Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ph88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2013, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

obgryzione przez sarny

Post »

Witam,

Jak w temacie sarny obgryzły gałązki drzew owocowych, głównie jabłoni Ligol oraz śliwy Kirka. Wygląda to jakby ktoś je uciął sekatorem. Obgryzione gałązki są krótkie, ok 1cm i pewnie nic z nich nie będzie. Obgryzionych jest ok 5 gałązek na drzewko (czyli połowa mniejszych gałązek). Drzewka ok 120cm wysokości posadzone na jesieni. Kora bardzo delikatnie nadgryziona, nie jest przerwany obwód, nie wygląda to tragicznie. Na korę planuję założyć okład z gliny (podobno lepszy od maści), ale co z tymi gałązkami?
Czy jeśli gałązki zostały obgryzione, to w tym miejscu drzewo, gdy urośnie będzie miało przerwę i nie będzie miało gałązek? Czy może pojawią się nowe gałązki i drzewko nie będzie "inwalidą". Nie wiem czy mam kupić nowe drzewka czy poczekać...

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: gałązki drzew owocowych obgryzione przez sarny

Post »

Witaj na forum!
Raczej z takich ogryzków nowe gałązki nie wyrosną, ale drzewko żyć będzie. Jeśli obgryzione są dolne, to korona będzie wyżej; jeśli w środku czy na czubku- to niewielka strata.
I weź Ty się z tą gliną nie... Jakiś środek grzybobójczy powinien być! Najprościej zmieszaj ze zwykłą farbą emulsyjną Miedzian 1:1 i tym dokładnie pomaluj rany, szczególnie ta na pniu.
Jak chcesz więcej rad, to wrzuć fotki z pokrojem całego drzewka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: gałązki drzew owocowych obgryzione przez sarny

Post »

Maść ze środkiem grzybobójczym jest na pewno lepsza niż maść bez takiego dodatku(ale chyba takich nie ma)- szczególnie w przypadku starszych ran(jak Twoje, tzn twoich drzewek!)- więc będą na pewno dobre. Powyższy przepis podałem na wypadek trudności z ich zdobyciem. Na małych drzewkach na pewno można się pokusić o zasmarowanie wszystkich- w starym sadzie to niemożliwe...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zające, sarny- jak zabezpieczyć drzewka owocowe

Post »

Czy ktoś stosował elektroniczne odstraszacze dzikiej zwierzyny?
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11

Post »

Moim problemem są sarny-zjadają mi róże ,zostaje mi tylko się ogrodzić.Ilona
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

Niestety, wszystkie rady co do repelentów, mydełek, odstraszaczy w oprysku czy sklepowych osłonek z plastiku są radami dobrymi lecz mało skutecznymi. Doświadczyłem tego na własnej ..korze młodych drzewek. ..Skutecznie chronić można tylko ogrodzeniem, wystarczy zwykła tania siatka leśna.
Ponieważ dopiero zbieram się to takiego grodzenia zastosowałem w tym roku drobne ułatwienie dla podgryzaczy. Na ich drodze do młodych sadzonek ( w osłonkach) porozkładałem przed zimą w kilku miejscach świeżo ścięte gałęzie jabłoni, których część pochodziła z własnych wycinek, część z dziczek z czyszczenia starego sadu sąsiadów. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zajączki/sarenki "zjadły" mi tylko młodą gruszkę, natomiast porozkładane gałęzie były obgryzione "na biało". Pytanie tylko, kiedy sąsiedzi znów będą czyścić swój sad i czy starczy gałęzi dla mnie. Tzn dla moich zajączków.
Gorzej jest teraz, Szarenki w biały dzień spacerują mi pod domem, z apetytem wcinając liście z wiśni.
Widocznie też lubią Kellerisa
W.
Roger_Wolff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2011, o 18:15

Re: Jak odstraszyć sarny .

