Moje ogródkowe zmagania cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: moje ogródkowe zmagania cz.4
ja bym zrobiła jedną bliżej końca właśnie przy jakiejś ławeczce, dobrała rośliny do nich tak żeby cały sezon z ławki patrzeć jak pięknie kwitnie 'donica' jeszcze przy okazji jakby piękny zapach się rozchodził. I na pewno coś większego, ale nie za dużego, żeby klimacik intymności na ławeczce stworzyć, ale nie zasłonić całkiem pozostałych rabat, może jakieś bardziej ażurowe rośliny-
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu, ale z Ciebie zdolniacha
Wianek superfajny, ja się przymierzam do wianka na drzwi zewnętrzne, ale brakuje mi i weny i koncepcji.
Koncepcja ogrodu
I zostaw to na środku, jest dobrze, nie ma takiej niepotrzebnej przestrzeni, i jest bardziej tajemniczo
I nie mogę się doczekać na efekty końcowe 

Koncepcja ogrodu

Super inspiracja zdjęciowa! Pięknie będzie- buszowato, jak napisałaś- ale to taki artystyczny, kontrolowany nieład. Myślę, że z tą wysepka pośrodku wygląda ciekawie. Same rabaty po bokach też byłoby pięknie, jednak wysepka stanowi ciekawy punkt. A ławeczka w głębi aż kusi, żeby na niej przysiąść, chowając się w kwiatach
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lulka, inspiracja świetna! Bardzo podoba mi się taka wizja i pasuje idealnie do Twojego ogrodu
Ciekawa jestem szczegółowego planu i spisu roślin..

Ciekawa jestem szczegółowego planu i spisu roślin..

Madziu, iglaste przemieszane z krzewami liściastymi jak najbardziej sprawdzą się w roli pełniących ramy ogrodu... z pęcherznic zwróciłabym jeszcze Twoją uwagę na odmianę Luteus, która swoimi złotymi listkami przepięknie może współgrać z żywotnikami.
Na dolnych piętrach bukietówki, byliny i cebulowe to doskonały plan... jeśli chodzi o okrywowe róże, to z pewnością doradzi Ci Robaczek.
Ja bym polecała Aspirin Rose i Larissę... podsadzone przetacznikami albo lawendą, prezentowałyby się doskonale w tych okręgach...
Zazdroszczę Ci tego całego planowania!
Na dolnych piętrach bukietówki, byliny i cebulowe to doskonały plan... jeśli chodzi o okrywowe róże, to z pewnością doradzi Ci Robaczek.
Ja bym polecała Aspirin Rose i Larissę... podsadzone przetacznikami albo lawendą, prezentowałyby się doskonale w tych okręgach...
Zazdroszczę Ci tego całego planowania!
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu uwielbiam taki styl ogrodu jaki pokazałaś...... bogato, bujnie, kwieciście, falująco .... po prostu przepięknie
Jestem zachwycona Twoim planem 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Podpisuję się obiema łapkami pod tym, co napisala Agness
Ja również planuję murek z paleniskiem oddać w ręce fachowców, choć już usłyszeliśmy, że chyba nie mamy na co kasy wydawać, bo to przecież prościzna, parę kamieni, zaprawa... Pudło ze skarbami jak i wianuszki powodują, że cieknie mi ślinka
Bardzo podoba mi się też Twój kominek, w ogóle jasny wystrój Twojego domu bardzo wpada w mój gust. Ja już urabiam M., by kiedyś tam w przyszłości pozbyć się czarnych mebli z salonu... Do tego mam niestety też czarny stół i krzesła w jadalni. Te meble (oprócz krzeseł) są w rodzinie od dawna, najpierw miała je jedna Ciocia, potem druga, teraz padło na nas. Solidne, dębowe i fantastycznie widać na nich kurz już parę godzin po wytarciu 

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Dziewczyny, jakże się cieszę, że moja inspiracja Wam się podoba. Wasze zdanie jest dla mnie bardzo cenne. Mam wśród was kilka guru ogrodowych
. Pobawię się trochę Garden Puzzle może uda się coś wstępnie zrobić, a później ogrodnik naniesie swoje poprawki?
Agnieszko bardzo liczę się z Twoim zdaniem, cieszę się że podoba sie moja koncepcja z ramami ogrodu. Luteusa też mam i 2 kaliny. Chciałabym też jaśminowca albo krzew migdałka. Więcej się nie zmieści
. Gdzieś muszę też poupychać krzewuszki, w sumie mam 4 szt, ale obawiam się, że z dwóch będę musiała zrezygnować. Zobaczymy.
Dorotko, Aga na końcu będzie stała, tak jak teraz stoi moja huśtawa z baldachimem. Jedno koło będzie na pewno, zastanawiam się nad drugim, bo przy tarasie chciałabym pociągnąć rabatkę wzdłuż linii trawnika zostawiając tylko przejście. Jak zrobię drugie koło, to ta wzdłużna rabata odpada, bo za bardzo zamknę ogród na jego początku.
Małgosiu podoba się wianek? Jak się cieszę
Rób kochana swój, bo to już prawie połowa grudnia
I pokaż koniecznie co wymodziłaś
Moniu wysepka będzie na pewno, ja się zastanawiam czy zrobić 2 czy jedną?
Lubię takie buszowate ogrody, do mnie nie pasuje taki poukładany i wylizany, choć fajnie jak by wyglądał na schludny. Sama jestem roztrzepańcem lubiącym porządek
Kasiu ja też jestem ciekawa
Coś tam mi się plącze po łepetynie. Muszę poprzeglądać po raz enty książkę o małych ogrodach, którą pożyczyłam od Kasi Magenty i przewertować stertę gazet ogrodowych
Agness dziękuję. Lubię takie ogrody, dlatego też kocham zaglądać do Ciebie, bo to jest to co lubię
Milenko o takim kominku marzyłam, cieszę się że spełniłam je, a jasny wystrój miałam od zawsze. Nawet jako nastolatka posiadałam biało czerwony zestaw, załatwiony po znajomości. Fajne takie meble z duszą i historią, krótszą lub dłuższą, ale to jednak historia. Teraz jest takie udogodnienie jeśli chodzi o przemalowywanie mebli, że chcąc zmienić wystrój niewielkim kosztem wystarczy kupić farbę. W poprzednim mieszkaniu miałam czarny stół i szaro-czarną kuchnię, więc wiem o czym mówisz
Poza tym, to że meble są czarne nie znaczy, że wnętrze musi być ciemne. U mnie pomimo czarnej podłogi w kuchni i wspomnianych meblach było bardzo jasno
Kuchnia była otwarta na salon, który był beżowo złoty. Niby galimatias kolorów, łączenia srebra ze złotem, ale było fajnie. Lubiłam tamto mieszkanie. I choć było nowoczesne, czyli zupełnie inne niż obecne, to bardzo przytulnie.
Jakie macie plany piątkowe? Ja chcę podciągnąć świąteczne dekoracje, a wieczorkiem kino. Dzisiaj dzieciakowy luz
Porozłaziło się towarzystwo

