Zawsze robię ciasto wg. tej proporcji 1:1:1. Jest bardzo kruche , ale ser powoduje, ze łatwo się je wałkuje. Krzysztof ma rację - to bomba kaloryczna i cholesterolowa , ale za to jaka pyszna bomba !Irena37 pisze:Ewelinko podałaś wspaniały przepis na ciasteczka z makiem, zamierzam je upiec tylko zastanawia mnie ta ilość masła aż 0,5 kg, czy ta proporcja nie jest za duża w stosunku do mąki i sera, wydaje mi się, że ciasteczka będą bardzo tłuste.
Potrawy Wigilijne
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Potrawy Wigilijne
Ewelinko, przepis wygląda super smacznie, będę się przymierzała do niego, ale dopiero w niedzielę jak będę robić mak do makowca...a co tam bomba, na pewno zdrowsza niż ciastka ze sklepu 

pozdrawiam Ewa
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4171
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Potrawy Wigilijne
Chcę przedstawić pewien napitek. Co prawada raczej nie na wigilię, ale na święta do dobrego ciasta na pewno
. I nie własnej roboty ale kupny. Brandy greckie o nazwie Anesia, 0,7l, 7 gwiazdek, w smaku słodkie, pachnące migdałami, orzechami, ambrozja. Dla tych co lubią brandy w ogólności a Metaxę w szczególności i nalewki
. Za jedyne 34 zł. w Lidlu. Już zdegustowane (odrobinę).


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Potrawy Wigilijne
Dzięki Jolu,
Z opisu zapowiada się ciekawie, trzeba by go spróbować.
Oby tylko nie był zbyt intensywny zapachowo
Może jutro spróbuję znaleźć go w Lidlu.
Z opisu zapowiada się ciekawie, trzeba by go spróbować.
Oby tylko nie był zbyt intensywny zapachowo

Może jutro spróbuję znaleźć go w Lidlu.

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
W Lidlu jest wspaniały likier wiśniowy,do herbatki na rozgrzewkę- naprawdę pycha 

- richu
- 50p
- Posty: 86
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolskie, Praszka
Re: Potrawy Wigilijne
"Ś L E D Z I O N K A" - bez śledzia 
5 średnich ogórków kiszonych
1 cebula średnia
0,5l mleka
woda z ogórków i pieprz do smaku.
Na stole jest od kąd pamiętam i nie wiem co ma wspólnego ze śledziem

5 średnich ogórków kiszonych
1 cebula średnia
0,5l mleka
woda z ogórków i pieprz do smaku.
Na stole jest od kąd pamiętam i nie wiem co ma wspólnego ze śledziem

- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6664
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Potrawy Wigilijne
Witam wszystkich
Bardzo fajny wątek na pewno skorzystam z przepisów
Ja mam przepis na Rybę z ananasem wydawało by się ,że jest słodka ale nie...jeśli ktoś chce to podaję przepis
Ryba z ananasem
80 dkg.dowolnej ryby (filety)
3-4 cebulki
1 puszka ananasa (pokrojony w kostkę)
1mały słoiczek ketchapu
1mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Cebulkę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju.
Doda pokrojonego ananasa razem z sokiem.
Do tego dodać przecier i keczap.
doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami
sos
usmażona uprzednio ryba
sos
ryba
sos
Następnie zapiec w piekarniku.
Na zimno jest też dobra.
SMACZNEGO


Ja mam przepis na Rybę z ananasem wydawało by się ,że jest słodka ale nie...jeśli ktoś chce to podaję przepis

Ryba z ananasem
80 dkg.dowolnej ryby (filety)
3-4 cebulki
1 puszka ananasa (pokrojony w kostkę)
1mały słoiczek ketchapu
1mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Cebulkę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju.
Doda pokrojonego ananasa razem z sokiem.
Do tego dodać przecier i keczap.
doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami
sos
usmażona uprzednio ryba
sos
ryba
sos
Następnie zapiec w piekarniku.
Na zimno jest też dobra.
SMACZNEGO

