Szymek - Nie,nie ja farbowałem niebieskiego ale takiego już kupiłem w przekonaniu,że jest to kolor autentyczny
Tereniu -
Wolusia - Witam Cię bardzo serdecznie jako mojego kolejnego nowego i miłego Gościa.Dzięki za miłe słowa
Kameczko -
Małgosiu - Cieszę się,że Ci się podoba

Dzięki stokrotne za trud włożony w wyszukiwanie fioletowo-niebieskich storczyków.
Ja znalazłem dwie Vandy-niestety b. drogie ale w momencie,kiedy przesłałaś mi ich listę,zaniechałem dalszych poszukiwań.
Po podaniu przez Ciebie nazw fioletowo-niebieskich zadałem sobie trud odnalezienia zdjęć tych pięknisiów,które publikuję poniżej w kolejności przez Ciebie podanej.
Publikowane przeze mnie poniżej zdjęcia fioletowo-niebieskich storczyków pochodzą z różnych stron internetowych
Doritaenopsis Purple Gem 'Aida'
Dtps.Purple Martin 'Liodora' - po prawej Dtps.Purple Martin 'Small'
Dtps.Purple Gem Blue - po prawej Phalenopsis Tzu Chiang Sapphire/ale fioletowo-niebieski zamiast białego bo ciekawszy i ładniejszy/
Dodaję cytat i znalezione przez mnie dwie Vandy:
Podsumowując : barwienie storczyka jest żmudne, pracochłonne i niepewne , co do ryzyka zdrowotnego storczyka. Jeśli więc chcemy mieć Blue Orchid- kupmy storczyk Vanda. Jest on naturalnie niebieski i wyjątkowo trwały.
http://kwiaciarniastarachowice.blogspot ... chids.html
Opublikowane przeze mnie powyższe zdjęcia,zwłaszcza dwa ostatnie storczyków Vanda i zamieszczony cytat o ich niebieskim kolorze pozostawiam bez komentarza.
Renatko -
Wiki -

Uzbierało się uzbierało i obawiam się,że na tym nie koniec bo chciałoby się jeszcze niebieskiego,np Vandę ale nie mam żyrantów
Dziękuję Wszystkim za kolejne sympatyczne odwiedziny i miłe posty i zapraszam ponownie
Pozdrawiam