok... Może okazać się znów najpiękniejszą ze wszystkich. Po prostu dalia jest zmienna, zgodnie z tym, na co wskazuje jej botaniczna nazwa. Bywa, że po kilku latach dalia się "wyrodzi" i jest nieatrakcyjna. Ale i wtedy można od nowa pobrać z niej wiosną sadzonkę, ukorzenić i posadzić - i nagle może okazać się, że wypiękniała i na nowo nas zachwyca. Kto jest niecierpliwy musi postarać się o nową karpę. Znam takie osoby, które co roku kupują nowe karpy, ale to chyba bardziej z lenistwa niż z niecierpliwości...
Pozdrawiam
Barbara
Celina
50p
50p

Post »

Barbaro, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dodaj, proszę, jeszcze jedno zdanie. Co to znaczy, że niektóre dalie to meteory, przetrzymują jeden lub dwa sezony. To nie ma nic wspólnego z odpoczynkiem? A jak nie popełnić błędu i takich nie kupić? U p.Stanisława też takie są?
Pozdrawiam i dziękuję, że tu jesteście! Maniacy! Zmoderowano off topic. /Iwona
cathias
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 16:30

Post »

Celino, jaki tam przegląd "badylków" ... raczej ułatwienie rodzince znalezienia prezentów przez następne kilka lat :) I nie zapomnijmy o szpadlu do kopania trawnika :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze, to nie wiem... Domyślam się, że może chodzić o takie, które nie bardzo radzą sobie w naszych warunkach np. kiepsko się mnożą, karpy nie chcą przyrastać, szybko się wyradzają. Niektóre nowe odmiany dalii, wyhodowane np. w Ameryce pojawiają się w Europie, ale niekoniecznie nadają się do warunków środkowo-europejskich. Stanisław mówił mi ostatnio, że np. Akita Gelb u niego nie chce się mnożyć, karpa prawie nie przyrasta, wytwarzając tylko cieniutki korzonki, które nie są w stanie przezimować i dotrwać do wiosny. Wiec prawdopodobnie nie będą podejmowane próby jej rozmnożenia.
Taki "meteor" - pojawia się jako coś extra nowego, ale musi zniknąć z kolekcji z powyżej wymienionych powodów.
Ale zaręczam Ci, że Stanisław w to miejsce "zorganizuje" kilka innych nowinek...

W ferworze przedświątecznych działań zapomniałam, że Stanisław przysłał mi piękne zdjęcia z wystawy w Pardubicach z 2012 roku. Zamieszczę je w ciągu kilku najbliższych dni, bo jest ich sporo. Jedyny mankament, że nie wszystkie wystawowe eksponaty są podpisane. Ale warto obejrzeć choćby właśnie dlatego, że to zdjęcia z bardzo dużej i prestiżowej wystawy w Pardubicach - okazuje się, że miasto to słynie nie tylko z konnych wyścigów i turnieju szachowego, ale również z wystawy dalii, która jest organizowana w niedawno odrestaurowanym, pięknym zamku.
Zwróćcie więc uwagę na wnętrza, pięknie zaaranżowany układ kompozycji daliowych i same bukiety zaprezentowanych odmian - bardzo efektownie i pięknie skomponowane z innymi roślinami ozdobnymi, które podkreślają urok dalii.
Wystawa w Pardubicach uchodzi za wysoce prestiżową w środowisku hodowców dalii. Jest zawsze perfekcyjnie przygotowana pod względem artystycznym i organizacyjnym. Dalie są prezentowane przez wielu hodowców nie tylko z Czech, ale także z krajów ościennych - Niemiec, Austrii, Polski,Słowacji.
W 2012 roku Stanisław ekspozycja dalii Stanisława została wysoko oceniona przez międzynarodowe jury, a Stanisław został uhonorowany najwyższą nagrodą za najlepszą ekspozycję zagraniczną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałbym chodź raz być na takiej wystawie ;:65 ;:145
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Witajcie :wit

Stanisławie nie posiadasz w swojej kolekcji kołnierzykowych dalii?
Szukam w katalogu ale wypadałoby spytać u źródła :D

Pozdrawiam.

Znalazłem, wycofuję pytanie Blutenmeer 560 i Raisa 616 - nie mylę się?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, Przemku, gdzie mieszkasz, ale w Polsce też odbywają się piękne wystawy - od wielu lat w Rybniku - zawsze w połowie sierpnia - i od ubiegłego roku, i mam nadzieję że nadal, w Olszynie - trochę później. Zresztą dla mieszkańców Polski Południowej wyprawa na czeską stronę też nie jest niemożliwa. Można zorganizować się w 2-3 osoby i jechać jednym autem. Dla chcącego nie ma nic trudnego.

Tomku, o ile dobrze pamiętam Stanisław ma jedną z piękniejszych kołnierzykowych (collarette) - to dalia Pooh

Wygląda tak:

http://www.plantmenow.co.uk/dahlia-pooh.aspx

http://www.growsonyou.com/photo/slidesh ... a-pooh/all

Raisa też piękna - http://www.hydrotip.de/dahlia-raisa-hal ... _8838.html

i Blutenmeer - http://www.plantify.co.uk/Dahlia-Bluten ... hotos-1786

ale nie pamiętam, czy Stanisław je ma...
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”