Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Witam, witam
Po długiej przerwie nadrabiam zaległości forumowe i oczywiście Twój ogród musiałam odwiedzić.
To co chciała bym napisac już zostalo przez innych tu umieszczone.
Możesz być naprawdę dumna ze swojego małego raju.

Pomysł z murkiem , ścianą trafiony w 10-tkę a jak jeszcze to wszystko zarośnie kokornakiem, wtopi się w zieleń ogrodu....hm, hm, hm cud , miód.

Zazdroszcze zawilców, u nie jeszcze nie udało mi się ich mieć, zawsze gdzieś przeoadną , psy zdepczą eh.

Powiedz mi kiedy wsadza się czosnek ozdobny?

I w ogóle przeglądając wątek miałam tyle pytań , tyle chcialam Ci tu napisac a teraz zamniałam ;:223 no nic jeszcze mam czas cię pomęczyć :D

Może mi w maju uda sie zwiedzić choć jeden angielski ogród...
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo uwielbiam wędrować alejkami, które pokazujesz.....zwiedziłaś przepiękne miejsca i bardzo się cieszę, że chcesz je nam przedstawić ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie ja Kasi najbardziej podoba się zwyczajna rabata.
Stwierdzam że najbardziej w ogrodzie podoba mi się kolor.
Ale te rabaty z białych róż też są niesamowite. Jeden gatunek, a jakie robi wrażenie.
Będę Cię pilnowała z tym narzekaniem na swój ogród :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Iza śliczne te ogrody, a paprocie serio gigantyczne ;:oj
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam tuż przed świętami!
Dziś chcę pokazać tylko kilka zdjęć ze swojej Rabaty Leśnej.
Ma dopiero dwa lata i jej zaplecze z jednej strony jeszcze nie jest skończone. Jestem dość zadowolona z efektu, chociaż jakieś przesadzanie na wiosnę i tam się szykuje.
I sami widzicie , co wychodzi z tego mojego precyzyjnego planowania!

Obrazek

Nazywam tę rabatę leśną, bo jest pod drzewami i zdecydowanie przeważają tam rośliny kwaśnolubne - jałowce, rododendrony, pierisy, jest kiścień i bażyna, także hortensje.
Z drugiej strony rosną tam rośliny runa leśnego (paprocie, hosty, kokoryczki wielkokwiatowe i zawilce). Większość cieniolubnych.

Obrazek

Obrazek

DTJ_1 ? ja właśnie paprocie nad strumykiem wsadzam wiosną, Doroto, obok host, będą fajnie kontrastować ich liście. Na rabatach zwróciłam uwagę na łubiny (podoba mi się ten kolor!) ? są mocnym akcentem w takiej grupie, może za mocnym...Ale na pewno będą na nowej rabacie wyspowej w tym sezonie.
Napisz, co zaplanowałaś dla siebie!

ROBACZEK_POZNAN - nie mamy takich tradycji sztuki ogrodowej jak Anglicy, Kasiu, ale dlaczego nie możemy mieć podobnych programów ogrodniczych w tv..? Nie bardzo rozumiem, a Ty?
Muszę i ja zacząć oglądać w internecie te angielskie serie i może kupić na płytach dawne odcinki i programy. Przy okazji poszlifuję angielski.
Dzięki za dobrą opinię o ostrogowcu - potwierdzasz,że świetnie sprawdza się z różami. Ktoś na pewno skorzysta z tych doświadczeń. Ja raczej nie ? róż nie mam, a ostrogowca planowałam posadzić pod ceglanym murem pojedynczo, a tam jednak się nie nadaje.

ZBYSZEK50 ? chyba za dużo wrażeń zafundowałam, Zbyszku...

ALICJAD31 - gaura już jest na mojej liście do kupienia na nowy sezon, Alicjo. Łubiny też mi się spodobały. W namiotach wystawowych (także na Chelsea 2 lata temu ) na stoiskach producentów były takie łubiny,że nie mogłam stamtąd odejść...Kolory, rozmiary...Może i u nas uda się znaleźć podobne, ciągle pojawiają się nowe odmiany, jednak rynek ogrodniczy się rozwija. Będziemy mieć co sadzić w następnych sezonach.

ALINAK - masz rację, Alino, że u nas bardziej sucho i chłodniej i nie da się osiągnąć takiego efektu. Ale pomysły z połączeniem kolorów, kształtów ? można wykorzystać ? zamieniając angielskie na sprawdzające się u nas gatunki. Tak jak robisz Ty.

Obrazek

Obrazek

ELSI - o, jak miło,że jesteś Elu! Dzięki za uznanie dla Kącika pod Lipą, ale dopracowany to on jeszcze nie jest...chyba,że w planach. Też myślę,że zadziwiająco dobrze się wpasował w ogród, ale sporo muszę jeszcze zrobić w tym miejscu.
Rzeczywiście sporo czasu spędzam na analizowaniu zdjęć z ogrodów angielskich (i nie tylko) ? kombinując, co można wykorzystać u siebie. Zimą też to robię.
A zaletą zimowych miesięcy jest właśnie odpoczynek od działań stricte ogrodniczych. Można spokojnie przeczekać kryzys i nabrać zapału do nowych przedsięwzięć. Wiosna na pewno Cię obudzi, Elu !
A nasionka białej gaury bardzo chętnie przyjmę! Przecież właśnie o białej myślałam!
Jaki masz pomysł z bukszpanami?? Coś w różanym ogrodzie? Zaintrygowałaś mnie.

