Grubosz (Crasula)
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
To jest Hobbit, Martuś, dlatego że właśnie u Hobbita część tych - nazwijmy to listków - może być zakończone "przyssawkami", czyli tym z dołkiem. Zwykle zdarzają się pojedyncze, ale większość jest tych "ostrych" rurek. Jest to naturalne. U "Golluma" - wszystkie muszą mieć najpierw "przyssawki" albo od razu uszy. Jedyne co u Golluma może jeszcze się oprócz tych uszu pojawić, to pełne listki C.portulacea, gdyż - jak wcześniej wspomniałam - jest to hybryda x portulacea, a jak sądzą inni, jest to krzyżówka pomiędzy C. argentea i C. lactea. Źródło m.in. http://plantsrescue.com/tag/crassula-ovata-hobbit/
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja już ostatni raz ponudzę.
A ten:

Wszystkie trzy zdjęcia to sadzonki tej samej rośliny.
A ten:

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Z literatury - nie wiem jak dokładnie powinien się nazywać. Ale nazwa handlowa to Crassula ovata Hobbit Special.
Żanetka coś pisała, że w literaturze tej co zna nie widnieje taka nazwa ;)
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Dzięki Żanetko, rozjaśnia mi się powoli
Ale to szkoda w takim razie, wolałabym żeby mój był gollumem a nie hobbitem

Ale to szkoda w takim razie, wolałabym żeby mój był gollumem a nie hobbitem

- raflezja
Marta!
Ja Ci na wiosnę, albo i teraz jeszcze mogę dać trochę małych "gollumków".
Tak, wiem właśnie, czytałam. To jak go nazwać?
Ja Ci na wiosnę, albo i teraz jeszcze mogę dać trochę małych "gollumków".

obaran pisze:Z literatury - nie wiem jak dokładnie powinien się nazywać. Ale nazwa handlowa to Crassula ovata Hobbit Special.
Tak, wiem właśnie, czytałam. To jak go nazwać?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No właśnie...
Teraz rozumiecie, dlaczego po wielu poszukiwaniach "odpuściłam" temat...? Naprawdę chwilami ręce opadają.
Ale ja myślę jedno: jeżeli w oficjalnych spisach i wykazach tej nazwy nie widać, to znaczy, że mamy do wyboru:
- albo "wrzucić" roślinkę do aktualnego spisu tych kultywarów i być "na bieżąco" z nazewnictwem
- albo pozostać przy takiej, jaka była, pod jaką jest znana - ale której w oficjalnych wykazach nie znajdziemy, gdyż jest to nazwa handlowa. Jaka natomiast jest jej prawidłowa nazwa, do czego ją sklasyfikowano? Nie wiem. I chyba się tego nie dowiemy, bo zbyt dużo tych form powstaje, i za bardzo ktoś chce to sklasyfikować - jakby to było w ogóle możliwe.
Stąd ja bym się albo skusiła tutaj na "dwarfa" również. Mimo, że niby inne roślinki.
Wnioskuję tak dlatego, że: jak byście nazwały roślinkę, która jest "gollum", nawet dokładnie taka jak ta co pokazywałam wcześniej (ten 'Gigant'), ale ma białe końcówki i wybarwienia? Kiedyś licytowałam taką, ale niestety, ktoś mi to sprzątnął...I widziałam to też kiedyś na eb..y. I też to była nazwa: Crassula ovata "Gollum variegata'. Dwie te same nazwy, dwie zupełnie inne rośliny...
Pocieszam się, że w kaktusach bardzo często zmieniają się nazwy rodzajowe, stąd ważna jest gatunkowa poprawność. Tylko w przypadku sukulentów ze względu na ich obszerność to chyba trudniejsza sprawa...

Teraz rozumiecie, dlaczego po wielu poszukiwaniach "odpuściłam" temat...? Naprawdę chwilami ręce opadają.
Ale ja myślę jedno: jeżeli w oficjalnych spisach i wykazach tej nazwy nie widać, to znaczy, że mamy do wyboru:
- albo "wrzucić" roślinkę do aktualnego spisu tych kultywarów i być "na bieżąco" z nazewnictwem
- albo pozostać przy takiej, jaka była, pod jaką jest znana - ale której w oficjalnych wykazach nie znajdziemy, gdyż jest to nazwa handlowa. Jaka natomiast jest jej prawidłowa nazwa, do czego ją sklasyfikowano? Nie wiem. I chyba się tego nie dowiemy, bo zbyt dużo tych form powstaje, i za bardzo ktoś chce to sklasyfikować - jakby to było w ogóle możliwe.
Stąd ja bym się albo skusiła tutaj na "dwarfa" również. Mimo, że niby inne roślinki.
Wnioskuję tak dlatego, że: jak byście nazwały roślinkę, która jest "gollum", nawet dokładnie taka jak ta co pokazywałam wcześniej (ten 'Gigant'), ale ma białe końcówki i wybarwienia? Kiedyś licytowałam taką, ale niestety, ktoś mi to sprzątnął...I widziałam to też kiedyś na eb..y. I też to była nazwa: Crassula ovata "Gollum variegata'. Dwie te same nazwy, dwie zupełnie inne rośliny...
Pocieszam się, że w kaktusach bardzo często zmieniają się nazwy rodzajowe, stąd ważna jest gatunkowa poprawność. Tylko w przypadku sukulentów ze względu na ich obszerność to chyba trudniejsza sprawa...
- raflezja
Tak Małgosiu, identyczny. 
Czyli 'Hobbit Special' - jako nazwa handlowa?

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozwolicie, że się przetestuję:
to Crassula Ovata Hobbit

-- 3 gru 2013, o 23:16 --
Dla mnie to jakiś Golum. Ale czemu niektóre listki mają dwie przyssawki?raflezja pisze:To ja już ostatni raz ponudzę.
A ten:

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale "listkowo" to wciąż Gollum?raflezja pisze:Tak Małgosiu, identyczny.

- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za pomoc!
Teraz już mam zobrazowane co jak wygląda, czym jest Hobbit a czym jest Gollum.
Zmieniam swojemu gruboszowi nazwę i od dziś jest Crassula Gollum.
Pozdrawiam,
Artur!
Teraz już mam zobrazowane co jak wygląda, czym jest Hobbit a czym jest Gollum.
Zmieniam swojemu gruboszowi nazwę i od dziś jest Crassula Gollum.

Pozdrawiam,
Artur!
Póki co był dla mnie jedynie 'gruboszem' a tutaj dowiedziałam się,że i te dzielą się na różne typy.
Z tego co wyczytałam na tym wątku stawiam,że mój to hobbit,ale poprawcie mnie jeśli się mylę (trochę ciasno mu już w tej doniczce ale chcę poczekać do wiosny żeby go przesadzić- mam nadzieję,że nie zmarnieje przez tą ciasnotę... ;-) ).

Z tego co wyczytałam na tym wątku stawiam,że mój to hobbit,ale poprawcie mnie jeśli się mylę (trochę ciasno mu już w tej doniczce ale chcę poczekać do wiosny żeby go przesadzić- mam nadzieję,że nie zmarnieje przez tą ciasnotę... ;-) ).