Grubosz (Crasula)
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Żanetko nie przynudzasz
stwierdziłam ,że muszę jeszcze wiele nauczyć.
Widzisz ,niby kumam ,ale jeszcze wiele przede mną
.

Widzisz ,niby kumam ,ale jeszcze wiele przede mną

.
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Masz Crassula Gollum ;) Na moje "oko" ;)
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Potwierdzam. Masz typowego 'golluma' - wszystkie zakończone przyssawkami, które mogą się przekształcić w uszy 

Tak Iwonko, Ty też i to w dodatku jaki piękny okaz 

- piasek pustyni
No pewnie, też gollum, i to samo chciałam dodać - prześlicznie wyprowadzony. Masz tę rękę
Jednak tutaj bym zwróciła uwagę na wielkość tych uszek. Wybarwienie jest mylne, bo uzależnione od słońca - o czym Ty najlepiej wiesz - ale mam wrażenie, że jest to to samo, co moje, a więc..."dwarf". Teraz uwaga, można się zakręcić: choć w nazwie jest C.ovata 'Dwarf Hobbit', to jednak jest to gollum, a z tego, co po drodze zdążyłam gdzieś wyczytać, niektórzy sprzedawcy/hodowcy, by to ogarnąć i jakoś uporządkować, nazwali właśnie "gollum minima"
.
Pozwolę raz jeszcze zwrócić uwagę, że stronka:
http://www.cactus-art.biz/schede/CRASSU ... gollum.htm
podaje na dole aktualną listę nazw i krzyżówek poszczególnych kultywarów.

Jednak tutaj bym zwróciła uwagę na wielkość tych uszek. Wybarwienie jest mylne, bo uzależnione od słońca - o czym Ty najlepiej wiesz - ale mam wrażenie, że jest to to samo, co moje, a więc..."dwarf". Teraz uwaga, można się zakręcić: choć w nazwie jest C.ovata 'Dwarf Hobbit', to jednak jest to gollum, a z tego, co po drodze zdążyłam gdzieś wyczytać, niektórzy sprzedawcy/hodowcy, by to ogarnąć i jakoś uporządkować, nazwali właśnie "gollum minima"

Pozwolę raz jeszcze zwrócić uwagę, że stronka:
http://www.cactus-art.biz/schede/CRASSU ... gollum.htm
podaje na dole aktualną listę nazw i krzyżówek poszczególnych kultywarów.
Żanetko, ale to jest inna roślina(raflezji) niż co Ty masz pod nazwą Gollum minima ;) U tej Crassula co pokazywałaś tu ostatnio uszka ma podobne do Hobbit Special, a ta ma inne trochę ;)
- piasek pustyni
Agnieszko - czy uważnie przeczytałaś to, co napisałam wcześniej?
Zapytam też inaczej: co to jest Twoim zdaniem "Hobbit special"? Czy masz może gdzieś link, odnośnik do strony, która w jakiś sensowny i miarodajny sposób opisuje tę konkretną, pod nazwą "Hobbit special" roślinę? Nie zdjęcia użytkowników, nie linki do Forumowiczów, tylko do fachowych stron, jakiejś literatury? Chodzi mi np. o materiał źródłowy, na podstawie którego można się dowiedzieć, że to jest na sto procent akurat ta roślina, tak i tak kwitnie, tak i tak się rozmnaża, itp.
Bo jak spojrzysz na chociążby tę stronę, którą podałam, a na jej dole tę ogarniętą w jakiś sposób klasyfikację krzyżówek i odmian, to możesz się zdziwić jak ja
Ale jak zaznaczyłam - ja patentu nie mam. Czytam tylko i analizuję

Zapytam też inaczej: co to jest Twoim zdaniem "Hobbit special"? Czy masz może gdzieś link, odnośnik do strony, która w jakiś sensowny i miarodajny sposób opisuje tę konkretną, pod nazwą "Hobbit special" roślinę? Nie zdjęcia użytkowników, nie linki do Forumowiczów, tylko do fachowych stron, jakiejś literatury? Chodzi mi np. o materiał źródłowy, na podstawie którego można się dowiedzieć, że to jest na sto procent akurat ta roślina, tak i tak kwitnie, tak i tak się rozmnaża, itp.
Bo jak spojrzysz na chociążby tę stronę, którą podałam, a na jej dole tę ogarniętą w jakiś sposób klasyfikację krzyżówek i odmian, to możesz się zdziwić jak ja

Ale jak zaznaczyłam - ja patentu nie mam. Czytam tylko i analizuję

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na mpje oko po ostatnich wpisach, to też Gollum. Choć dawniej stawiałabym na Hobbita ;)obaran pisze:Masz Crassula Gollum ;) Na moje "oko" ;)
- piasek pustyni
To proponuję już nie zakręcać znowu tej "rzeki"
Najważniejsze, że teraz obstawiasz dobrze, coraz lepiej
To jest prostsze niż się wydaje, tylko nazewnictwo było pokręcone, ktoś źle sprzedał, nabywca tak zapamiętał... i cóż wiele trzeba, poszło w świat. To podobnie jak z Haworthia fasciata - niby każdy ma, a jak się okazuje co do czego, to oryginalną mają może dwie osoby na Forum, a pozostali mają zupełnie inny gatunek. Jeśli kogoś to ciekawi, to odsyłam do lektury wątku Beatki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
lub Krzysztofa: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=39903
bo to są rozważania na temat innej roślinki, a lektura bardzo ciekawa.

lub Krzysztofa: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=39903
bo to są rozważania na temat innej roślinki, a lektura bardzo ciekawa.
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Hobbit ;)
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
A już się doszukiwałam Golluma
Że niby podkręcone rurki ma...?

A skąd wiesz? Po czym to poznałaś?obaran pisze:Hobbit ;)
Że niby podkręcone rurki ma...?