Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.2

Post »

crazydaisy napisał(a):
Hybrydowe Echinopsisy widzialam u Ciebie, Henryku - no, mozna sobie usiasc. ;:167 Gdzie to mozna nabyc? Pamietam kwiaty zwyklego eyresii - sliczne.
Dziękuję. :) Też uważam, że są piękne.
Kupić je można najwięcej w Niemczech, ale w Anglii też są pewnie dobre hodowle z nimi. Poszukać w necie trzeba. Ja sprowadzam swoje (dosłownie!) z całego świata. :wink:
Rebucje i parodie kojarze, a przynajmniej wygooglane mi sie odswiezaja, reszta tez. I to sa fajne propozycje w sumie co do jednej...
Próbuję być przydatny. To taki zestaw początkowy, dla początkujących - jeśli chwyci to na trudniejsze rośliny zawsze przyjdzie pora później.

Odradzam kupowanie kaktusów w marketach - zwykle nie są one opisane, do tego substrat w jakim się je sprzedaje sprawia, że trudno je czasem ukorzenić i dalej uprawiać. Najlepsze są rośliny od hodowców kupowane na giełdach, wystawach lub pozyskiwane drogą wymian.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestes przydatny! aha... Czyli raczej zakupy na forum. Hojowe i hibiskusowe sie sprawdzaja, to i kaktusy pewnie sie sprawdza. W sumie to chyba najpewniejsze zrodlo. Moja mama sporo sciagala z Rumii - tam byl gosc, ktory mial mase kaktusow.

Zaczelam podlewanie Bi58 - to, co potrzebuje w danym momencie wody, dostaje chemie i zaznaczam co juz dostalo, zeby nie przegiac i nie powtarzac chemii. Mam nadzieje ze niniejszym pozegnam wszelkich "przyjaciol" moich roslin. ;:134
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hodowla w Rumii (pp. Hinz) dalej działa. Mają stronę internetową i sprzedaż wysyłkową.

Powodzenia w walce ze szkodnikami!
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziekuje, przyda sie. Mam ziemiorki i niedobite przedziory i tych drugich sie boje bo to dziadostwo uparte.
Dokladnie tak - chodzilo o p. Hinz. Mama tam byla, mnie nie zabrala bo pewnie platalabym sie jej pod nogami, jak to dzieciak, w dodatku malo zainteresowany takimi tematami jeszcze. Opowiadala jednak o wielkich okazach i te opowiesci mocno mi utknely w pamieci. Podobnie jak pozniejsze wspomnienia mamy, pikujacej dwiema zaostrzonymi zapalkami siewki kaktusow. Nie, w to sie wrobic nie dam. ;:224
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kinia moj aeschynatus to chyba jednak nie on :oops:
a co do kaktusow w pokoju mlodego,to nie wiem,czy to dobry pomysl,mlody jest strasznie zywiolowy,a ja sama pamietam,jak otwierajac okno polozylam reke na kaktusie,wypadki sie zdarzaja,a znasz swoj maly zywiol, ;:196
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo kumam kwestie aeschynanthusa. :roll: Z kaktusami, to myslalam o doslownie kilku sztukach na parapecie, ktory ma cos kolo 2m dlugosci - zadnego tloku. Ja wiem, ze maly jest tajfun lamane przez tsunami, ale on rosliny lubi i uwaza na nie, na ile potrafi uwazac taki berbec.
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co czytam to mały ma miłość do roślin we krwi. :D
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwykle robi im "cacy" delikatnie, jednym palcem po listku. :;230 Staram sie wdrozyc dziecku swiadomosc, ze jest czescia swiata i to nie chodzi o pepek. Mamy koty, ktore od poczatku szanuje (a jak nie szanowal, to go nauczyly ze nalezy sie szacunek), lubi i dobrze traktuje kazde napotkane zwierze. Juz roczne dziecko potrafi opanowac fakt, ze nie ciagnie sie za futro i nie dlubie w otworach zwierzecia - wystarczy za bardzo nie ingerowac w relacje zwierzo-dzieciowe. Uczy sie, ze rosliny to tez forma zycia, ktora nalezy szanowac i skoro zaprosilo sie do domu, odpowiednio dbac. Mysle, ze tak powinno byc. Z czasem dostanie swoje doniczki jeśli bedzie chcial.
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo podoba mi się Twoje podejście. Do roślin, do zwierząt, do dziecka, do życia. Zdrowe podejście. No i Twoje poczucie humoru bardzo mi odpowiada. :)

Cieszę się, że trafiłem na ten wątek. :D
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milo ze tak uwazasz. Ciesze sie ze trafilam na Twoje kaktusowe krolestwo, hoje tez zauwazylam bo na nie mam wyjatkowo wyczulony wzrok. I hibiskusy, moje ulubione od zawsze. będę wiedziala gdzie wiedzy szukac, bo przyznam, ze raczkuje sobie dopiero w temacie parapetowcow.
Kinga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

I to mi się na tym forum niezwykle podoba... nie zdążymy nawet poprosić czasem o pomoc- a już ją mamy :tan kaktusy- potrafią zauroczyć ;:224 ileż sadzonek w przedszkolu pudełkowym...
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trafilam do watku Henryka w poszukiwaniu wiedzy o Bi58 i tak sie zaczelo. TAKIE kaktusy po prostu powalaja, ciezko sie nie zarazic. Mam wrazenie ze dostalam lekkie kuku na punkcie kolorowych echinopsisow... ;:224
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dobrze, bardzo dobrze! :heja
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja absolutnie nie narzekam! :tan Przekopalam sie przez ostatnia czesc Twojego watku, przynajmniej w kwestii zdjec, bo czytania nie nadrobie, a na pewno nie kiedy dziecie moje nie spi. No... Opada szczeka miejscami. Wielkie, rozowe kwiaty kaktusowe... Hibiskus El Capitolio... Hoje - od olbrzymiej belli poczynajac na "nerwuskach" konczac. Jak pozbieram konczyny, to moze uda mi sie przekopac przez poprzednie czesci, ale uczciwie nie obiecuje. :oops:
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dziękuję bardzo za tak miłą opinię. ;:180

Oczywiście to wszystko nieco na wyrost bo przecież zawsze można mieć więcej i lepiej ale dobre to co się ma i jakie się ma. :)

Wątki bardzo obszerne ale czasami rzeczywiście coś ciekawego można na nich obejrzeć/poczytać i znaleźć. Dlatego wszystkich na nie nieustająco zapraszam. ;:204
Ty jesteś szczególnie miłym i oczekiwanym gościem - może rzeczywiście uda mi się zaszczepić u Ciebie kaktusową "chorobę"? :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”