Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Kilka moich roślin Adenium, które uprawiam w nietypowym jak dla roślin pustynnych sposób w hydroponice:

- ta sadzonka Adenium najładniej reaguje na ten sposób uprawy, widać bardzo jej odpowiada:

Obrazek

- przy sadzonkach Adenium thai socotranum, popełniłem nieświadomie (brak doświadczenia) błąd, uszczykując stożek wzrostu zbyt młodym sadzonkom. Wg moich obserwacji, sadzonek Adenium thai socotranum, nie powinno się w ogóle uszczykiwać i przycinać:

Obrazek

- na fotce niżej sadzonka Adenium thai socotranum, której skróciłem o około 1/2 wszystkie listki w celu pobudzenia jej do wytworzenia przy nasadach obciętych listków, nowych młodych odgałęzień. Czy to sie uda, zobaczymy wiosną:

Obrazek

- na zakończenie mojego wpisu, fotki ponad rocznych sadzonek Adenium arabicum RCN x PNW, które "poddałem" próbie połączenia - zrośnięcia. Na dzień dzisiejszy uważam, że próba powiodła się:

Obrazek

Obrazek

- "blizny" w miejscu połączenia obu sadzonek, posypane są sproszkowanym węglem lekarskim, jako zabezpieczenie przed rozwojem ewentualnych "grzybów".
Kończący się sezon, dla moich roślin Adenium był bardzo trudny. Nie wiem skąd przywlekły i zasiedliły się na nich przędziorki, które bardzo osłabiły rośliny. Mam nadzieję, że już ostatecznie rozprawiłem się z tymi pajęczakami. Moje rośliny powinny wyglądać znacznie lepiej, ale przędziorki znacznie ograniczyły ich przyrost. Zawzięcie atakowały najmłodsze listki wyrastające ze stożków wzrostu. Listki więdły, marniały, opadały, a ja nie mogłem zorientować się jaki jest tego powód. Nie spotkałem i nie znałem przędziorków, że to takie uciążliwe do zwalczenia "agresorzy".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie, co myślicie o moich 5-dniowych siewkach?
Czy wyglądają na zdrowe? Są mało zielone, czy to normalne? Czy to może kwestia oświetlenia?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyt są małe, żeby kategorycznie odpowiedzieć, ale wyglądają na zdrowe. Poczekaj aż zrzucą łuskowiny i pokażą się liścienie. Jeżeli będą w kolorze zielonym wszystko powinno być z siewkami dobrze, natomiast jeżeli będą białe, to może być kłopot. Bezchlorofilowe siewki nie mają szans na samodzielny wzrost, nawet zaszczepione na "normalnej" sadzonce, nie zawsze przyjmują się i podejmują wzrost. Przy podłożu w jakie masz wysiane Twoje siewki, uważaj z podlewaniem, żeby podłoże nie było zbyt mokre. Zbyt wilgotne podłoże, wolno przesychające, może powodować gnicie i obumieranie delikatnych młodych korzonków i w efekcie do utraty roślinek. Jeżeli masz możliwość doświetlania roślinek, to bardzo wskazane, przy ograniczonym dostępie do światła, będą się wyciągać i trzymaj je w cieple powyżej 20 st, a najlepiej 26 - 28 st C. pod warunkiem, że będą doświetlane.
Pokaż fotki swoich siewek za kilka dni, jak pokażą się liścienie, więcej będzie można powiedzieć o siewkach.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich forumowiczów

Od pięciu lat zarejestrowany jestem na tym forum, napisałem tylko kilka postów i straciłem link po utracie dysku twardego. Zapomniałem o wszystkim, lecz niedawno osoba
z tego forum napisała do mnie wiadomość i załączyła link do tego forum. Znalazłem swoje pierwsze wpisy i bardzo się ucieszyłem, jakbym spotkał starego znajomego.
Nie od razu zdecydowałem się odezwać na forum, najpierw przeczytałem dział, który mnie najbardziej interesuje - "Adenium" Na punkcie tej rośliny
od kilku lat mam fisia, więc lubię poznawać wszystko na ten temat. Stwierdziłem, że na forum mam kilku znajomych, których również pozdrawiam !!!Obrazek
Krótko o sobie. Od prawie 10 lat interesuję się sztuką bonsai, mam pracowniczą działkę gdzie na wiosnę trzymam swoje drzewka, zresztą wszystko na ten temat jest napisane 5 lat temu.
Wtedy jeszcze nie interesowałem się adenium. Teraz poświęcam im dużo swojego czasu, mam wszystkich roślin ok. 110, zarówno obesum jak i arabicum i socotranum.
większość drzewek w tej chwili stoi przy największym oknie.

Obrazek

Około 40 odpoczywa i rośnie w "Tajlandii" czyli boksie doświetlającym 1,5 X 1 metr. z czterema lampami LED, w temperaturze 28 stopni.

