Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
Henryku, skoro Ty tak uważasz to mogę iść spać spokojnie. Od kiedy są już w terra co chwilka do nich zaglądam...
tak jakby coś już miało zacząć kiełkować... a to dopiero nastąpi -przy dobrych wiatrach- za kilka dni. Ale chyba każdy miał tak przy swoich pierwszych wysiewach.
Wiem że swego czasu też wysiewałeś jakieś sukulenty (nie kaktusy) więc jakbyś miał jakieś uwagi to ja bardzo chętnie wysłucham. Generalnie jestem otwarta na wszelkie rady, od wszystkich
Jakaś relacja będzie na pewno Marku. Trzymaj kciuki mocno, a może w przyszłości będzie się czym powymieniać
Tak Jacku jest tylko jedna świetlówka - T5 PHILIPS Aquarelle 10000k - 30 centymetrowa na terrarium o wymiarach 20 dł. x 40 szer. x 30 wys.
Hmmm... to za mało

Wiem że swego czasu też wysiewałeś jakieś sukulenty (nie kaktusy) więc jakbyś miał jakieś uwagi to ja bardzo chętnie wysłucham. Generalnie jestem otwarta na wszelkie rady, od wszystkich

Jakaś relacja będzie na pewno Marku. Trzymaj kciuki mocno, a może w przyszłości będzie się czym powymieniać

Tak Jacku jest tylko jedna świetlówka - T5 PHILIPS Aquarelle 10000k - 30 centymetrowa na terrarium o wymiarach 20 dł. x 40 szer. x 30 wys.
Hmmm... to za mało

- Martada
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fachowy inkubatorek i ładnie wygląda z zawartością
Poza tym jakby nie patrzeć to u mnie kaktusy... pod sukulenty to nie wiem

Nooo... mnie nie przeszło...marta_lara pisze: Od kiedy są już w terra co chwilka do nich zaglądam... tak jakby coś już miało zacząć kiełkować... a to dopiero nastąpi -przy dobrych wiatrach- za kilka dni. Ale chyba każdy miał tak przy swoich pierwszych wysiewach.

Martuś ja mam dwie świetlówki Lumilux 24w ale na większy areał bo 28 na 77 cm.marta_lara pisze:[...] T5 PHILIPS Aquarelle 10000k - 30 centymetrowa na terrarium o wymiarach 20 dł. x 40 szer. x 30 wys.
Hmmm... to za mało
Poza tym jakby nie patrzeć to u mnie kaktusy... pod sukulenty to nie wiem

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Martuś, ja mam przygotowane dwie, ale też na zdecydowanie większy "areał". Jedna ta sama, o której wiemy, i druga "różowa" flora coś tam czy jakoś tak. Jak cała konstrukcja będzie gotowa, to Ci podam szczegóły, jakie to "różowe" dokładnie jest. Natomiast czy u Ciebie to wystarczy, to nie wiem, bo we wszystkich kwestiach póki co radzę się starszych i mądrzejszych 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na wysiew kaktusów (szczególnie tych górskich) światła jest zdecydowanie za mało. Dla sukulentów które wysiałaś wydaje się, że powinno wystarczyć.
Od obliczenia natężenia światła na cm2 najlepszy tutaj jest Jacek (banditoo), on Ci dokładnie to może napisać.
Od obliczenia natężenia światła na cm2 najlepszy tutaj jest Jacek (banditoo), on Ci dokładnie to może napisać.
- marta_lara
- 500p
W takim bądź razie będę wdzięczna jeśli Jacek podzieli się ze mną tą wyższą matematyką
Drugą świetlówkę dokupić mogę, czy taką samą, czy np osram fluora. To nie problem, gorzej z zamontowaniem - więc tak czy inaczej zrobię to w ostateczności.
Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze zmniejszenie powierzchni poprzez postawienie pojemników i doniczek na jakimś podeście - żeby były bliżej świetlówki. Ale taka operacja też mogłaby być możliwa dopiero kiedy nasionka wykiełkują i z pokrywek będę mogła zrobić podstawki pod pojemniki... No na razie to tak sobie tylko głośno myślę, zobaczymy co mi Jacek napisze
EDIT... Aaaaaa zapomniałam się pochwalić, 2 nasionka już kiełkują

Drugą świetlówkę dokupić mogę, czy taką samą, czy np osram fluora. To nie problem, gorzej z zamontowaniem - więc tak czy inaczej zrobię to w ostateczności.
Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze zmniejszenie powierzchni poprzez postawienie pojemników i doniczek na jakimś podeście - żeby były bliżej świetlówki. Ale taka operacja też mogłaby być możliwa dopiero kiedy nasionka wykiełkują i z pokrywek będę mogła zrobić podstawki pod pojemniki... No na razie to tak sobie tylko głośno myślę, zobaczymy co mi Jacek napisze

EDIT... Aaaaaa zapomniałam się pochwalić, 2 nasionka już kiełkują

- piasek pustyni
AAAAAAAAAAAAAAAAA!
A gdzie zdjęcia????