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
To może teraz taki przepis - np. na SYLWESTRA ???
Najlepsze ciasto świąteczne ? cyklu : ?UPIECZ TO SAM ?
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra...prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba..., by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko jak tylko to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj dalej.
W międzyczasie sprawdź czy whisky jest na pewno taka jak trzeba. Najlepiej po prostu wypij szklaneczkę.
Otwórz drugą butelkę trunku, jeśli trzeba.
Wrzuć do miski dwa jajka, owoce i orzechy - upijaj je mikserem....
Sprawś jakoś whisky, żeby potem goście nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i frzusź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spać...
SMACZNEGO !!!
Najlepsze ciasto świąteczne ? cyklu : ?UPIECZ TO SAM ?
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra...prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba..., by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko jak tylko to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj dalej.
W międzyczasie sprawdź czy whisky jest na pewno taka jak trzeba. Najlepiej po prostu wypij szklaneczkę.
Otwórz drugą butelkę trunku, jeśli trzeba.
Wrzuć do miski dwa jajka, owoce i orzechy - upijaj je mikserem....
Sprawś jakoś whisky, żeby potem goście nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i frzusź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spać...
SMACZNEGO !!!
Re: Potrawy Wigilijne



Re: Potrawy Wigilijne
Świąteczny sernik wykwintny
Składniki:
1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
450 g drobnego cukru do wypieków
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm** wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170?C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.
Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.
* jeśli korzystacie z twarogu z wiaderek, jeśli można zasugerować firmę, korzystajcie z 'Piątnicy' (ja sama używam tego twarogu)
** sernik piekłam z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm
Ważna uwaga:
Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!
Ważne, by stosować się do rad, które zamieściłam w notce o serniku doskonałym. Najważniejsze z nich to:
- wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),
- masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej,
- sernik studzimy z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.
Piernik po staropolsku:
Składniki:
pół kg miodu
2 szklanki cukru (daję mniej)
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180?C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).
Smacznego
Szczerze polecam oba przepisy. A więcej można znależć na mojewypieki. Ja z tamtąd czerpię wszystkie przepisy i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby coś nie wyszło.
* mniej, jeśli przyprawa jest domowa (jest wtedy mocniejsza i bardziej aromatyczna)
Składniki:
1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
450 g drobnego cukru do wypieków
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm** wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170?C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.
Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.
* jeśli korzystacie z twarogu z wiaderek, jeśli można zasugerować firmę, korzystajcie z 'Piątnicy' (ja sama używam tego twarogu)
** sernik piekłam z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm
Ważna uwaga:
Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!
Ważne, by stosować się do rad, które zamieściłam w notce o serniku doskonałym. Najważniejsze z nich to:
- wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),
- masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej,
- sernik studzimy z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.
Piernik po staropolsku:
Składniki:
pół kg miodu
2 szklanki cukru (daję mniej)
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180?C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).
Smacznego

Szczerze polecam oba przepisy. A więcej można znależć na mojewypieki. Ja z tamtąd czerpię wszystkie przepisy i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby coś nie wyszło.