Agnieszko bardzo liczę się z Twoim zdaniem, cieszę się że podoba sie moja koncepcja z ramami ogrodu. Luteusa też mam i 2 kaliny. Chciałabym też jaśminowca albo krzew migdałka. Więcej się nie zmieści

Dorotko, Aga na końcu będzie stała, tak jak teraz stoi moja huśtawa z baldachimem. Jedno koło będzie na pewno, zastanawiam się nad drugim, bo przy tarasie chciałabym pociągnąć rabatkę wzdłuż linii trawnika zostawiając tylko przejście. Jak zrobię drugie koło, to ta wzdłużna rabata odpada, bo za bardzo zamknę ogród na jego początku.
Małgosiu podoba się wianek? Jak się cieszę

Moniu wysepka będzie na pewno, ja się zastanawiam czy zrobić 2 czy jedną?

Kasiu ja też jestem ciekawa

Agness dziękuję. Lubię takie ogrody, dlatego też kocham zaglądać do Ciebie, bo to jest to co lubię

Milenko o takim kominku marzyłam, cieszę się że spełniłam je, a jasny wystrój miałam od zawsze. Nawet jako nastolatka posiadałam biało czerwony zestaw, załatwiony po znajomości. Fajne takie meble z duszą i historią, krótszą lub dłuższą, ale to jednak historia. Teraz jest takie udogodnienie jeśli chodzi o przemalowywanie mebli, że chcąc zmienić wystrój niewielkim kosztem wystarczy kupić farbę. W poprzednim mieszkaniu miałam czarny stół i szaro-czarną kuchnię, więc wiem o czym mówisz

Jakie macie plany piątkowe? Ja chcę podciągnąć świąteczne dekoracje, a wieczorkiem kino. Dzisiaj dzieciakowy luz

Kasiu, u Agnieszki Agness pytałaś o pęcherznice posadzone bezpośrednio przy siatce. U mnie jest taki układ- 3 jałowce, pęcherznica luteus, świerk serbski, jałowce, to rośnie bezpośrednio przy siatce a z przodu trochę miejsca na ewentualne bylinki.. w innym miejscu jałowce, pęcherznica diabolo, brzózka youngi pendula. Teraz w ostatnich dniach wklejałam fotki zimowe, ale mam też z wakacji- jeśli w ogóle jesteś ciekawa jak to wygląda to daj znać, wrzucę u siebie fotkę.
Miłego dnia!
Miłego dnia!
- lulka
Monisiu, mam na imię Magda
i u Robaczka pytałam o taki rozkład. Właśnie u Ciebie byłam i dopatrzyłam się takiego układu. Czy możesz wkleić letnią lub wiosenną fotkę? Będę wdzięczna
Dziękuję, że zwróciłaś uwagę na moje pytanie 

Ojojoj jakie faux pas! Przepraszam!!
Chociaż zrekompensuję tą wpadkę zdjęciami- już szykuję i wkrótce wkleję.
Strasznie mi głupio, ale na usprawiedliwienie dodam, że Mąz stał mi nad głową i "rozmawialiśmy" o budowie

Strasznie mi głupio, ale na usprawiedliwienie dodam, że Mąz stał mi nad głową i "rozmawialiśmy" o budowie
- lulka
Moniu, no coś Ty ja też nie raz się pomyliłam- tyle nas tu. W dodatku skacze się z jednego ogródka do drugiego
Czekam na foteczki 

Już sa- oczywiście z moim znakiem firmowym.. czyli zamglone ;:14Chociaż może dasz radę dopatrzeć się jakiegoś ciągu nasadzeń
Miłego dnia
Miłego dnia

Wrzuciłam jeszcze foto derenia. Fajny jest, bo w sezonie ładne liście a szaro burą zima ładne gałązki. Zerknij w wolnej chwili, jeśli masz ochotę.
Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę!
Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę!
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monika-Sz pisze:Kasiu, u Agnieszki Agness pytałaś o pęcherznice posadzone bezpośrednio przy siatce. U mnie jest taki układ(...)!
hahaha, dziewczyny ale się ubawiłam czytając te wpisy! Grunt, że my (Monia, Lulek i ja) rozumiemy o co chodzi, bo cała reszta raczej nie ogarnielulka pisze:Monisiu, mam na imię Magdai u Robaczka pytałam o taki rozkład. Właśnie u Ciebie byłam i dopatrzyłam się takiego układu. (...)