A gdzie zdjęcia????

- hen_s
No proszę: pierwsze dwa sukcesy! 

- marta_lara
- 500p
- piasek pustyni
Śliczne - takie małe, a cieszą. A co to wykiełkowało tak szybko?
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
takie 8W to conajmniej dwie a do kaktusów to ze 3. Dobrze jest założyć jakieś odbłyśniki i mozna obniżyć trochę świetlówki ale tak żeby nie przesadzić z temp, u mnie nie przekracza 30stopni. nie musisz stosować specjalnych świetlówek do akwarystyki, wystarcza zwykłe 4000K i 6500K są znacznie tańsze, chociaż przy dwóch świetlówkach to nie robi róznicy.
Nie ma co tu liczyć bo i tak nie osiągnie się natężenia słoneczka i czas świecenia wystarczy z 10godzin. Ja mam miejsce do wysiewów 70x100 i znajduję się tam 7x18W i 1x30W na wysokośći 15cm i 25cm.
Nie ma co tu liczyć bo i tak nie osiągnie się natężenia słoneczka i czas świecenia wystarczy z 10godzin. Ja mam miejsce do wysiewów 70x100 i znajduję się tam 7x18W i 1x30W na wysokośći 15cm i 25cm.
- piasek pustyni
Jacuś, w zasadzie chciałam się tylko upewnić, ale jakie byś dał świetlówki na takie wymiary: 125 x 50x 40? Mam całą obudowę z odbłyśnikami i dwie lampy: "niebieską" i "różową" (mocy Ci nie podam, bo jak typowa baba na pytanie jaki masz samochód odpowiadam: czerwony). W każdym razie zanim kupiłam, wypytałam kogo mogłam, jedna to ta sama aquarelka tylko długości 120 cm, druga fluora czy coś tam, też długość ta sama. Akwarystyczne z pewnością
I tak nie mam ich w domu, więc nic Ci teraz nie powiem technicznie więcej, ale jestem ciekawa, jaką byś Ty dał moc na takie wymiary?

- marta_lara
- 500p
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Na te wymiary są dwie moce 54W T5 i T8 -36W i oczywiście T5 droższa ale jaśniesza. Ale niebrałbym akwarystycznych jak twoje bo są ze 3 razy drozsze tylką zwykła 840 i 865 no chyba że masz inne to mozna mieszaćpiasek pustyni pisze:Jacuś, w zasadzie chciałam się tylko upewnić, ale jakie byś dał świetlówki na takie wymiary: 125 x 50x 40? Mam całą obudowę z odbłyśnikami i dwie lampy: "niebieską" i "różową" (mocy Ci nie podam, bo jak typowa baba na pytanie jaki masz samochód odpowiadam: czerwony). W każdym razie zanim kupiłam, wypytałam kogo mogłam, jedna to ta sama aquarelka tylko długości 120 cm, druga fluora czy coś tam, też długość ta sama. Akwarystyczne z pewnościąI tak nie mam ich w domu, więc nic Ci teraz nie powiem technicznie więcej, ale jestem ciekawa, jaką byś Ty dał moc na takie wymiary?
Marta tak o takie odbłyśniki mi chodziło. Dobry pomysł z zakupem drugiej
- hen_s
Marta,
Uważaj na temperaturę jak o tyle świetlówki obniżyłaś i zamierzasz jeszcze drugą dołożyć. Ta ma pewno wzrośnie ale dopóki nie przekroczy 30 stopni nie ma niebezpieczeństwa przy tych sukulentach.
Uważaj na temperaturę jak o tyle świetlówki obniżyłaś i zamierzasz jeszcze drugą dołożyć. Ta ma pewno wzrośnie ale dopóki nie przekroczy 30 stopni nie ma niebezpieczeństwa przy tych sukulentach.