JUSTI177 - może wstawię zdjęcia tego rh do identyfikacji. A wiosną może sprawdzisz czy Twój coś ma na płatkach.
Ten ostatni ogród był wielki, ja zobaczyłam zaledwie część. Jedną z zalet tej wycieczki było to,że mogłam zobaczyć ogrody o tak różnym charakterze ? leśne, parkowe, przypałacowe i takie przy wiejskich dworach, także prywatnych.

MONIKA-SZ - oczywiście, Moniko,że przywiozłam wiele pomysłów z wyprawy. Np. zobaczyłam na własne oczy jak cudowny efekt dają zwykłe rośliny ? wieczorniki, jarzmianki, orliki, posadzone w masie na mieszanych rabatach. Będę próbowała przywołać ten efekt choć trochę na swojej nowej rabacie.

Obrazek

Obrazek

EDYTAB - dziękuję, Edyto, miło czytać takie pochwały! Zawilce uwielbiam. Jedna sporo kępa rosnąca u mnie kilka lat zmarzła w czasie tej ostrej zimy. Posadziła 15 sztuk następnych, białe odmiany Honorine Jobert i Andrea Atkinson.
Powiem Ci,że ja czytając Wasze wątki notuję sobie pytania i refleksje, inaczej od nadmiaru wrażeń większość bym zapomniała.
Jedziesz w maju do Anglii? Ciekawa jestem jaki ogród planujesz zobaczyć. Ja także planuję tam wyjazd.
Czosnek olbrzymi sadzę na początku października . W tym roku chcę sporo dosadzić, robi świetny efekt na rabatach. Dosadzę go, mimo,że regularnie jego liście zżerają ślimaki.

AGNESS - fajnie,że się podoba relacja, Agnieszko! Mam jeszcze wiele w zanadrzu.

MARGO2 ? ja napisałam tak żartobliwie,że to zwyczajna rabata, Gosiu. Dla mnie one są przepiękne! Piszesz, jak duże dla Ciebie znaczenie ma kolor ? akurat te zdjęcia to dobrze pokazują. Choćby to połączenie granatowych irysów i

LULKA - wiesz, Lula, tam po prostu nie wiadomo , czym się bardziej zachwycać... Ciekawa jestem czy po kolejnej takiej wizycie wrażenia bledną.

Jak widać na powyższych zdjęciach, ta rabata jest utrzymana w kolorach bieli i różu ( co jest u mnie nowością wręcz rewolucyjną!) .
Rosną na niej także lilie, chociaż mam wątpliwości czy pasują...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WSZYSTKIM MOIM GOŚCIOM I PRZYJACIOŁOM ŻYCZĘ PIĘKNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !
I SAMYCH DOBRYCH DNI W NOWYM ROKU !

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Izuniu jestem cichaczem, siedzę i się zachwycam nieustannie ;:196
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Zdjęcia rabaty leśnej pobudzają wyobraźnię- aż chciałoby się pospacerować między drzewami i podziwiać!

Najlepsze życzenia Świąteczne- oby czas w gronie najbliższych był cudownym, radosnym oderwaniem się od rzeczywistości codziennej ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Izuniu to jest las? to łąka leśna, piękna, podziwiam, Twoje plany jak zawsze trafione w 10 . Ja jeszcze nic nie zaplanowałam z tym stawem. ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Z prawdziwym uznaniem patrzę na ogrody leśne ;:180 Ich pielęgnacja nie jest prosta. Drzewa dają porządany cień i mikroklimat ale też zabierają sporo wody. A na Twoich piaskach i tak jest jej mniej więc moje wielkie uznanie, że tworzysz piękny, zadbany ogród w lesie ;:180 Ja wciąż przegrupowuję rośliny, które pod drzewami sobie nie radzą (bo nie podlewam :oops: ) Ale moje wierzby są wyjątkowo trudnym sąsiedztwem dla bylin :?
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku Świadomy
Ha, dzisiaj pasuje do Ciebie ten właśnie przydomek ? ?Świadomy?.
Pytałaś wcześniej, jakie zmiany zauważam w Twoim wątku i ogrodzie. Hmmm, poza oczywistymi zmianami w nowych rabatach, nasadzeniach i architekturze ogrodowej, zauważam coś ważniejszego. Otóż, wydaje mi się, że osiągnęłaś ?wyższy stan ducha? ogrodniczego ? bo wiesz dokładnie, czego chcesz.
Można to odczytać z każdego postu i każdego zdjęcia ? masz WIZJĘ. I plan. I jasny pogląd na to, jaki ma być Twój ogród.
Odnoszę wrażenie, że po dłuższej nawigacji na wzburzonych wodach estetyki ogrodniczej, osiągnęłaś port ? że się tak górnolotnie wyrażę.
A do tego, kiedy patrzę na zdjęcia Twojego ogrodu, to mam wrażenie, jakby były robione poprzez czystą i chłodną źródlaną wodę. Ogród daje wrażenie czystości, klarowności i zrównoważenia. Jest spokojny. Wszystko jest na właściwym miejscu? Tak, jakby ogród odzwierciedlał Twój spokój i akceptację.