Obrazek

Obecnie kończę kształtować pokrój kilku obesum, wyglądają tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To adenium uformowałem ostatnio, dopiero po ukształtowaniu korony mogłem nazwać to drzewko, bo nie planowałem od razu jakiejś konkretnej formy, wyszło jak wyszło.

Adenium przed formowaniem, zdjęcie wykonane w lecie bo zapomniałem cyknąć teraz w ferworze pracy...

Obrazek

Usunąłem prawie wszystkie liście, zostawiłem parę mocno przyciętych niedobitków.

Obrazek

Następnie po kolei obcinałem końcówkę pędu i nacinałem nożem do białego miąższu aby pęd mógł w przyszłości się ukorzenić.

Obrazek

Obrazek

Po nacięciu wszystkich pędów obsypałem je proszkiem z ukorzeniaczem i węglem drzewnym.

Obrazek

Pędy będą siedziały w podłożu doniczki, mogą się ukorzenić, ale nie muszą, bo po ukształtowaniu zachowają swoją wygiętą formę i mogą pobierać soki z dołu rośliny.

Obrazek

Po wygięciu wszystkich pędów i zakopaniu w podłożu zakończyłem kształtowanie adenium, przekonałem się co mi wyszło - prawdziwy "spider" czyli ohydny pająk.

Obrazek

Podobny trochę do tego.

Obrazek
http://www.orkin.com/other/spiders/images/

Jak roślina dojdzie do siebie mogę pozwolić jej wypuścić nowe pędy po jednym na każdej nodze, i dalej starać się je rozbudowywać, ale adenium straci wtedy kształt pająka.

Obrazek

Można zmusić drzewko do wytworzenia dużej ilości malutkich przyrostów przez ich szybkie skracanie, uszczykiwanie, robiłem próbę na wysokim arabicum i
w ciągu 2 miesięcy wytworzyło ono 22 małe pędy, tak powstał styl choinki.

Obrazek

Drzewko powinno wypuścić pędy na wszystkich nogach wg wzoru poniżej i pająk zrobi się kosmaty.

Obrazek

Zostało już wstawione tydzień temu do boksu, pod lampę tylko z diodami niebieskimi o mocy 75W, pobudzi ona roślinę do wytwarzania przyrostów.

Obrazek

Jeśli któraś noga pająka się ukorzeni, ale nie znam przypadku ukorzenienia zrazów włożonych odwrotnie w ziemię, może ktoś próbował, to czy soki
z ukorzenionej rośliny popłyną odwrotnie w górę, to jest wielka niewiadoma, zobaczymy...

Zdjęcia drzewek bonsai, adenium a przy okazji ogrodu można obejrzeć na mojej stronie internetowej, którą od dłuższego czasu traktuję jako serwer
do przechowywania zdjęć. (brak opisów)
Pod podstroną "Moje adenium i inne" znajduje się kropka . jest to również link między innymi do zdjęć z ogrodu i o adenium.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - miło czytać Twoje wpisy i oglądać Twoje "eksperymenty" z formowaniem Adenium na drzewka bonsai.
Pozdrawiam
Mieczysław.
Mieczysław
x-L-k
---

Post »

Akwelan_2009 dzięki za rady.

Siewki dopiero wczoraj zaczęły wychodzić z ziemi. Poprzednie zdjęcia były z rana, a teraz siewki są już większe, zrzuciły kapturki. Wydaje mi się też, że i kolorki są bardziej wyraźne - jasno zółto-zielone, wcześniej były bardziej białe.

Jeszcze nie miałem okazji doświetlać, gdyż nie udało mi się dobrnąć w wątku dotyczącym adenium porad odnośnie doświetlania. Nie wiem więc czy muszą to być specjalne lampy, świetlówki, jak i ile czasu je naświetlać. Utrzymuję stałą temperaturę 23 st.C. (*/- 0,5 st.C).

Daję zdjęcia z teraz:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-L-k
---

Post »

Jerzyk a jakie oświetlenie stosujesz (widoczne na zdjęciu). To LED? Podasz jakieś bliższe parametry?
Ciekawe te Twoje eksperymenty. ;:63 ;:63

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Jerzyk witamy :) Liczymy, że założysz swój wątek :) Do czego serdecznie zapraszam :p
AleksandraBdg

Post »

Jerzy, ja również bardzo się cieszę,że postanowiłeś i tutaj pokazać nam swoje rośliny!
Jesteś skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o ich uprawę, także z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg relacji.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lukaszek

