Brzoskwinia czy morela?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia czy morela?

Post »

Przycinać brzoskwinię należy wtedy gdy pąki nabrzmiewają (kwiecień), zostawiając jak najwięcej pąków kwiatowych. Opryskiwać należy także na wiosnę SYLLITEM przeciw kędzierzawości liści. Miedzianem lepiej na jesień także przeciw tej chorobie. Należy także pamiętać o przerzedzaniu zawiązków. Brzoskwinia płaskoowocowa m.in. odmiana SATURN jest bardzo plenna oraz jest jedną z najlepszych brzoskwiń płaskoowocowych na nasz klimat. Rośnie silnie. Należy je zerwać kilka dni przed dojrzałością. Nie poleży długo :wink: . Resztę doczytaj.
Pozdrawiam Paweł
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak czytam o nawożeniu to w zasadzie wszystkie drzewa nawozi się azotem. Mam do dyspozycji siarczan amonu ,YaraMilaComplex oraz kompost.Jak wykorzystać te środki do efektywnego nawiezienia brzoskwiń? W miejscu nasadzeń jesienią poszło trochę starego obornika owczego.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po ruszeniu wegetacji nawieź nawozem azotowym (saletrzak magnezowy) ok. 0,3 kg pod drzewo. Siarczan amonu bym ci odradzał dlatego, że bardzo zakwasza glebę (najbardziej z nawozów azotowych) a brzoskwinia lubi gleby obojętne (6,8-7,1 pH). Pamiętaj że co 3-4 lata należy wapnować glebę pod drzewkami a kompost także możesz dać co 4 lata, ale nie wtedy gdy wapnujesz (przynajmniej tak słyszałem że nie należy stosować wapna w tym roku co obornik albo kompost). Co 2-3 lata możesz nawieść także wiosną nawozem YaraMilaComplex gdyż ma on w składzie różne mikro i makroelementy w tym potas i fosfor którego raczej pod drzewkami nie zabraknie i dlatego nie musisz go stosować corocznie. Myślę, że jest to poprawne nawożenie brzoskwiń.
Pozdrawiam Paweł
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy na zdjęciu wyżej to odmiana Reliance ? :)
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Jeśli chodzi o nawożenie brzoskwinii,to warto wziąźć pod uwagę gnojówki pochodzenia roślinnego np. z pokrzywy ,mniszka ,żywokostu i inne,zawierają sporo azotu i sporo tzw pierwiastków śladowych i mają jedną wielką zaletę,nie zasalają gleby w przeciwieństwie do nawozów syntetycznych,Ja stosuję gnojówki roślinne dopiero dwa lata i widzę że korzystnie wpływają one na owocowanie i to nie tylko brzoskwiń.
cewe
500p
500p

Post »

Czy możesz podać twój przepis i jakimi ilościami podlewasz i jak często? Jakie rośliny i drzewa?
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

ja taką gnojówką podlewam praktycznie wszystko (szczególnie róże)
Wrzucam do wiadra pocięte (lub całe) pokrzywy, zalewam wodą zimną, przykrywam i odstawiam na tydzień czasem mieszając. Potem przecedzam i podlewam (resztki wyrzucam pod tuje lub inne krzaczory i lek przysypuje ziemią).

Dobrze jest dodać skrzyp polny jeśli ktoś ma do niego dostęp.
Ogródek EdytyB

zapraszam
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Gnojówką roślinna ,gdy już jest zrobiona,to najpierw ją rozcieńczam w stosunku 1-8 ,1-10 z wodą i podlewam co około 10-14 dni. Ile i pod jakie drzewko zależne jest przede wszystkim od jego wielkości, pod małe drzewka leję około pół konewki,a pod większe 1 i więcej.pod warzywa leję w podobnym rozcieńczeniu tak jakbym je podlewał czyli konewka na jakieś 4 -5 mb rządku.Mniejsze rozcieńczenie stosuję w przypadku dyniowatych ,nawet 1 do 2 i nic złego się nie dzieje.Na ogół stosuję gnojówkę z samej pokrzywy lub z 10% dodatkiem skrzypu,ale chcę spróbować też zrobić gnojówkę z żywokostu, tak dla odmiany.
cewe
500p
500p

Post »

Dziękuję za info. Znalazłem tutaj na forum wątek o tym,więc zabiorę się za lekturę tego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5464
Ciekawi mnie jednak opinia ,czy podlewanie tym specyfikiem zastępuje całkowicie nawożenie mineralne np.drzewek i krzewów owocowych ?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że wystarczy ponieważ zawiera azot, fosfor, potas, wapń, żalazo i inne mikroelementy.
Możesz jej także użyć do oprysku przeciw mszycom lub przędziorkom. Należy wtedy gnojówkę jeszcze nie przefermentowaną (kilka dni po zalaniu wodą) wymieszać z wodą w stosunku 1:15 lub 1:20 i opryskiwać drzewo.
Pozdrawiam Paweł
kubaborowy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2009, o 10:28

Post »

na zdjęciu przedstawiona jest inna fajna odmiana brzoskwini Golden Lemon .
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pawelp1320 pisze:Myślę, że wystarczy ponieważ zawiera azot, fosfor, potas, wapń, żalazo i inne mikroelementy.
Możesz jej także użyć do oprysku przeciw mszycom lub przędziorkom. Należy wtedy gnojówkę jeszcze nie przefermentowaną (kilka dni po zalaniu wodą) wymieszać z wodą w stosunku 1:15 lub 1:20 i opryskiwać drzewo.
ja dodaję jeszcze mydło potasowe dla lepszej przyczepności
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dobra rada :wink: ;:215
Mydło przytka insekty i zginą od wysuszenia ;:333
Pozdrawiam Paweł
cewe
500p
500p

Post »

A czy ktoś zapobiegł kędzierzawości brzoskwini lub moreli opryskiem z gnojówki pokrzywowej? Czytałem ,że działa,ale jestem mało przekonany.
Ile razy należy pryskać przecie mszycom?
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przed mszycą - tyle ile razy się pojawi bo oprysk wytruwa populację na roślinie ale zaraz z wiatrem przypałętają się nowe :(

a na kędzierzawość chyba za słaba - poza tym ja traktuję jak odżywkę a przy okazji (dzięki mydłu) zabijane są mszyce
Ogródek EdytyB

zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”