Ogród kocicy cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam Cię Zosiu, tamaryszka kupiłam w szkółce jakieś 30 km od miejsca gdzie mieszkam. Jest już dość spory bo ma 150 cm i jest to odmiana późnokwitnąca.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Jacku ja nie umiem chyba nic formować, nawet mi nie przyszło do głowy, że to już można nazwać ładne, obciachałam tę wierzbę na chybił trafił aby się zagęściła bo była bardzo ażurowa. Dziękuję za pochwałę:-).
tu.ja guzikowiec też mi się podoba, kiedy na krzewie jest dużo tych najeżonych piłeczek to wygląda bardzo ciekawie, z niecierpliwością czekam, aż podrośnie i będzie zasypany tymi jeżykami.
tu.ja guzikowiec też mi się podoba, kiedy na krzewie jest dużo tych najeżonych piłeczek to wygląda bardzo ciekawie, z niecierpliwością czekam, aż podrośnie i będzie zasypany tymi jeżykami.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Ewuś za każdym razem jak wchodzę do Twojego ogrodu wiem, że zobaczę jakąś perełkę
tym razem zauroczył mnie tamaryszek pieciopręcikowy
guzikowiec jest boski, mam go od dawna na liście chciejstw... teraz dopisuję tamaryszek

tym razem zauroczył mnie tamaryszek pieciopręcikowy

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Hej! Moja Hakura w starym ogrodzie nie jest na pieńku, dlatego tak zachwycam się tymi które są. A z podcinaniem wierzby żadnej filozofii nie ma - im mocniej tym się bardziej zagęści i wyładnieje
I Twoja właśnie zaczyna ładnieć
Muszę się rozejrzeć za guzikowcem, bo ta roślina naprawdę mnie intryguje i oczywiście jest na liście chciejstw podobnie jak kielichowiec.
No i powodzenia w zdobywaniu garnków i innych staroci

Muszę się rozejrzeć za guzikowcem, bo ta roślina naprawdę mnie intryguje i oczywiście jest na liście chciejstw podobnie jak kielichowiec.
No i powodzenia w zdobywaniu garnków i innych staroci

Pozdrowienia
Wielki potencjał tkwi w Twoich areałach, a widzę, że zapału ani zmysłu roślinkowo- artystycznego Ci nie brakuje. Życzę owocnych nasadzeń i plennych siewów. A w poniedziałek lecę na wakacje do Bułgarii a trawnik po powrocie będzie po kolana....
- kocica
- Kontakt:
Dziś przy okazji bycia w Warszawie podjechałam na działeczkę zanny. Miałam zabrać tylko piwonie, a zanna obdarowała mnie mnóstwem roślin i to nie mikrusimi sadzoneczkami tylko całymi kępami
.
Wymyśliłam sobie, że taka pospolita tojeść rozesłana będzie rosła w wiszącej donicy, a drugą chcę posadzić w wysokim, wydrążonym w środku pniu, na którym chwilowo stoi doniczka. Tylko jak wydrążyć ten pień....Coś wymyślimy.
Tu posadzę trzy różne odmiany rodgersji, jest to zacienione miejsce pod świerkiem, chwilowo czekam aż zadziała oprysk i w przyszłym tygodniu robie rabatkę - rodgersje jak widac już przymierzam....
A tu młodziutka budleja, którą M sam ukorzenił:-)

Wymyśliłam sobie, że taka pospolita tojeść rozesłana będzie rosła w wiszącej donicy, a drugą chcę posadzić w wysokim, wydrążonym w środku pniu, na którym chwilowo stoi doniczka. Tylko jak wydrążyć ten pień....Coś wymyślimy.

Tu posadzę trzy różne odmiany rodgersji, jest to zacienione miejsce pod świerkiem, chwilowo czekam aż zadziała oprysk i w przyszłym tygodniu robie rabatkę - rodgersje jak widac już przymierzam....

