Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aniu pstrokate przy hostach to Wiązówka błotna variegata...kwitnie na biało...chyba trzeci sezon zaliczyła w tym samym miejscu...piszą że szybko się rozrasta ale ta jakoś wolno rośnie.
Lawendy rozsadziłam, od dołu były całkiem łyse... posadzone były za ciasno...straciły całkiem pokrój. Pojedynczo posadzone i przycięte, zazielenią się może od samego dołu. Doszłam do wniosku, że trzeba je ze dwa razy w sezonie nisko przycinać ...wtedy ładnie wyglądają.
Wysiane były z nasion, kwitną w dwu odcieniach niebieskiego. W tej kępie było pięć sztuk ;:14
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, widoczki wspominkowe pierwsza klasa! Patrząc na zdjęcia aktualne, trudno uwierzyć, że w sezonie tak kolorowo i kwitnąco. Oby do wiosny!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mowa o wiośnie to serduszka ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie siedzę nad ofertą z trawami i myślę co by mi pasowało.Mam tylko jednego miskanta "Africa" i jeszcze coś małego nn.Na drugim obrazku jest turzyca
brązowa ?.Gdyby to była ona to okrywasz je ?.Ja posadziłem i po zimie zostało puste miejsce.Na ostatniej fotce też ciekawa.Znasz nazwę ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jankutrudno mi odpowiedzieć, ta trawa jest całkiem pokręcona...rosły na początku dwie kępy...jedną po zimie wyciągnęłam z ziemi, cała zgniła...rosła w miejscu słonecznym zacisznym. Druga rosła w przewiewnym, słonecznym miejscu, obłożona agrowłókniną i obsypana żwirkiem...nic jej nie jest do tej pory...rośnie ładnie, kwitnie. Nie okrywam jej, nie podcinam...wygląda tak samo cały rok...no może w lecie ma nieco ciemniejszy kolor. W tym roku przy roślinie matecznej pokazały się siewki...nie są duże ale po przepikowaniu dalej rosną. Jak przetrwają to na wiosnę Masz zaklepane sadzonki :D
Wydaje mi się że mróz ich nie rusza tylko zamarznięta woda wykańcza korzenie...trzeba je chyba sadzić na lekkim podwyższeniu...żeby nadmiar wody odpływał. Strategicznie najlepiej posadzić w kilku miejscach...trafi się w końcu na dobre stanowisko.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,u mnie wiązówka też przyrasta powoli.W tym roku nie dopuszczę do kwitnienia,wolę same liście chyba ;:131 Serduszka cudna ;:173 A gdybyś z tymi siewkami nie miała co robić... :oops: A może piwonią mogłabym Ci się odwdzięczyć?Nie pamiętam,jakie masz,może przypomnij w ramach ogrzewania jesieni :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Przyjemnie popatrzeć. Warto bylo poświecić czs i energię tym lawendom. A Wiązówka nbardzo ciekawa.
A pierwszą aerduszkę moi rodzice przywieźli do swojego ROD właśnie z Lubelszczyzny, od mojej babci. Lubię je. Podpatrzyła u igi golda. Zamówiłam. Wiosną zobaczę co z niej wyrośnie
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko piwonie rosną dwie...jedna krzewiasta i jedna nie wiem jaka posadzona w tym roku, prezent od znajomej...rosła jeszcze bordowa, kwitła w czerwcu...wywaliłam ją co roku były tylko trzy kwiaty, po za tym liście podsychały...trawek miałam bardzo dużo sześć doniczek dałam sąsiadce...w doniczce było po dwie trzy sztuki...pewnie też będzie rozdawać...w tym roku trawa znowu kwitła, sadzonek powinno być w bród. Będzie zapas na kilka sezonów ;:306
Aniu serduszki wszystkie są ładne, nie uszczuplane...rosną bardzo pokaźne. Ta akurat była przesadzona w bardziej cieniste miejsce, w słonecznym prawie nie przyrastała. Psy bez przerwy łamały gałęzie...teraz jest spokój z tyłu ma zabezpieczenie z iglaków.
Zapraszam na spacer ;:3 Tak wygląda kawałeczek z lata...w końcu ogród ruszył i w końcu rośnie :wink:
Obrazek

