Będąc w markecie ,pierw opiekunce tego stoiska wytłumaczyłem o podlewaniu kaktusów,
no i przemoczone mi koszyka same wpadły,przypuszczam ale może ktoś mi pomoże ich rozszyfrować
są w doniczkach 5,5 cm
z góry dziękuję
A czy jest szansa na ostre zdjęcia? Jeśli aparat nie może wyostrzyć z bliska może warto zrobić fotki z dalszej perspektywy i później je wykadrować w jakimś programie graficznym?
Nie chodzi o typ aparatu tylko o ostrość zdjęć. Jak się przyjrzeć fotkom to mają one nieostry tylko pierwszy plan. Tło jest ostre. Zatem znaczenie ma tu odległość a nie urządzenie, którym się posługujesz.
Pierwsza roślinka wygląda na Gymnocalycium, druga to albo to coś kolumnowego albo także Gymnocalycium. Ostatnia roślinka wygląda na Lobivia ale coś więcej będę mógł napisać jak pojawi się ostrzejsza fotka.
Hmm asortyment jak z 'kerfura'. Jako, że widziałem je na własne oczy to faktycznie, dwie pierwsze wsadziłbym w rodzaj Gymnocalycium, a ostatnią w Lobivia (z tego co kojarzę to kilka osób na FO posiada tą roślinę jako Lobivia schieliana).
Leszek2 Spróbuję pomóc w zgadywance moje typy to :
1 Gymnocalycium saglionis choc jest kilka podobnych do niego więc...
2 Gymnocalycium horridispinum i tu jestem prawie pewny
3 Lobivia tiegeliana tu znawcą nie jestem a jeszcze te zdjęcie ale porównaj w necie
To i ja pytanko co do tego osobnika bo stoi już u mnie kupę czasu i nie jestem pewny do końca, mam nadzieję że nasz guru coś podpowie
no to już przy okazji zapytam i o te bo niby Trichocaulon ale czy obydwa to cactiforme czy różne gatunki? Cwietki mnie trochę zmyliły
Fotka strasznie kiepska, mógłbyś wrzucić też drugą nie od góry, z tej można mniej więcej wywnioskować że to jakiś wilczomlecz czyli Euphorbia ale potwierdzić to będzie można jak wkleisz lepsze zdjęcia.