Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Skrzydłokwiat problemy
Za mała wilgotność powietrza również może być przyczyną, za słabo może być odżywiony kwiat lub za mało podlany??
-
- 100p
- Od: 1 wrz 2013, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat problemy
No to może jest osłabiony po chorobie.
Szkrzydłokwiat- ciemnozielone i oklapłe liście
Witam wszystkich, jestem nowy tak ze chciałbym się ładnie przywitac
od jakiegos czasu zaczalem sie zajmowac roslinkami w pokoju i mi sie spodobalo, ze wszystkimi jest raczej okej a pierwsza jaka kupilem tzn skrzydlokwiat wygladal super a teraz ma ladny kolor lisci ale niestety tak jak w temacie strasznie oklaply:/ gdybym nie podwiazal to chyba by padly totalnie i juz zglupialem. Gdy kupowalem to pani mowila ze to idealny kwiat dla amatora ktory zapomni o podlewaniu, z innych zrodel slyszalem ze wlasnie mocna trzeba go podlewac i juz nie wiem komu wierzyc. Liscie sa raczej ciemne ale takie pozawijane po bokach i sa jakby bardziej matow. Podlalem go wczoraj troche i ziemia jest ciagle dosc mocna wilgotna nie wiem czy go nie przelalem. Prosze o pomoc a wieczorem jak będę mial mozliwosc to wrzuce jakies fotki. Z gory dziekuje 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szkrzydlokwiat- ciemnozielone liscie ale niestety strasznie
Może być przelany,trzeba obejrzeć korzenie.
-
Generalnie skrzydłokwiat trudno zalać bo potrzebuje dużo wody ale podłoże musi być b. porowate.Jeżeli jest zbyt zlewne to korzenie mogą się udusić.S.jest b.wrażliwy na przesuszenie i wtedy martwe już korzenie mogą zacząć gnić.Oczyścić dokładnie ze starego podłoża,posypać zmielonym węglem drzewnym dla odkażenia,posadzić do jakiegoś przewiewnego podłoża.
Glupio sie przyznac ale nie mialem drenazu w doniczce i wydaje mi sie ze zalalem korzenie i od spodu nie mialy jak oddychac. Bylem w Obi bardzo mila pani mi dala pare wskazowek no i zakupilem ziemie substral do roslin zielonych podobno dosyc dobra i keramzyt do drenazu. Po przesadzenie rozumiem ze przez okolo tygodnia mam nie podlewac a z nawozeniem tym bardziej poczekac bo ziemie ma na tyle skladnikow odzywczych zgadza sie?? Zabieram sie za robote i jak sie poprawi a mam taka ogromna nadzieje to sie pochwale:) wielkie Dzięki za rady
-
Re: Szkrzydłokwiat- ciemnozielone i oklapłe liście
Masakra!Obetnij ile się da bo uszkodzone korzenie nie dają rady.
Re: Skrzydłokwiat - żółkną liście
Ja stosuję domową i własną odżywkę . Najlepszą petardą na to aby skrzydłokwiat zakwitł jest jabłko. Przekrójcie jabłko na pół i tą pokrojoną stroną ułóżcie na ziemię , troszeczkę przyciśnijcie. Trzymajcie tak długo aż jabłko będzie gniło. Mi to pomaga 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Re: Skrzydłokwiat - żółkną liście
Muszę spróbować z tym jabłkiem, już kilka osób mi o tym mówiło. Ja podlewam biohumusem na zmianę z różnymi odżywkami, (np. teraz mam odżywkę do pelargonii) i też ładnie kwitną skrzydłokwiaty ale nie tak jak te w kwiaciarniach 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Kasienkar
- 500p
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Ale super
Nie wiedziałam, że tak też się uda
to ja też spróbuję

to ja też spróbuję

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Zrobiłam to tak: kwiatostan musi być dobrze dojrzały. Pozbierałam co do jednego ziarenka i przez parę dni trzymałam ( w literatce ) aby się jeszcze poskurczały. Obskubałam powłoczkę i do ziemi. niestety tylko jeden wzeszedł ale się udało.
- Kasienkar
- 500p
A zapylałaś pędzelkiem kwiatki miedzy sobą?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55