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spodobały mi się żurawki (lub coś koło tego) o pięknym pokroji. Tu są sfotografowane od "zaplecza" rabaty, ale widac, że jest ona ładna z każdej stony.
I piękna jest ta zwarta jodła.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na drugim zdjęciu pomiędzy hostami jest przejście w lewą stronę, zaraz za brzozą widoczną na pierwszym planie :uszy z boku z prawej strony jest decha do przycupnięcia, siadając ;:304 widać widoczek z pierwszego zdjęcia :roll: Z lewej strony jest oczko. Idąc dalej 1 fotka ta zielona kula na środku fotki to wiąz ;:108 z prawej strony jest następne przejście...skręcając w lewo dochodzi się do skalniaka i zakątka z hostami.
Przy żurawkach rośnie Brunera...nad nimi jest róża pnąca w żółtym kolorze...po przeciwnej stronie bordowa, róża pod nogami z jednej strony ma posadzone trzmieliny...z drugiej cynie ,Persian carpet' widoczne też przy żurawkach. Przejścia do rabat są praktycznie z każdej strony, przez środek puszczone są pasy z cegieł wkopanych w ziemię...praktyczna sprawa, przy plewieniu są niewielkie zagonki do obrobienia ;:131
Jodła nazywa się Luminetta jeśli rośnie w pełnym słonku wybarwia się prawie na żółty kolor.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opis skomplikowany, ale rzeczywiście rozwiązanie sprytne, żeby ułatwić pracę, nie zniszczyć roślin i zapewnia to piękny obraz z każdej strony.
O takiej jodle nie słyszałam dotąż. Ale kształt ma jak ze światecznej pocztówki.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , za Romcią , pięknie rabaty komponujesz. Ogród duży , masz możliwość ''z luzikiem'' sadzić rośliny . Wiązówk też mi słabo rozrasta się , myślę ,że ma za sucho .Przecież w nazwie ma błotna. Dostałem przed dwoma laty trawkę , spora kępka była. Od początku rozpoczęła się ''wegetacja wsteczna'' . Teraz już jest miniaturką. Niedawno doszedłem przyczyny jej niedomagań. To tatarak trawiasty variegata , powinien rosnąć w błotku ;:108 a nie w suchym piasku. Oczka jeszcze nie mam , pójdzie do brata na ''przechowanie''.
Brązową turzycę mam 3 lata. Ładnie rośnie w każdych warunkach , w pełnym słońcu jak i w cieniu. Właśnie w cieniu jest największa. Podzieliłem na wiosnę kępkę po żdziebełku , jesienią było już kilkanaście podobnej wielkości a nawet niektóre większe od ''mamuśki'' . Przy większym nawożeniu jest wyższa i ciemniejsza.
Miłej niedzieli. :D
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jeszcze powiedz co jest na drugim zdjęciu,w prawym górnym rogu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Tadziuogród wcale nie jest duży, po prostu rabaty są koślawo porobione, nie koła, kwadraty tylko różne wygibasy...wizualnie tylko to tak wygląda. Spoglądając z różnych stron rośliny nachodzą na siebie, za kilka lat powinno być fajne tło...powinno się wszystko uzupełniać. Dużo iglaków doszło w tym roku, w tej chwili giną pomiędzy bylinami i krzewami są małe. W nowym sezonie w planach są drzewka liściaste, w niektórych miejscach aż się prosi żeby je posadzić. Luziku to nigdzie już nie ma, wszędzie coś siedzi... teraz tylko tak to wygląda. Myślałam też o zagospodarowaniu miejsca przy modrzewiach, tam jest pole do popisu...metraż jest spory do obsadzenia.
Co do wiązówki, przez to miejsce co rośnie płynie woda...od wiosny miała prawdziwy raj...wody było pod dostatkiem. Później podlewana była konewką...w oczku nie chcę sadzić, jest za małe na takie rośliny. Chyba wiem o jaki tatarak chodzi, posadziłam coś podobnego...w oczku słabo rósł, przy oczku też siedzi strasznie biedny. Najważniejsze to znać nazwy roślin, poczytać o ich wymaganiach... zapewnić im odpowiednie warunki, będą wtedy ładnie rosły ;:333
Janku W prawym rogu rośnie jodła koreańska,, Luminetta'' :roll: Tak wyglądała pod koniec czerwca...początek lipca. Jeszcze posadziłam jedną fajną,, chyba'' jodłę...poszukam nazwy i fotki...dorasta do 2-3 m w zależności od warunków w jakich rośnie.

Obrazek

Obrazek
Czekam na kwiaty tulipanowca ;:172
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,takie ciepłe zdjęcia to balsam dla duszy,kiedy za oknem deszcz i straszne wiatrzysko.Mam koreankę i w tym roku miała nawet jedna pierwszą szyszkę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”