Co do wpływu, jaki wywiera Ogrodowisko, to mam mieszane uczucia. Tak jak i Ty, podziwiam, to, co robi Danusia i ją samą jako osobę. Do tego bezcenna jest edukacyjna rola Ogrodowiska. Wątki, w których prezentowane są kolejne zakładane przez Nią ogrody ? to rzecz nieoceniona dla każdego, kto ma ogród. Oglądam je z podziwem i zajęciem.
Jednak? ostatnio przejeżdżałam samochodem przez wieś na Opolszczyźnie i przelotnie zauważyłam ogród ? jakby żywcem w estetyce tamtego forum. Żwirowe białe rabaty z formalnym, symetrycznym układem bukszpanowych kul. I wiesz co? ? stanowiło to potworny wręcz dysonans na tle sąsiednich bujnych ogrodów i klasycznych wiejskich domów.
Miałam nawet myśl, żeby się zatrzymać i porozmawiać, ale? zabrakło mi odwagi. Nie umiałabym ukryć mojej dezaprobaty. A przecież nie mam do tego prawa.
Ech, bezwzględne naśladownictwo prowadzi do zadziwiających efektów?

Tamaryszku Świetlany ? ściskam Cię mocno i podziwiam bardzo
Ula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam co napisała Ula. Wydaje mi się, że jeśli ktoś tworzy ogród sam, to nie ważne jak wygląda. Może nawet ściągać z innych, jeśli jemu się to podoba. Zawsze w takim ogrodzie będzie nutka niedociągnięcia, inności. Najgorsze są ogrody tworzone przez projektantów gdzie wszystko jest robione pod szablon. Wydaje mi się, że to jest ogród sztuczny, bo projektant realizuje wizję, ale stara się tworzyć ogród idealny, i taki ogród nei ma dla mnie duszy. Oczywiście są ogrody stworzone przez projektantów, ale duży wkład w tworzenie ogodu ma własciciel. I takie ogrody lubię, bo są prawie idealne, ale właściciel wprowadza kawałek swojej osobowości.
Ale się wymądrzyłam :roll:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Oj, Margoś, to co widziałam, to było pozbawione jakiejkolwiek refleksji i myśli własnej... Żywcem przeniesiony projekt, pasujący nie do wiejskiego domu lecz do nowoczesnej industrialnej budowli... właściwie przemysłowej, a nie mieszkalnej. Sama sztuczność i chłód przeokropny bez cienia indywidualizmu. Aż mnie zmroziło.
I założę się, że to sami właściciele wymodzili coś takiego, bo żaden projektant by na to nie wpadł.

A co do reszty, to ... zależy, oj, zależy... Widziałam ogrody projektowane przez projektanta, ale tworzone z serca głębokiego i z nutą charyzmy. Kiedyś miałam bardziej radykalne poglądy - w sensie, że każdy powinien tworzyć swój ogród sam, ale dzisiaj... dzisiaj już widzę, że wszystko zależy od talentu tegoż projektanta. I wielkości jego serca :D I miłości do ogrodów. I współpracy z właścicielem ogrodu.

Ideałem jest, kiedy ogród tworzy właściciel taki jak Tamaryszek, ale... nie zawsze jest to możliwe.

No i się znów wymądrzyłam :D na dokładkę, nie u siebie :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Nie kłóć się z Ursulką, Margo.
Skoro ogród pasuje do otoczenia, jak pięść do nosa, to choćby był zrobiony przez wziętego ogrodnika - jest do niczego :evil:.
A Tamaryszek jest wzorem osoby, która potrafi dostosować swoje plany i do otoczenia i do natury. I potrafi wyrzucić rośliny, które z charakterem otoczenia nie harmonizują.
Nawet motto wątku ma adekwatne.

Tamaryszku, ;:196 - Jagoda
PS. Wyczucie i harmonia - ot, co :!:
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Przeczytałam uważnie i wtrące swoje "trzy grosze" - podzielam Wasze opinie..... ;:108
Urzadzenie ogrodu,mozna porównać do ubioru kobiecego.Jeżeli fason nie bedzie w zgodzie z osobowością-taka pani bedzie wygladała jedynie jak przebieranka........ To samo z ogrodami,patrząc na nie-mam już wyrobione zdanie o włascicielach.....
Widuję domki z pomysłowymi,gustownymi ogródkami ,jak równiez takie "skopiowane" i urządzone za duże pieniadze,ale bez duszy i charakteru...... ;:222
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Izo miło ,że odpowiadasz na wszystkie posty....
Będę czekać z nie cierpliwością na nowe duże odmiany łubinu .
A może jakaś szkółka ze chce z prowadzić angielskie odmiany do Polski :?:
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”