Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Dorotko kominek cudny.... taki naturalistyczny, wspaniale wyglądają te wielkie kamienie :D ach jak mi się marzy kominek.....
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, pięknie ;:108 Uwielbiam takie naturalne wnętrza, a jak je jeszcze wyremontujecie i zaaranżujecie po swojemu , widok będzie cudowny. Taki sufit - bajeczny ;:167
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kominek mnie urzekł ;:167 te kamienie dają taki klimat, super ;:333
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Przy takim kominku to dopiero będzie klimat, pozazdrościć ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dorotko, super kominek. Takie klimaty lubię ;:333. Salon z belką ma charakter swojski, mam nadzieję, że nic z nią nie zrobicie-w sensie, nie usuniecie ;:202? Jest potencjał i to ogromny. W świątecznym wydaniu, takie pomieszczenia wyglądają obłędnie-szczególnie w Boże Narodzenie ;:333
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Piękny kominek, Doroto! Aż się prosi, żeby wnętrze jeszcze bardziej urustykalnić! Jak pisze Lulka, klimat Bożego Narodzenia w takim miejscu będzie cudny, niepowtarzalny!
Ach, jestem zachwycona ;:167
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja bym podpowiedziała, żeby zrobić cały sufit belkowany - będzie jak w starym dworku ;:108 . Belki niekoniecznie pełne (wiadomo- koszty). Mogą być takie atrapy, ze sklejki czy innych płyt. Jak się pomaluje, to nikt się nie domyśli, a będzie super wyglądało ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Kochane jesteście,
Okolica, wielkość działki ale przede wszystkim kominek był tym- gwoździem- do kupienia siedliska, w sumie cały dom jest do remontu. Na razie jeden pokój zrobiliśmy.Był piękny duży ,niestety musieliśmy go podzielić , postawić ścianę - bo gdzieś trzeba było zrobić łazienkę,a kosztem salonu z kominkiem nie chciałam, pozostała część z podziału to mały pokoik dla dziewczynek. Tyle zrobiliśmy w tym roku- straszne koszty, trzeba było zrobić wylewki itd. Teraz będzie na tapecie kuchnia- tzn też podłogi- bo strasznie ciągnie z ziemi , a pod legarami brak wylewek. W ostrą zimę pewnie tam nie będziemy jeździć miło że założyliśmy ogrzewanie, jest kominek, piec kaflowy bo taki stary dom nieocieplony, ramy okienne zjedzone przez korniki, brak posadzek - to szybko się chłodzi i po plecach trochę wieje.
Powolutku, kroczkami planujemy zrobić i dom i ja ogród.
Jeśli chodzi o ten salon z kominkiem - to belka jest solidna, prawdziwa- bo spełnia pewne funkcje. Więcej belek raczej nie dołożę bo pokój i tak jest strasznie ciemny - okna na wschód i zachód, a do tego z każdej strony olbrzymie drzewa. Takie bele wydaje mi się że jeszcze by przytłoczyły bardziej. Myslałam żeby sufit pomalować na biało a belę zostawić w brązie, ale to są bardzo odległe plany.
to jeszcze kuchnię Wam pokażę- z piecem kaflowym starym popękanym ale działa, zanim założyliśmy gaz to na nim gotowałam. Fajnie też na nim grzybki suszyć, super zapach się rozchodzi jak w leśniczówce.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dorotko! Przeczytałam wszystko. No i mam mnóstwo refleksji.
Miejsce jest cudowne. Wielka działka ze starymi drzewami -toż to marzenie ! Dom z uroczym kominkiem - bajka!
Ale trzeba przyznać, że wyzwania też wielkie. Jak sama piszesz, remont domu to nie byle co. Ale powolutku sobie wszystko zrobisz. Czasem to lepiej, że wszystko idzie etapami, bo jest więcej czasu na zastanowienie i mniej błędów się popełnia.
Myślę, że Aguniada, Kogra i dziewczyny dobrze Ci radziły w kwestii nasadzeń.
Sądzę, że warto zostawić przynajmniej część działki jako ogród leśny z roślinami cieniolubnymi (pokażę taki niedługo, zrobiony przez Gertrude Jekyll). Tajemniczy, naturalny, romantyczny, choć mniej kolorowy.
Może warto wykopać jakiś meandrujący rów, wychodzący z tego lasu, w którym zbierałaby się woda z wód gruntowych. Nie za głęboki, bo masz małe dzieciaczki (słodkie!).Obsadzić rów roślinami wilgociolubnymi, znoszącymi zalewanie.
Przeczytałam Twój opis wymarzonego białego zakątka - dużo roślin już posadziłaś! Oto moje propozycje - do półcienia - zawilce gajowe i japońskie Honorine Jobert, hosty z białymi kwiatami, np. Royal Standard, dużo naparstnic i z większych - hortensje paniculaty (np. koronkowa Tardiva mało różowieje lub inne o dużych kwiatach).
