Echinopsis i kolczaki - chmara3
Kaktusy kwitnące!!!!
[img]pulpit-Kwiaty-Hania-081[/img]
To jest mój okaz Palmy Madagaskarskiej, ten wyższy ma ponad 2 lata i ok 50cm wysokości, uratowałam go przed zmarnowaniem, od siostry go dostałam, prawie ususzonego i nie kwitł wcale. Ten mniejszy z dłuższymi liśćmi, podkradłam teściowej w zeszłym roku i rośnie bez zastrzeżeń teraz ma ok 20 cm wysokości. Podlewam go dwa razy w tygodniu przez cały rok, stoi na parapecie nad grzejnikiem.
[img]pulpit-Kwiaty-Hani-088[/img]
Te kaktusy (nie wiem jak się nazywają
) mam dopiero od lipca tego roku, szczypki dostałam od bratowej, której kwitnie ten kaktus co roku. 
Chcialam się dowiedzieć jak długo muszę czekać aż mi zakwitnie????
Pozdrawiam i na innych stronkach inne moje kwiaty...
hania08
To jest mój okaz Palmy Madagaskarskiej, ten wyższy ma ponad 2 lata i ok 50cm wysokości, uratowałam go przed zmarnowaniem, od siostry go dostałam, prawie ususzonego i nie kwitł wcale. Ten mniejszy z dłuższymi liśćmi, podkradłam teściowej w zeszłym roku i rośnie bez zastrzeżeń teraz ma ok 20 cm wysokości. Podlewam go dwa razy w tygodniu przez cały rok, stoi na parapecie nad grzejnikiem.
[img]pulpit-Kwiaty-Hani-088[/img]
Te kaktusy (nie wiem jak się nazywają

Chcialam się dowiedzieć jak długo muszę czekać aż mi zakwitnie????
Pozdrawiam i na innych stronkach inne moje kwiaty...
hania08
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy
Schlumbergera(Kaktus bożonarodzeniowy, Grudnik, Zygokaktus)
Tylko,że u mnie zamiast kwitnać na Boże Narodzenie to pewnie w całosci się rozkwitnie na Wielkanoc hehe
A tylko dlatego,że za późno go zabrałam z zimowiska
Pozdrawiam[/quote]
uhm... niech się znawcy wypowiedzą, ale to kaktus wielkanocny nie grudnik
mój jest taki sam i wlasnie niedawno się dowiedziałam ze nie wiem co mam... bo nie mam grudnika a... wielkanocnika.. :P[/quote]
Ten "wielkanocnik"
to (bynajmniej tak mi się wydaje) RIPSALIDOPSIS mylony z grudnikiem czyli zygokaktusem uciętym, szlumbergerą truncata.
Sliczniutkie te Twoje kaktusiki. Jestem pod wrażeniem obfitości kwitnienia i całej oprawy.
Pozdrawiam cieplutko

Tylko,że u mnie zamiast kwitnać na Boże Narodzenie to pewnie w całosci się rozkwitnie na Wielkanoc hehe
A tylko dlatego,że za późno go zabrałam z zimowiska
Pozdrawiam[/quote]
uhm... niech się znawcy wypowiedzą, ale to kaktus wielkanocny nie grudnik
mój jest taki sam i wlasnie niedawno się dowiedziałam ze nie wiem co mam... bo nie mam grudnika a... wielkanocnika.. :P[/quote]
Ten "wielkanocnik"

Sliczniutkie te Twoje kaktusiki. Jestem pod wrażeniem obfitości kwitnienia i całej oprawy.
Pozdrawiam cieplutko
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.