Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Krysiu ależ piękne zdjęcia. A wśród nich kolekcja złocieni. Ale doczekamy się, doczekamy:)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sadziec to piękna roślina, ale ogromna. Spotykam go najcześciej w Bieszczadach i mój M za każdym razem pyta: a co to takiego tak kwitnie? A ja za każdym azem odpowiadam: "Mówiłam ci już, że to sadziec". Trudno go nie zauważyć ale żeb y mieć u siebie, trzeba mieć naprawdę duży ogród.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu śliczne ujęcia,jeżóweczki ,rozchodniki i cudna ta roślina z zielonymi liśćmi ;:138
Prywatna tęcza :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

W słoneczne dni zimą bywa przepięknie. Słońce inaczej operuje. A niebo jest błękitne bardziej niż przy palącym słońcu lata.
Podsumowując: taki błękit niebawem obejrzymy, jak tylko się przejaśni :wink:
Ale za latem tęsknić będziemy ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

I znów pokazałaś cuda, o jakich nawet nie słyszałam... Wiciokrzew japoński Aureoreticulata - jak dla mnie może nawet nie kwitnąć :wink: Czytam, że toleruje przeciętne gleby, półcieniste miejsce i dorasta do 3 metrów. Czy z własnego doświadczenia coś byś dodała? ;:7
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Obrazek
No tak ... goście zaglądają na moją wirtualna działeczkę a gospodyni brak :oops:
Musze sie poprawić ale jakoś tak musiałam sobie zrobić dłuższa przerwę i stąd to milczenie. Zaglądałam na forum i Wasze piękne ogrody ale tak rekreacyjnie bez zobowiązań tylko i wyłącznie dla przyjemności .

Moniko dziękuję za pochwały mojej kolekcji. Rozchodniki to wdzięczne rośliny i mam nadzieję, że znajdą się w niejednym ogrodzie po mojej sesji.
Cudnie wyglądają nawet gdy ogród zaczyna być szary - towarzyszą pięknie wybarwionym liściom krzewów i chryzantemom jesiennym.
Rozchodnik okazały 'Brillant' kwitnie najdłużej - przynajmniej u mnie.

Obrazek

ewunia7 pisze::wit
Krysiu piękne fotki ;:108
Po sesji rozchodnikowej rozmarzyłam się i stwierdziłam, że muszą trafić do mojego ogródka
Masz rację - w każdym powinny rosnąć

sweety - Aniu tęcza każdemu i o każdej porze roku poprawia humor . Piszesz
Do złocieni też mam słabość. Są nie tylko ładne, ale i bardzo trwałe :D
U mnie najdłużej kwitły chryzantemy żółte i białe w kształcie kulki .
Jedynie przy większych chłodach dostały na zewnętrznych płatkach rumieńców i nawet było im do twarzy ...
No sama popatrz :D
Obrazek
Obrazek

W wazoniku w skrzynce za oknem fotka z 1.XI.13
Obrazek

Kolejne z 8.XII po strzepaniu śniegu bo w nocy napadało na nie. Cały czas stoją te same za oknem i dzięki temu są tak długo.
Obrazek

korzo_m - Dorotko to prawda,że otoczenie ma wielki wpływ na to jak postrzegany jest na tym tle nasz ogród. Szkoda,że na wszystko nie mamy wpływu.
Powoli z Twoje "piaszczystej pustyni"robi się wspaniała oaza - może jeszcze tego nie widzisz ale porównaj fotki z przed kilku lat z obecnym stanem i sama też dojdziesz do takiego wniosku.
U mnie zima zawitała na 3 dni i znów jest jesienna aura więc może troszkę wspominkowych kolorków dla Ciebie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Te ogromne pnie to stare wierzby rosnące za płotem od strony rzeki .
W tle widać trzciny.
Jesień u nas sucha, prawie bez opadów i przez to poziom wód w rzece i jeziorach niski. Ciekawe czy zima nadrobi...

TerDob - Teresko masz tyle serca i cierpliwości do roślin więc dziwne,że jest cos co u Ciebie nie chce rosnąć...

judyta - Judytko to prawda,że owoce nie mogą być za ładne bo zawsze będzie żal wziąć nóż do ręki ... dlatego nadal leżą w kuchni jako ozdoba.
Pod nóż poszły 2 większe 4 kg i 9 kg. Ta ostatnia miała być przerabiana w styczniu ale zauważyłam plamkę dziwną i wolałam odłożyć inne sprawy a zająć się przerobieniem.
I ... wyszedł mi dyniowy poniedziałek z przerabianiem, pieczeniem, konsumowaniem a potem do piwnicy.
Dynia do 10 kg to w sam raz - większej nie chcę. Ta miała srednicę 34 cm a miąższ grubości ok 6 cm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zupa krem pyszna, frytki na słodko też a w słoikach pieczona bez dodatków aby nadawała sie do wszystkiego. Słodka była a przy pieczeniu jeszcze się bardziej ta słodycz wysyciła.