Aha - wielkie uznanie dla Twojego dobrego serca za akcję uratowania boćka!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

Przywędrowałam do Ciebie z rewizytą :D Nie wiem dlaczego ale nie wyświetlają mi się wszystkie zdjęcia, więc wszystkiego nie widziałam ale to co zobaczyłam jest urocze. Znalazłaś sobie piękne miejsce do zamieszkania z cudownymi sąsiadami- boćkami. Bardzo fajnie, że uratowałaś tego biedaczka, bo bez Twojej pomocy na pewno by nie przeżył ;:180
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Przy takim kominku to musi być klimat :!: :!:
pięknie u Ciebie ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Izo dziękuję za miłe słowa i rady, to dla mnie ważne , bo jak pisałam na kwiatkach to się nie znam, dla mnie są po prostu wszystkie ładne lub mniej- to jest moja wiedza ale się uczę. Myślę że błędów nie unikniemy i w kwestii domu i ogrodu, ale chętnie posłucham rad Doświadczonych(przez duże D :D ) ogrodników. Jak wspomniałam zrobiłam jeden pokoik dla dziewczynek- rachunek to -do poprawy, kolorystyka nie ta. Wykopałam rów na strumyk - pomyłka nie w tym miejscu itd. Zostawilismy lasek za domkiem dla dzieci, ale na razie już nic nie będę kopać, postaram się jakoś zagospodarować tą dziurę co zrobiłam, po prostu boję się co będzie przy kolejnych wykopach- przy tym" strumyku" koparka wykopała olbrzymie fundamenty betonowe, które zakopaliśmy głębiej- ręka ludzka nie dałaby rady. Zresztą w lesie jest za ciasno, trzeba by wstąpić o koleją wycinkę , rosną tam 25 letnie do 50 let. drzewa.- ale pomysł przedni (szkoda że wcześniej nie wpadłam na to sama ;:185 ). Zaraz przewertuję nazwy roślin które wymieniasz do zakątka. I czekam na ten ogród leśny zrobiony przez Gertrude Jekyll. Chciałabym zachować naturalny wygląd ogrodu- bez jakiś rzeźbionych drzewek, wtopiony w okolicę ale nadać mu też swój niepowtarzalny charakter, musi być więcej kwiatów i pokaźniejsze, bo te co mam jest ich stanowczo za mało albo są za małe- i gdzieś giną w przestrzeni, albo po prostu kończą okres kwitnienia i znowu jest tylko zielono. Starsza wymarzyła sobie tajemnicze przejścia skąpane w kwiatach- tak do końca nie wymyśliła - bo to ja od małego opowiadałam jej jak fajnie mieć takie miejsce z kwiatami , tajemniczymi przejściami, własnymi warzywami no i ziarenko zasiała, ;:138 Teraz muszę więc spełnić dziecka marzenie(i moje) z tym tajemniczym przejście- myślałam o pnących różach między lasem a brzozami które są na zdjęciach- ale tam będzie za duży cień- las od strony południowej, może wisteria , powojniki- z pnących i różaneczniki po bokach . Mam mętlik w głowie muszę to wszystko poukładać. Tak jak patrzę na Wasze ogrody to wydaje mi się że nie mieliście takich problemów, u Ciebie już był rów- który wykorzystałaś, była ściana=-którą pięknie zagospodarowałaś, a u mnie zaniedbany dom i las na całej działce który rósł lub nadal rośnie na fundamentach z przed 90 lat, a całą działkę porastały olbrzymie pokrzywy z korzeniami na parę metrów( Do tej pory sąsiadka przychodzi czy jeszcze mi pokrzyw zostało na gnojówkę- ;:224 oj zostało , zostało).
Ale się rozpisałam - Bardzo dziękuję i czekam na jeszcze, a ja lecę w sieci szukać po nazwach roślin które wymieniłaś. ;:196

babojola- kiedyś zamieszkam, a co do boćka - nie przeżyłby na pewno , ale jest już po Spa- dostał masaże :tan , paraliż minął , na wiosnę wypuszczą go z ZOO , przyleci podziękować. ;:333
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wybraliście klimatyczne siedlisko i tego jestem pewna bez dwóch zdań. Starodrzew to marzenie każdego. Remont domu to nie małe i nie łatwe zadanie ale dacie radę, wszystko da się zrobić, nie ma rzeczy nie możliwych. Będę zaglądać i podziwiać każdą zmianę. Najważniejsze że macie plany, marzenie ;:196
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jak chcesz mieć krzewy w kwiatach, to na pewno sprawdzą się różaneczniki i azalie, bo lubią półcień i kwaśną glebę. Poza tym tawułki, parzydła, pierwiosnki, konwalie, niezapominajki, hosty, paprocie. Takich roślin lubiących cień jest dużo a wiele z nich jeszcze pięknie kwitnie ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Z pewnością sprawdzą się także niektóre bodziszki i kokoryczki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”