Stosuję profesjonalne lampy
LED light
1) 3 watowe x 25 szt = 75 W Ledy same niebieskie (480 nm) na typowy wzrost roślin.
LED GROW LIGHT
2) 3 watowe x 25 szt = 75 W 8 : 1 stosunek led. czerwonych do niebieskich (630:480 nm długośc fal) lampa na kwitnienie.
LED LIGHT
3) 50 W 4 : 5 stosunek stosunek led czerwonych do niebieskich (630:480 nm) lampa na wzrost (uniwersalna)
4) Zarówka LED 16 W 5:7 stosunek led czerwonych do niebieskich (630 :480 nm) wspomagająca na wzrost roślin
Cena 1 lampy w zeszłym roku to ponad 500 zł.
Przy małej ilości roślin wystarczy żarówka LED
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Witam Cię Jerzyk :wit Piękne masz okazy i super oświetlenie. Gratuluję powodzeń w uprawie ;:63
W jakiej ziemi najlepiej rosną u Ciebie Adenia?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ziemia do rozsady jeden mały worek 1 l, perlit o,5 l worek, wermikulit 1l worek, drobny pumeks ogrodniczy dwie garście, przefermentowany nawóz ogrodniczy o,5 l dla większych roślin - wychodzi podłoże ok 3 l
Teraz dodałbym jeszcze dwie garście seramisu, zaryzykowałbym sadzenie dwóch, trzech roślin w mieszance seramisu z wermikulitem (całkowicie jałowe podłoże) wermikulit wydziela sole mineralne, seramis magazynuje wodę, razem tworzą bańki powietrzne w doniczce (na dno doniczki dałbym 3 cm keramzytu, do takiego podłoża stosuje się tylko nawóz płynny (mineralny)
Moje siewki wschodziły w: 90% wermikulit 10% profesjonalna ziemia do bonsai - super wzrost korzeni + fosfór i potas.
Jerzy
x-L-k
---

Post »

Jerzyk pisze:Lukaszek

Stosuję profesjonalne lampy
LED light
1) 3 watowe x 25 szt = 75 W Ledy same niebieskie (480 nm) na typowy wzrost roślin.
LED GROW LIGHT
2) 3 watowe x 25 szt = 75 W 8 : 1 stosunek led. czerwonych do niebieskich (630:480 nm długośc fal) lampa na kwitnienie.
LED LIGHT
3) 50 W 4 : 5 stosunek stosunek led czerwonych do niebieskich (630:480 nm) lampa na wzrost (uniwersalna)
4) Zarówka LED 16 W 5:7 stosunek led czerwonych do niebieskich (630 :480 nm) wspomagająca na wzrost roślin
Cena 1 lampy w zeszłym roku to ponad 500 zł.
Przy małej ilości roślin wystarczy żarówka LED
Może nieumiejętnie szukam, ale nie mogę znaleźć żadnej lampy na podstawie tych parametrów. Pomożesz?
Póki co chciałbym zająć się tylko moimi 6-cioma roślinkami. Więc super profesjonalnego oświetlenia nie potrzebuję.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lamp kupionych przeze mnie nie ma w tej chwili w internecie, ale jeśli potrzebujesz małej żarówki na kilka roślin to polecam świetlówkę kompaktową, która będzie pasować do zwykłej lampki do czytania

Obrazek
http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sztucz ... 15838.html

Świetlówka powinna mieć trzycyfrowy kod najlepiej 865 gdzie 8 oznacza współczynnik oddawania barw, będzie to 80, pozostałe dwie cyfry oznaczają temperaturę barwową np. końcówka 27 oznacza, że temperatura barwowa wynosi 2700 stopni Kelwina i nie nadaje się do doświetlania roślin. W zalecanym przeze mnie kodzie 865 końcówka 65 oznacza, że temperatura barwowa wynosi 6500 stopni kelwina i jak najbardziej nadaje się do doświetlania roślin. W świetlówkach liniowych kod może wynosić 965 do980 i oznacza lepsze parametry oświetlenia. Do tych świetlówek trzeba dokupić całą lampę + startery.
Podsumowując świetlówkę kompaktową kupisz na all najlepiej "Philips Tornado 32W E27 865 8000h " w cenie 33 zł ze zwykłym gwintem,
wygląda tak.

Obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awietl%C3%B3wka

Chyba, że chcesz zainwestować w świetlówki liniowe (965)

Obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awietl%C3%B3wka
Jerzy
x-L-k
---

Post »

Jerzyk bardzo dziękuję za pomoc.
Wydawało mi się, że musi to być oświetlenie niebiesko-czerwone (na wzrost).
Obrazek

Nie wiedziałem, że zwykła żarówka/świetlówka o odpowiedniej barwie (powyżej 6000k) będzie również odpowiednia.

Obawiam się natomiast czy taka żaróweczka o mocy 32W (odpowiednik 144W zwykłej żarówki żarowej) nie będzie za mocna. Nie spali mi roślinek? Myślę, że 12W (odpowiednik 60W) powinien wystarczyć.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”