Judytko chryzantema "Clara Curtis " jak wszystkie inne jest żarłoczna i aby a w każdym sezonie pięknie i obficie kwitła musi być wykopana, sadzonki pozyskać a jest ich sporo przy matecznej i od nowa posadzić gniazdowo w większej ilości a tedy efekt wspaniały.
Można posadzić w tym samym miejscu ale dobrze użyźnić. U mnie stanowisko słoneczne.
Do wszystkich złocieni ta zasada sie tyczy .

adamiec - Irenko to prawda,że do wiosny i grzebania w ziemi, siania strasznie daleko.
Ale ... wspominać, planować, nasiona grupować itp zawsze mozna i to skróci czas oczekiwania.

bwoj54 - Bogusiu chciejstwo piękne więc nie żałuj,że powiększa się lista .
dziękuję za pozdrowienia i ;:196

lora - Misiu dziękuję za wizytę.

JAKUCH - Jadziu
Proso włosowate to trawa jednoroczna ale na odpowiednim stanowisku daje samosiew.
czyli jakby chciał to można zastosować siew zimowy i wzejdzie gdy aura będzie odpowiednia lub wiosną. Mam nadzieje,że ta miotełka z pióropuszem miała dojrzałe nasiona bo inaczej bedzie klops. Zrób jej teraz z kilka nasion próbe kiełkowania i bedziesz wiedzieć czy masz dobre.

Podobna do tej na fotce nie ma dojrzałych nasion
Proso włosowate
Obrazek
Obrazek
Uwielbiam ta trawę i w nastepnym roku bedzie rosła w kilku miejscach nad stawem, tylko chciałabym aby była niższa bo ta za bardzo poszła w górę.
Jakby coś nie tak z kiełkowaniem ... to wiesz gdzie nasion szukać ;:168

ewamaj66 - Ewciu kot narozrabiał bo zjadł sadzonkę , a Ty zamiast na niego się obrazić to obraziłaś się na mnie i nie wpadałaś w odwiedziny ... ot zawiła sprawa... :;230
Ale ... cos z ta szkarłatką jest - Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska)
bo nasion też nie mam. cokolwiek z lekka dojrzewało od razu wszystko było objadane przez ptaki więc nawet siewek nie będzie ale sadzonkowałam kilka i chyba coś zostało. Bedziemy w kontakcie na wiosnę bo u Ciebie musi rosnąc - tyle przestrzeni to nawet szpaler się zmieści .
Przechodnie na działce nazwali ja " drzewko winogronowe ) bo z daleka tak wyglądała a oni pierwszy raz ja widzieli właśnie jesinią z tymi czarmymi kulkami ...
Dla przypomnienia parę fotek

Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska) w tym sezonie bardzo się rozrosła. Stanowisko posrodku liliowców bardzo jej odpowiada. W przyszłym sezonie poprowadzę ja tylko na 1 pęd. Bedzie sporo cięcia więc i materiał na sadzonki też.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mozaikowatość liści sprawia,że każdy jest inny. Ciekawa roślina bo w czasie całego sezonu jednocześnie występują wszystkie fazy prawie do późnej jesieni czyli paki, kwiaty i w różnych stadiach dojrzewające nasiona.

Zbyt długi post wychodzi więc pozostałym osobom odpiszę przy następnym wejściu.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu podziwiam szkarłatkę piękna, też już mam,nie jest jeszcze duża, miała dopiero jeden kwiatek.
Wysiałam połowę nasion od Ciebie resztę wysieje wiosną , zobaczymy co mi wyjdzie ;:131
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Krysiu :wit
Piękne wspomnienia . :heja
Krysiu apetyczne dynie i przetwory ;:137 .
Jaka odmiana jest najlepsza ,a właściwie to chodzi mi o smaczną i taką ,która da się dobrze obrać.

Miłego dnia :-D
Pozdrawiam Alicja
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Widzę , że przetwórstwo dyniowe trwa w najlepsze :lol: ciekawa jestem smaku zupki ;:65 co jak co ale zupki nie robiłam :roll: przeraża mnie to , że ten karoten będzie się za mocno przebijał :roll: da się ją doprawić ? Surową marchewkę uwielbiam , gotowaną też ale w małych ilościach , dobrze doprawioną , dlatego zadaję takie dziwne pytania ;:306
Pochwały dla szkarłatki ;:138 ma piękne nasienniki z wzorkiem .
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Krysiu wspomnienie super ;:215 miło popatrzeć na tak miły zielony akcent w połowie grudnia ;:108
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Bardzo piękna ta szkarłatka a jaka ona wysoka rośnie? :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu parę nasionek trawy dałam na watę i na talerzyk .Nakryłam workiem i czekam co sie wykluje :wink: Fajne wspominkowe fotki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Teraz jeszcze bardziej żałuję, że kot mordeczką zeżarł szkarłatkę ;:145 Nie obraziłam się, tylko wstyd mi było, że nie upilnowałam sadzonki :oops:
Ta trawa zwykle wcale nie wygląda na to, że nasiona dojrzały-widać to dopiero wiosną :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

Piękne wspomnienia na fotografiach ...ach oby do wiosny... :D fajnie wygląda połączenie berberysa z płożącymi iglakami :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nasionka tego prosa dostałam od Ewy. Jest cudne, ale stwierdzam, że nie do wszystkiego pasuje. Czzasem jest zbyt duże, mimo, że ma tak delikatne kłoski.
Zdecydowanie lepsza jest ostnica. Ta pasuje do wielu roślin, bo jest delikatniejsza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”