A tu młodziutka budleja, którą M sam ukorzenił:-)

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Wow! Kolejne piękności - rodgersja i budleja o żółtych kiatach! Jeszcze takiej nie widziałem! Rodgersja na liście moich chciejstw. Budleje są wdzięczne, bo pozwalają sie ukorzenić. Też tą metodą pozyskałem moją pierwszą budleję.
A pieniek najłatwiej będzie przewiercić. Ręczne dłubanie bardzo pracochłonne. Powodzenia!
A pieniek najłatwiej będzie przewiercić. Ręczne dłubanie bardzo pracochłonne. Powodzenia!
- kocica
- Kontakt:
Jacku dziękuję za podpowiedź co do pieńka, rodgersje to piękne rośliny ale czy przetrwają w moim ogrodzie tego nie wiem. Już same liście są bardzo ozdobne. No i nawet u producenta były dość drogie.
Grzegorzu, kolor tamaryszka jest realny, aparat przekłamał kolor ściany bo jest bardziej pomarańczowa, ale tamaryszek jest właśnie taki. Jest to tamaryszek pięciopręcikowy Pink Cascade, kwitnie późno.
Witaj Ewik i dziękuję za piękne róże, jeszcze nikt mi nigdy nie podsunął takich piękności na rozpoczęcie dnia, przeczytałam gdzieś, że niestety nie masz własnego ogródka, ale kiedyś może się to zmienić na Twoją korzyść:-), czego Ci życzę.
Pozdrawiam niedzielnie wszystkich odwiedzających.
Grzegorzu, kolor tamaryszka jest realny, aparat przekłamał kolor ściany bo jest bardziej pomarańczowa, ale tamaryszek jest właśnie taki. Jest to tamaryszek pięciopręcikowy Pink Cascade, kwitnie późno.
Witaj Ewik i dziękuję za piękne róże, jeszcze nikt mi nigdy nie podsunął takich piękności na rozpoczęcie dnia, przeczytałam gdzieś, że niestety nie masz własnego ogródka, ale kiedyś może się to zmienić na Twoją korzyść:-), czego Ci życzę.
Pozdrawiam niedzielnie wszystkich odwiedzających.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Pospacerowałam troszkę po ogródku, w nocy troszkę popadało i bardzo dobrze, szkoda tylko, że jesień zbliża się wielkimi krokami.
1. powoli zarastająca studnia
2. pod starą wiśnią: miodunka, hosta, języczka, hortensja dębolistna - niestety liście podniszczone przez grad
3. kawałek wrzosowiska
4. białe astry
5,6 też wrzosowisko próbne
7. barwinek, bluszcz pod pniem starej wiśni
8. rozwijają się kwiaty rozchodnika
9. hibiskus
10. kolejne asterki

1. powoli zarastająca studnia
2. pod starą wiśnią: miodunka, hosta, języczka, hortensja dębolistna - niestety liście podniszczone przez grad
3. kawałek wrzosowiska
4. białe astry
5,6 też wrzosowisko próbne
7. barwinek, bluszcz pod pniem starej wiśni
8. rozwijają się kwiaty rozchodnika
9. hibiskus
10. kolejne asterki

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Dziś powstał zaczątek nowej rabaty z rodgersjami i funkiami.
To dopiero początek bo zrobiło się ciemno i burzowo. Jutro czeka mnie ponowna impregnacja pieńków no i trzeba nawieźć ziemi, a potem to już tylko pozostanie czekanie na rozrastające się roślinki.

To dopiero początek bo zrobiło się ciemno i burzowo. Jutro czeka mnie ponowna impregnacja pieńków no i trzeba nawieźć ziemi, a potem to już tylko pozostanie czekanie na rozrastające się roślinki.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Ewo, hibiskus jest piękny, taki pełny. A przy okazji podpowiedz mi jak się rozmnaża budleję, jak też bym taką żółtą w (w przyszłości
) chciała!!! Hibiskusy też podobno łatwo się rozmnaża z sadzonek, ale nie mam czasu szukać w necie, a mam na osiedlu bardzo ładny jasno-fioletowy pojedyńczy i mogłabym skubnąć gałązkę? I co dalej?
Pozdrawiam. Ania

Pozdrawiam. Ania