Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agapant - kłącze
Piękne. Mi trzy sztuki padły po dwóch latach uprawy, a nie kwitły nigdy, tylko po kilka liści wypuszczały. Może wina zimowania w dość ciepłej kotłowni. Ech, z następnym podejściem się wstrzymam...
Hmm, a może zaryzykować pozostawienie na zimę w donicach, w piwnicy na działce, skoro niektórzy z Was nie podlewają w zimie. Myśl, myśl, myśl...
Hmm, a może zaryzykować pozostawienie na zimę w donicach, w piwnicy na działce, skoro niektórzy z Was nie podlewają w zimie. Myśl, myśl, myśl...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,czy temperatura w Twojej piwnicy na działce nie spada poniżej zera? Jeśli jest nawet nieznacznie powyżej zera,możesz spokojnie przechować tam swoje donice z agapantami,nie podlewając ich wcale. Ja swoje przechowuję w ten sposób i kwitną mi co roku.Około lutego (gdy zauważę pierwsze oznaki rozpoczętej wegetacji) przenoszę doniczki na parapet i wtedy zaczynam podlewać.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Dzięki za rozwianie wątpliwości Danusiu. Wobec tego wiosną kupię nowe kłącza i spróbuję. Poprzednie nie przetrwały ostatniej zimy - ususzyły się w tej kotłowni na wiórka.
Pozdrawiam, Anna.
Zmuszony jestem rozsadzić, bo korzenie rozerwały w środku plastikową doniczkę
i dobrze, że jest obejma na osłonce, bo rozsypało by się wszystko 

Pozdrawiam Bogdan
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Kolejny rok mój agatek - gagatek nie pokazał żadnego kwiatka. Pomimo, że plany miałam wobec niego nikczemne (
)- zostawiam na kolejny sezon; tym razem apartament ma przyszykowany w garażu, a tam ma następujące warunki : nieogrzewany, ciemny. Zobaczymy co kolejny sezon przyniesie. na razie stoi sobie na tarasie jako jeden z elementów jesiennej kompozycji ( ze względu na zielone liście został wkomponowany).

Mój po pierwszych przymrozkach już w piwnicy w donicy. Ale jeszcze zielony.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 100p
- Od: 1 lut 2012, o 10:35
- Kontakt:
Ja swojego zadołowałam w doniczce w szklarni,jak przyjda większe mrozy to go jeszcze opatulę,tez ma jeszcze zielonożółte liście.
Bo moje ciągle na tarasie i w świetnej formie, ale od poniedziałku zapowiadają mróz, ale niewielki, jakieś -2 przez 3 dni, a potem znowu +. Z racji, że mam tylko i wyłącznie ciemny garaż, zastanawiam się, czy nie przykryć ich włókniną na te 3 dni czy już teraz schować do ciemnicy...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

W tym roku wszystkie się popisały kwitnieniem.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Pozdrawiam Bogdan
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A moje w tym roku nie kwitły
Nie wiem czy do donicy można im zajrzeć na wiosnę? trzeba wymienić ziemię, czy wystarczy nawozić od lutego?

Moje zimują w piwnicy z małym okienkiem ( w bloku), temp ok.12-15*C
Pozdrawiam Bogdan