Planowana przeprowadzka ogników..
Zdjęcie z balkonu- ogniki między cyprysikiem i thuja aurescens. Dalej mało obecnie widoczna brzoza, i sosenka samosiejka, pod która przechodził kret wodociągowców- pokazywałam niedawno to foto.
W rogu, gdzie zaczyna się podmurówka i przęsła metalowe- to białe paskudne pudło to skrzynka energetyczna, stojąca na ulicy. Wszyscy mają takie cuda postawione przy ogodzeniach. My na tyle szczęśliwie, że w samym rogu.
Obrzeże z kostki kończy się na wysokości cyprysika- nie kończyłam dalej, bo czekałam na przekopanie mediów. W sumie dobrze wyszło, bo w miejsce ogników między cyprysika i thuję planuje posadzić hortensje bukietowe (Agnieszko- buziaki dla Ciebie..), więc troszkę poszerzę tą rabatkę.
Ta stercząca deska z rurą to wiercona studnia na cele budowlane. Chyba ją zostawię- zaslepiona na wysokości trawnika- tak na wszelki wypadek, skoro już mam..
Obecnie ogniki rosną tu- między cyprysikiem i thują. W tym miejscu pojawią się 2-3 hortensje bukietowe. Nie wiem jeszcze, jakie konkretnie. Skłaniam się do vanila fraise- u
Agnieszki aguniady tak pięknie się prezentują.. Bardzo reklamowane Wim's Red jak na razie nieco mnie rozczarowały skromnymi niestety kwiatami..
Miejsce przeprowadzki ogników- na prawą stronę thui aurescens, pod brzozę. Niebieską folia oznaczone miejsce przejścia kabla ziemnego elektrycznego.
Wzdłuż podmurówki, począwszy od rogu działki idąc w stronę sosenki samosiejki chcę posadzić jakieś iglaki, blokujące silnie wiejące wiatry z pola, dodatkowo też zasłonią skrzynkę ele. Najlepiej jakies thuje, niezbyt szeroko i wysoko rosnące. Nie chcę ściany na 10m, jedynie kawałek zieleni, spełniającej rolę parawanu. Wydaje mi się, że t. szmaragd by się sprawdziła- nieco wyższe sadzonki nie są drogie, sama thuja nie rośnie zbyt wysoko..
Potrzebuję na odcinku między rogiem działki a sosenką 3-4 sztuki, Wzdłuż ogrodzenia, dalej za sosenką będę mieszać iglaste z liściakami.
Myślę, że miejsca jest wystarczająco- żeby posadzić ogniki po obu stronach brzozy, a wzdłuż podmurówki szmaragdy. Między rogiem a sosenką mam ok3m, więc 3 thuje powinny się zmieścić..
Znacie już ten narożnik z każdej strony
Ktoś ma w bliskich okolicach Wawy sprawdzone miejsce, gdzie wiosną można kupić tanio iglaki z gruntu..? Dorodne, żeby się przyjęły. Potrzebuje minimum 150cm wysokości. Ponderosa..Ulińscy..?