co to? zrzuca liście na zimę

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co to? zrzuca liście na zimę

Post »

Witam serdecznie,
chciałabym prosić o pomoc w identyfikacji tej rośliny. Mam ją już drugi rok, w tamtym roku jak i teraz zrzuca na zimę liście. początkowo liście żółkną a następnie spadają. Nigdy nie zakwitła. Czy ktoś wie co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: co to? zrzuca liście na zimę

Post »

Takie zielone ,naprzemianległe ,błyszczące liście ma moja kawa,ale doskonale zimuje w temp pokojowej i nie ma z nią jak na razie problemów.Kawa zawita w wieku 3-4 lat.Może ma zbyt mało światła?.Przesuszona lub przelana też może reagować zrzucaniem liści.Może ten trop się przyda?
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: co to? zrzuca liście na zimę

Post »

kaLo pisze:Takie zielone ,naprzemianległe ,błyszczące liście ma moja kawa,ale doskonale zimuje w temp pokojowej i nie ma z nią jak na razie problemów.Kawa zawita w wieku 3-4 lat.Może ma zbyt mało światła?.Przesuszona lub przelana też może reagować zrzucaniem liści.Może ten trop się przyda?

Wezmę to pod uwagę i poszukam podobieństw między kawą a tą rośliną. Mało światła raczej nie ma, bo stoi przy oknie południowym (jak zaczęła zrzucać liście, to zamieniłam ją miejscami z zamiokulkasem widocznym na zdjęciu w rogu i stoi teraz trochę w kącie), więc albo przelana, albo sucha, chociaż nie mam do tego pewności, bo podlewana jest raz na tydzień niewielką ilością wody- razem z innymi kwiatami. :)
dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”