Mam trzy rośliny, dwie kwitną pełnymi kwiatami. Jedna z nich dzisiaj, kolor kwiatów jest bardzo jasny z uwagi na słabe światło słoneczne. Kwiaty oczywiście usunąłem bo nie jest to pora na kwitnienie.
Ta sama roślina latem.
Trzecia ma zwykłe kwiaty, zdjęcie z sierpnia.
W styczniu warto zobaczyć ogrody Egiptu, wprawdzie nie wszystkie rośliny w tym czasie kwitną ale niektóre takie jak bugenwilla są w pełni kwitnienia.
Byłem 7 dni na półwyspie Synaj, wybrałem kompleks 7 hoteli z największym w Sharm el sheikh ogrodem wielkości ok. 2 km na 1 km. gdzie oprócz hoteli istnieją prywatne działki z ogrodami a po kompleksie jeździ darmowa komunikacja z odkrytymi pojazdami.
W ogrodach kompleksu najwięcej występuje bugenwilli, plumerii, płomieni Afryki, kaktusów, oleandrów i palm kokosowych, nie widziałem zgromadzonej takiej ilości roślin w żadnym z innych krajów (Grecja, Chorwacja, Tunezja, Turcja, Madera, Algieria)
To niektóre przykłady zdjęć bugenwilli.
Oczywiście pobrałem "próbki" różnych kolorów rośliny począwszy od białej po żółtą, pomarańczową, jasno różową, 4 kolory czerwieni oprócz występujących w naszym kraju i jeden kolor fioletowy ciemniejszy od tego naszego, z żółtym paskiem na liściach, variegata. Na zdjęciach jest tylko część gałązek.
Posadziłem zdrewniałe i półzdrewniałe pędy bugenwilii w najprostszej hydroponice - doniczka z seramisem z podstawką pełną wody.
Weszło około 40 pędów roślin w doniczkę, założyłem potem na nią folię i postawiłem do boksu o temperaturze 26 - 29 stopni na sześc tygodni.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.