Post »

Poradziłem sobie z zającami, sarnami, dzikami, jeleniami i innymi stworkami pojawiającymi się wieczorową, nocną lub poranną porą w prosty sposób - zakupiłem kilka solarnych lampek ogrodowych i przywiązałem do palików ok 1m nad ziemią, aby były lepiej widoczne, efekt murowany, żadne zwierzę nie podchodzi do światła na odległość kilkuset metrów.. Zakupiłem również długopalące się znicze diodowe, które wystarczają na ok 30 dni - koszt niewielki, ale również 100% skuteczności, dzikie zwierzęta panicznie boją się źródła światła, wcześniej pozgryzane drzewka owocowe od 2 lat nie zostały nawet skubnięte. Zimą solary nie wytrzymują całej nocy więc drzewka owijam włókniną + używam zniczy diodowych.
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę Roger. U mnie jakieś udomowione te sarny, bo chodzą nocą nawet pod zapalonymi latarniami przed działką (ślady kopytek) :lol:
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam zamiar posadzić 20m poza ogrodzeniem orzech włoski i obawiam się saren grasujących w okolicy,zające prowadzą nocny tryb życia więc nie wiem jak tam z nimi.Link z tematu do środków ochorony roślin przed sarnami zalecanych przez rolnictwo nie działa.Jeśli odstraszają je włosy,to może i przepocone koszule i mocz hmmm ale muszę mieć coś skutecznego,a nie eksperymentalnego,bo to ma być orzech U11, i chce mieć pewność,że żaden rozszalały zwierz go nie zniszczy.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiem z doświadczenia, że zające (sarny chyba też) za orzechem włoskim nie przepadają ale np leszczynę obgryzają. Parę lat temu zając dokładnie okorował mi jabłoń (była nie do uratowania) i gruszę też mocno ponadgryzał, na pniu orzecha zauważyłam że tylko go spróbował i odpuścił sobie.A śniegu już prawie nie było, wtedy szybko, na łapu- capu owijałam wszystko co można było jeszcze uratować. Na fotce pięknie dookoła obgryziona Koksa. Mój brat w swoim sadku, w szczerym polu, blisko lasu owija wszystkie drzewka owocowe workami jutowymi po ziemniakach z wyjątkiem starych orzechów włoskich. Sarny regularnie obgryzają gałązki i na to trudno coś poradzić ale przynajmniej pnie ma zabezpieczone przed zającami. Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
TurkuciaNoga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2013, o 19:34

Post »

Sarny jak sarny.

Ale koledzy wcześniej mieli rację, najskuteczniejszy jest środek stosowany przez leśników w lasach. Gdyby nie on, to szkółki leśne nie przetrwałyby sarniej zarazy...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

TurkuciaNoga pisze:
Ale koledzy wcześniej mieli rację, najskuteczniejszy jest środek stosowany przez leśników w lasach. Gdyby nie on, to szkółki leśne nie przetrwałyby sarniej zarazy...
U mnie na wsi wszystkie szkółki leśne ogrodzone są siatką ,taką bardzo "rzadką ", u mnie każde drzewko posadzone ma wokoło wbite trzy patyki i owinięte jest to siatką ,Jak mi braknie siatki przy sadzeniu to zakładam worek jutowy (z odciętym dnem ) poza tym obsadziłam sad różą canina (450 szt) ale końcówki sarenki i jak zjadają ,mam nadzieję że jak będą starsze już ich nie będą jadły.można też obsadzić tarniną ,trzmieliną pospolitą, bzem czarnym,lilakiem dzikim ,rokitnikiem ,wymienione rośliny rosną u mnie nie ruszane przez sarny i zające ,oczywiście i przeze mnie nie oslaniane .I jeszcze jedno zauważyłam że w roku gdzie jest dużo jabłek (a ja ich nie zbieram ) sarny je zjadają i nie obgryzają gałązek .
bonhartus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2014, o 16:24

Post »

U mnie niestety wiosną całe gromady saren na truskawkach a mam kolo 70 arów pozostało mi tylko zakupić siatkę leśną, pozakopywać stemple, które zostały mi po budowie przechowalni na ziemniaczki i ogrodzić. Próbowałem już różnych repelentów od leśniczych,ale to tylko półśrodki (deszcz i zmywa środek z palików, chociaż maja daszki).
fly away to the rainbow in the sky ..
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Zastosowałem mydło zapachowe na całym obwodzie uprawy fasoli( co kilka metrów). Nieskuteczne. Sarny zniszczyły uprawę w 80%. Nie boją się światła, jak również psów biegających za ogrodzeniami. Jedyne skuteczne zabezpieczenie, to ogrodzenie plantacji.
Awatar użytkownika
stephen73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2013, o 08:36

Post »

Przyznam, że ciekawy temat z mydłem. U mnie sprawdził się pastuch elektryczny,składający się z 2 linek dobrze widocznej taśmy.

zmod./pomid.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”