Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2

Post »

Nalewka czy wino to owoc, a owoc to słońce. Robiąc nastawy z roku na rok przy takiej samej produkcji toćka w toćkę :lol: wychodzi inny trunek. Nie trzeba czasem nawet na butelkach pisać dat, poznamy po roczniku :wink: w tym roku odpukać był dobry rok. Porzeczkowe wino zlane i wyszło rewelacyjne. Nalewka z aronii bardzo dobra i lepsza jak w tamtym roku - owoc był pełniejszy i lepiej dojrzał.
Jeżeli jest marny rok to ja sobie odpuszczam z niektórych owoców produkcję. I szukam na prędce innych smaków .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdyby to było wino to można by było liczyć na odkwaszenie biologiczne ale w nalewce nie ma ani takich bakterii ani odp.drożdży i dawanie czasu nie ma sensu.Można odkwasić sposobem stosowanym przy wyrobie wina przy pomocy węglanu wapnia.W.w. można kupić w aptece z recepturą (używany jest do robienia proszków na osteoporozę) lub w marketach na stoisku z akcesoriami do wyrobu wina.
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/t ... czow-i-win
Zacznij od ilości np 500 ml ,dodaj 1g w.w. i odczekaj aż wytrąci się osad,jeżeli próba wypadnie pomyślnie to OK,jeżeli nie to jeszcze 1g i do skutku.Pamiętaj tylko o odstaniu do wytrącenia nierozpuszczalnych soli jabłczanu wapnia( to nie żadna trutka a suplement diety tak samo jak cytrynian czy winian).Jeżeli pozytywny efekt był przy 2g/0,5l to dawka jest 4g/l.Gdyby pigwowiec oprócz kwasu jabłkowego zawierał też pewne ilości kwasu cytrynowego to nalewkę należy podgrzać do temp 75-80 st aby wytrącił się cytrynian wapnia powodujący gorzko-słony posmak.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

To żadna wada ,jakby wstrząsało po użyciu...
Wtedy należy próbować tak długo aż wstrząsać przestanie...

A obserwowanie degustacji takiej kremowej nalewki jest całkiem śmieszniaste, zwłaszcza jak degustujący usiłuje jęzorem wydobyć resztę dobroci z kieliszka..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Taką gęstą nalewkę z malin dostaliśmy kiedyś na przywitanie na kwaterze w Muszynie. Rewelacja ale nie wiem jak to zrobić? Moja jest taka zwyczajna i bez owoców...
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

grazynarosa22 pisze:Doradźcie mi....nie mogę dojść ładu z tą moja pigwówką....była kwaśna -dosłodziłam i teraz jest i kwaśna i słodka....nie wiem czy rozumiecie....nie jest taka jak powinna,ta z zeszłego roku była niesamowita a ta jej do pięt nie dorasta.....co robić ?????
Zostałam poczęstowana wczoraj pyszną nalewką z pigwy z 2012 roku ;:333 .
Osoba przygotowująca ją mówiła, ze dopiero teraz jest dobra - próbowała ja kilkakrotnie w ciągu roku i nie była smaczna.
Może trzeba tej nalewce dać czas aż smaki połączą się w jeden.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

I mamy kolejny głos za daniem czasu, nalewki potrzebują czasu a nie chemii. To jest moje prywatne zdanie człowieka, który co roku robi kilka litrów nastawów. ;:170 ;:209
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też robię spore ilości i owszem smaki się harmonizują ale kwasy zostają.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Nie wiem czy pisałem o swoim wynalazku. Zachęcony nalewami na truskawkach latem spróbowałem zrobić z mrożonek zimą. Był to co prawda błąd chociaż na początku jak się okazało. Wyszła krótko mówiąc ohydna. Poszedł cukier, słoik miodu do tego , syrop wiśniowy i odstawiłem w zapomnienie. Po roku , dwóch nie pamiętam ? grzebiąc na strychu zauważyłem w kącie schowane butelki i nie wiedziałem co to. A to na nieudana nalewka z mrożonek. Spróbowałem ówcześnie robiąc kwaśną minę, jakie zdziwienie jak wyszedł cud :lol: że szkoda było tego pić :uszy Czas. Czas i jeszcze raz czas / po uprzednich modyfikacjach. A ,, jabłecznik '' jaki elegancki wyszedł , lekko gazowana z dużą ilością lodu bardzo dobra na lato , ale czas musiała swoje odstać.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I następny głos za daniem czasu...Ja to wszystko wiem i rozumiem ,w czasie leżakowania z połączenia alkoholu i kwasów powstają substancje aromatyczne -estry,tworzy się bukiet,nalewka "szlachetnieje" i najczęściej zmienia kolor.Ale jeśli jest zbyt kwaśna to całkowicie szlachetna nigdy nie będzie,a jeżeli do wyrobu zostały użyte mało dojrzałe lub nie całkiem zdrowe owoce to te smaki podczas leżakowania mogą się jeszcze uwydatnić.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Masz racje KaLo dlatego trzeba wybierać owoce prima sort albo nie robić wcale.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

grazynarosa22 pisze:..nie mogę dojść ładu z tą moja pigwówką...nie jest taka jak powinna,ta z zeszłego roku była niesamowita a ta jej do pięt nie dorasta.....co robić ?
ja takie "nieudane" odstawiam na bok (bo [pije się lepsze) a kiedy czasem z tego samego owocu wyjdzie przedobrzona to .... mieszam z tamtą nieudaną
a często jest tak, jak piszą inni - czasu trzeba - wtedy okazuje się że jednak nie było takie złe :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Nalewkową Brać. Mam takie pytanie: jak uratować zapomnianą ( w kącie piwnicy) nalewkę miętową. Stoi od lata razem z miętowym zielem ( nie odcedziłam jej na czas bo w związku z nieplanowanym remontem nie znalazłam jej wcześniej). Smak ma dziwnie ostry jak jodyna, zupełnie nie przypomina tej z lat ubiegłych. Robiłam ją podobnie jak w Waszych przepisach.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Nie ma co się martwić tą gorszą nalewką , też znajdzie amatora ;:3 Mam takie które mi nie podchodzą ale niektórym znajomym smakują wybornie 8-) . A wybór trunków zawsze jest ;:136
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Ja bym najpierw odcedził. Dolał do niej alkoholu w kwestii rozbicia mocnego smaku. Z jakiego to przepisu było robione ?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepis podobny do tego z forum
Nalewka miętowa:
pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
0,5 litra spirytusu
3/4 litra wody
3/4 szklanki dobrego miodu

Ziele zalałam spirytusem, wyniosłam do piwnicy i tyle. Nie odcedziłam nie dodałam wody ani miodu, bo ekipa remontowa rozgościła się w piwnicy i słoiki i butelki stojące na półce wsadziła mi do starej beczki. Znalazłam je dopiero niedawno.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”