Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Moim błędem był zakup sadzonki ostrogowca i jastrzębca.To były 2 sadzonki, a ja walczę z coraz to nowymi roślinami, które pojawiają się wszędzie, nawet pomiędzy kostką brukową. Traktuję je jak najgorszy chwast, a to rośnie nad podziw pięknie i zagłusza wszystko obok.
ania1590
Garda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2013, o 08:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posadzenie drzewek przy ruchliwej ulicy, tuż przy ogrodzeniu. Nie miały szans się rozwinąć, część uschła, część wygląda jak karzełki, choć niektóre są nawet ok. Innym błędem było pozwolenie leszczynie rozrosnąć się do gigantycznych rozmiarów - przycinanie jej to był koszmar.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadzenie brzozy i sumaka przy ścianie domu .Sumaka musiałem wyciąć a brzozę przyciąć z 15 m do 5 teraz wiem że takie duże drzewa trzeba sadzić dalej od domu :) ;:131
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sumak zaraz do Ciebie wróci, nie obawiaj się :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To fakt sumak łatwo się nie poddaje i walczy do ostatniego korzonka w ziemi :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

O rety a ja posadziłam sumaka jesienią ;:oj :roll:
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

robertP2 pisze:To fakt sumak łatwo się nie poddaje i walczy do ostatniego korzonka w ziemi :roll:
I nie tylko. Posadziłam sumaka w dziurze na tarasie wysokości 1,20 ( jakis fundament też budowlańcy dołozyli). Piękny był (sumak) dawał cień w upały. Ale w zeszłym roku umarł. Za to jego dzieci są nie do usunięcia. Rozsiewają się dookoła. Oczywiście w dziurze rośnie nastepny sumak :)
Pozdrawiam. Gosia
_fox_

Post »

Ja ze swoimi sumakami miałem problem do tej bezśnieżnej zimy, fakt ze jesienią obciąłem te duże, w pieńkach wywierciłem kilka dziurek i wstrzyknąłem odpowiednią miksturę ;:215 /95 oktanów/ ;:131 Na wiosnę jakież było moje zdziwienie że wszystko diabli wzięli :tan a panoszyły się już na połowie działki, nawet i do sąsiada powędrowały i teraz muszę popatrzeć czy nie wróci z powrotem ;:306
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

No jeden mógłby wrócić :roll: . One piękne są przez cały rok i herbatkę można z nich robić.
Pozdrawiam. Gosia
_fox_

Post »

Gosiu ;:185 THX Przy samym płocie rośną pozostałości z żywopłotu /ligustr/ niżej mahonia i też się za bardzo panoszy, a mi jest potrzebna gleba do innych upraw.

A sumaki faktycznie są piękne a jeszcze piękniejsze mają pnie w przekroju ;:306 ale ja już to przerabiałem i dzięki ;:222
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Mój tata zrył cały trawnik na działce, aby wydobyć zeń wszyściutkie kłącza sumaka. I udało się: sumak przestał odrastać! Oczywiście drzewo mateczne także zostało ewakuowane z działki :twisted: . Potem dla pewności była wymiana wierzchniej warstwy ziemi, a trawę trzeba było siać na całości od podstaw.

Podobnie walczył z odrostami/kłączami topoli osiki (taka z łopoczącymi szarymi listkami na wietrze). Żeby nie wyrastały nowe osobniki, niezbędne jest "zrycie" terenu wokół osik, bądź po ich wycięciu :roll: .
To bardzo ekspansywne drzewo! Zauważcie, że nigdy nie rośnie jako soliter, tylko zwykle jest to "gaik" osikowy ... :roll: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Monika, Jacek Nie straszcie mnie bo mam sporo sumaków i topól osik i stoją już parę lat i nic nie puszczają, czasem sumak da odrost ale przejadę go kosiarką. Jednak też mam doświadczenie z odrostami - za najgorsze uważam śliwkowe, szczególnie jak śliwka miała ponad 20 lat to te odrosty są wszędzie, drzewa już nie ma a co roku wykopuję nowe. Obok mam niezamieszkałą posesję i to dziadostwo już pod murkiem przeszło i też muszę wyrywać a mocno się trzyma :pogon A w sadzie wsadziłem sobie sumaki w podkowę to nawet nie chcą rosnąć mimo 3 klasy gleby, może wiatru nie lubią? Inne drzewa dobrze rosną.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliwka, o tak ;:108 . Również z jej dzikimi odrostami od sąsiada walczę w żywopłocie z tuj. Ale to syzyfowa praca ... Trzeba by taki odrost obkopać, głęboko wyciąć i czymś nie do przebicia odizolować od innych nasadzeń. Tylko tak to widzę :uszy .
A w ogóle to wszystko jest ok, drzewka sobie rosną, dają cień, jest gdzie rozłożyć kocyk ... ;:47 dopóty, dopóki nie zamierzasz uprawiać ziemi wokół tych wymienionych drzew. Wtedy zaczyna się ... walka z żywiołem ... ;:213 .
Michał, a jak dawno posadziłeś te sumaki w sadzie?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Moniko w 2011, mają do pół metra wzrostu, natomiast przy domu w ogrodzie sadziłem w 2010 i już kilka razy obcinałem, mają prawie 3 metry. U śliwki to czasem da się ten odrost wyrwać z całkiem sporym korzeniem jak się człowiek zaprze.
Z błędów to posadziłem brzozę w warzywniku a właściwie warzywnik zrobiłem wokół brzozy bo ona była pierwsza. Ma płytko korzenie i nie chciało nic pod nią rosnąć to jej te korzenie obciąłem i prawie teraz nie rośnie i jakaś taka dziwnie jest płacząca, za to bardzo obficie kwitnie i po każdym deszczu lodowym przygina się do samej ziemi.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odnosząc się do doświadczenia moich rodziców z tym sumakiem dopowiem jeszcze, że intensywny rozrost kłączy rozpoczął się po ok.4 latach od posadzenia drzewka, a szczególnie po jego wykopaniu ... ;:161 .
Michał, powiem tak: masz nad czym rozmyślać ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”