Rozmnażanie różaneczników wegetatywne
- stokrotka-77
- 200p
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie różaneczników
Właśnie tak zrobiłam, przyniosłam do domu odciełam pąki, przyciełam łodyżkę aż do zielonej części, włożyłam póki co do wody, po południu potraktuję ukorzeniaczem i włożę do doniczki z mini szklarenką, spróbować można jak się nie uda to wielkich strat nie będzie a jak się uda to jaka radość 

A ja chciałam się spytać, dlaczego najpierw trzeba posadzić w doniczce, a dopiero po jakimś czasie przesadzić na miejsce stałe..? Dlaczego nie od razu do gruntuzygmor pisze:Po roku od przygięcia pędu delikatnie sprawdzamy czy pęd jest już wystarczająco ukorzeniony, ilość korzeni i siłę trzymania gałązki. W momencie gdy stwierdzimy, że korzenie trzymają się na tyle mocno że po odcięciu jej od rośliny matecznej nie dojdzie do ich uszkodzenia, to możemy po uprzednim usztywnieniu młodego pędu możemy go odciąć. Pozostawiamy go na tym miejscu przez kilka miesięcy i na wiosnę kiedy wypuści nowe pionowe pędy z miejsca ukorzenienia, delikatnie wykopujemy z bryłą ziemi i przenosimy do doniczki i zakopujemy w ogródku w miejscu ocienionym. Kiedy korzenie wypełnią wnętrze doniczki sadzonka nadaje się do posadzenie na miejsce stałe.

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ze względu na zmienną temperaturę otoczenia. Można też przygiąć gałązkę do podłoża i przysypać ją ziemią. Podobno to łatwiejsze i pewniejsze. Sam nie próbowałem.
No ale czym się różni posadzenie do doniczki i zakopanie doniczki w ziemi, od wsadzenia roślinki od razu do gruntu..?
Ja tej kwestii nie ogarniam tak troszeczkę 

-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Czy zjawisko zapylenia rh jest w naszym klimacie częste?
Bo szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze nigdy pełnego nasiennika rh, mimo iż te królują w moim ogrodzie od ok. 15 lat.
Chciałbym spróbować swoich sił w wysiewie rh, a akurat przychodzi czas gdy wyłamuję przekwitłe kwiatostany.
Nie wiem czy zostawienie 2-3 gałązek na moim najlepiej rosnącym egzemplarzu zagwarantuje mi otrzymanie nasion.
Bo szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze nigdy pełnego nasiennika rh, mimo iż te królują w moim ogrodzie od ok. 15 lat.
Chciałbym spróbować swoich sił w wysiewie rh, a akurat przychodzi czas gdy wyłamuję przekwitłe kwiatostany.
Nie wiem czy zostawienie 2-3 gałązek na moim najlepiej rosnącym egzemplarzu zagwarantuje mi otrzymanie nasion.
- zygmor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Kontakt:
pEtr,
U mnie różaneczniki zawiązują sporo kwiatów, ale zapylają te kwiaty głównie trzmiele, jak ich nie ma na danym terenie to z tym może być problem.
http://www.zygmor.republika.pl
U mnie różaneczniki zawiązują sporo kwiatów, ale zapylają te kwiaty głównie trzmiele, jak ich nie ma na danym terenie to z tym może być problem.
http://www.zygmor.republika.pl
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
--------------------------------
Próbowałem, a to efekty:
http://img823.imageshack.us/img823/5853/eza7.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/5853/eza7.jpg
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Czy teraz można spróbować rozmnażać różaneczniki?
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Przez odkłady może być już trochę za późno.
Generatywnie - nasienniki sa chyba jeszcze nie dojrzałe.
Generatywnie - nasienniki sa chyba jeszcze nie dojrzałe.
Czy jest już pora na rozmnażanie z zielonych pędów. ktoś tu pisał że późną jesienią. Jeszcze niby nie późna , ale od kilku dni są już przymrozki i to nawet -5 st.C. W połowie września wsadziłem do ukorzeniarki trochę pędów które dostałem. Siedzą na podgrzewanym podłożu ze 100% wilgotnością. Boję się tylko jakiegoś grzyba w tych warunkach. Parę sztuk wsadziłem bez podgrzewania, zobaczymy co wyjdzie. 

tadwoj, a jak zrobiłeś/skąd wziąłeś to podgrzewane podłoże..?? 

We wiaderku na dnie izolacja styropianowa,na tym folia aluminiowa i zwinięty kabel grzewczy z termoregulatorem RT2.Zasypane kwaśną ziemią zmieszaną z perlitem.Przykryte folią i jazda 

Aaa, to takie buty... To nawet nie jest takie trudne
Dzięki tadwoj 

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie rozmnażam wprawdzie różaneczników ale moje same ukorzeniają i pełzną coraz dalej ( oczywiście nie wszystkie ).
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Pod swoje różaneczniki rozsypywałam jesienią zleżałe trociny sosnowe i korę.Jakież było moje zdumienie,gdy podniosłam gałązki leżące na ziemi,a na nich zobaczyłam mnóstwo korzeni.Nie zależy mi na rozmnażaniu różaneczników,ale przez przypadek dowiedziałam się,że jest to bardzo proste.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.