* mniej, jeśli przyprawa jest domowa (jest wtedy mocniejsza i bardziej aromatyczna)
- Jagusia
- 1000p
- Posty: 3193
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Dwa w jednym ze śledzia: sałatka i rolmopsiki
Składniki:
Kilo filetów śledziowych solonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 cebul średniej wielkości
grzybki, ogórki, papryka marynowane pokrojone w kostkę ok.1cm
garść rodzynek
garść pokrojonych drobniutko orzechów włoskich
olej, ocet, sól, pieprz, woda
wykałaczki
Najpierw robię rolmopsiki:
Z każdego fileta wykrawam tak jakby skórę [czyli kładę fileta na desce i nożem kroję wzdłuż stołu tak na 2 mm - nóż płasko do stołu leży. hmmm nie wiem czy to zrozumiałe. Chodzi o to żeby otrzymać taki filet bardzo cieniutki a długi]. Otrzymujemy w ten sposób filet o wymiarach mniej więcej długości 15 cm szerokości 4 cm grubości 2 mm. Każdy z nich rozkroić wzdłuż żeby miały po 2 cm szerokości. i z takich długich, wąskich paseczków zwijam rolmopsy. Na każdy paseczek kładę krążek cebuli [jak są za duże to z każdego zdejmuję zewnętrze kółka, będą do sałatki], na cebulę ogórka i albo paprykę albo grzybka, zwijam i spinam wykałaczką i do słoika. Jak już wszystkie są w słoiku robię zalewę w proporcjach na szklankę wody, pół szklanki oleju, sól, pieprz i ocet do smaku. Jedni wolą ostrzejsze inni mniej. Wszystko miksuję i zalewam śledzie. Można zrobić i tydzień wcześniej. trzymać w chłodnym miejscu. Gdyby ktoś chciał przechowywać dłużej [bo można i ponad miesiąc] to wtedy bez wody zalewa.
Sałatka śledziowa:
Pozostałą część śledzia [to zostało po wykrojeniu filetów na rolmposy] kroję w kostkę 1 cm, kroję też drobniutko pozostałą po robieniu filetów cebulkę. Cebulę obsmażam na szklisto na oleju, dorzucam śledzie, przecier,2-3 łyżki wody, rodzynki i orzechy. Jeszcze chwilę to wszystko duszę i ciepłe nakładam do słoików, żeby się macerowało.
Przepis na UDANE ŚWIĘTA
Przygotować pół miarki radości,
szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności,
dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości,
pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości
oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości.
Całość wymieszać energicznym ruchem,
2 razy zakręcić przy tym brzuchem,
długo podgrzewać w cieple domowego ogniska,
i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska.
Składniki:
Kilo filetów śledziowych solonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 cebul średniej wielkości
grzybki, ogórki, papryka marynowane pokrojone w kostkę ok.1cm
garść rodzynek
garść pokrojonych drobniutko orzechów włoskich
olej, ocet, sól, pieprz, woda
wykałaczki
Najpierw robię rolmopsiki:
Z każdego fileta wykrawam tak jakby skórę [czyli kładę fileta na desce i nożem kroję wzdłuż stołu tak na 2 mm - nóż płasko do stołu leży. hmmm nie wiem czy to zrozumiałe. Chodzi o to żeby otrzymać taki filet bardzo cieniutki a długi]. Otrzymujemy w ten sposób filet o wymiarach mniej więcej długości 15 cm szerokości 4 cm grubości 2 mm. Każdy z nich rozkroić wzdłuż żeby miały po 2 cm szerokości. i z takich długich, wąskich paseczków zwijam rolmopsy. Na każdy paseczek kładę krążek cebuli [jak są za duże to z każdego zdejmuję zewnętrze kółka, będą do sałatki], na cebulę ogórka i albo paprykę albo grzybka, zwijam i spinam wykałaczką i do słoika. Jak już wszystkie są w słoiku robię zalewę w proporcjach na szklankę wody, pół szklanki oleju, sól, pieprz i ocet do smaku. Jedni wolą ostrzejsze inni mniej. Wszystko miksuję i zalewam śledzie. Można zrobić i tydzień wcześniej. trzymać w chłodnym miejscu. Gdyby ktoś chciał przechowywać dłużej [bo można i ponad miesiąc] to wtedy bez wody zalewa.
Sałatka śledziowa:
Pozostałą część śledzia [to zostało po wykrojeniu filetów na rolmposy] kroję w kostkę 1 cm, kroję też drobniutko pozostałą po robieniu filetów cebulkę. Cebulę obsmażam na szklisto na oleju, dorzucam śledzie, przecier,2-3 łyżki wody, rodzynki i orzechy. Jeszcze chwilę to wszystko duszę i ciepłe nakładam do słoików, żeby się macerowało.
Przepis na UDANE ŚWIĘTA
Przygotować pół miarki radości,
szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności,
dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości,
pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości
oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości.
Całość wymieszać energicznym ruchem,
2 razy zakręcić przy tym brzuchem,
długo podgrzewać w cieple domowego ogniska,
i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Re: Potrawy Wigilijne
Ja robiłam już nie 1 rok:)Antooosia pisze:A robi ktoś pierogi z makiem? Ponoć mniam. Szukam sprawdzonego przepisu.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Potrawy Wigilijne
Odgrzebuje temat i czekam na Wasze inspirujące przepisy 

Re: Potrawy Wigilijne
..i ja czekam.Może coś nowego się znajdzie niekoniecznie na Wigilijny stół ,bo u mnie ,,tradycja i potrawy rzecz święta,,ale na resztę świąt wskazana zmiana 

- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
I ja tu zajrzałam, żeby poszukać smaków wigilijno - świątecznych
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem