Amoroso i jej storczyki :)
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amoroso i jej storczyki :)
Jeden i drugi super ale bardziej w oko wpadł mi dziś phal. amboinensis white x tetraspis i spore ma kwiaty 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Ja też mam te naj, naj... Nr 1 to Mannosa Dark i właśnie amboinensis white x tetraspis. Później Ossirah, Valentinii i pallens. Uwielbiam phalaenopsisy z pędami jak "łosie rogi" - czekam na kwitnienia na cornu cervi, cornu cervi red i thalebanii, ale chyba najbardziej czekam na kwiaty Princess Kaiulani Miki.
Na liście marzeń też jest jeszcze kilka ...
Na liście marzeń też jest jeszcze kilka ...
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
ooo Aniu a jakie stanowisko zapewniasz swojej Princess? Nie znalazłam wiele informacji na ten temat, poza zdawkowym"doniczka powinna stać w półcieniu"
u Ciebie jest to parapet czy jednak troszkę cieplejsze warunki blisko okna? 

Aniu, u mnie wisi w oknie wschodnim. Kupiłam ją w Salonie Orchidei i Pan Marcin powiedział, że one bardzo chętnie kwitną. Czas pokaże. 

- Dufin
Dziękuję ślicznie za informację
Ja swoja mam króciutko, ale jeśli mówisz, że mają chętnie kwitnąć top super
zostawiłaś ją w mchu czy przesadzałaś?

Siedzi na razie w mchu ... Aniu nigdy nie ruszam roślin przez min. 2 tyg., pozwalam im się zaaklimatyzować. Stosuję tą metodę od ponad 17 lat (bo tyle w sumie zajmuję się roślinami) i to się sprawdza.
Ale się staro poczułam.

- Dufin
Ehh..a ja zawsze wychodziłam z założenia, że lepiej szok za szokiem, niż pozwolić jej się przyzwyczaić i od nowa stresować
Poza tym bałam się,ze korzonki będą gniły bo miała bardzo dużo tego mchu, więc po prostu pozbyłam się jakiejś części tego podłoża
Nie wiedziałam jak będzie przesychać taka spora doniczka z samym mchem,dlatego rozważałam korę, ale na razie jestem zadowolona, chciałam wiedzieć jak to wygląda u Ciebie i jakie masz spostrzeżenia
dziękuję za informację, mam nadzieję, że obie nie będziemy długo czekać na kwiaty 

Aniu, oby. Ja też mam nadzieję, że szybko zakwitną. 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnóstwo nowości u Ciebie Aniu a co storczyk to piękniejszy
Twoja kolekcja bardzo Ci się rozrosła
Pozdrówka

Twoja kolekcja bardzo Ci się rozrosła

Pozdrówka

Pokażę kolejne:
Za oknem szaro, więc takie widoki nieziemsko rozgrzewają.
Pierwsza pachnie najmocniej - konwalie z bzem, druga podobnie, ale delikatniej, ostatnia nie pachnie.

Za oknem szaro, więc takie widoki nieziemsko rozgrzewają.

Pierwsza pachnie najmocniej - konwalie z bzem, druga podobnie, ale delikatniej, ostatnia nie pachnie.

Aniu, ileż energii emanuje z Twoich Cattleyek. Niezwykle intensywne kolory. Zaglądam do Twojego wątku, podziwiam i dojrzewam...
I chyba wiosną zacznę przygodę również z nimi. Wcześniej jednak muszę zapoznać się z lekturą. Informacje podane przez Ciebie już przyswoiłam. Moja Ty Mistrzyni
I chyba wiosną zacznę przygodę również z nimi. Wcześniej jednak muszę zapoznać się z lekturą. Informacje podane przez Ciebie już przyswoiłam. Moja Ty Mistrzyni

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Janeczko kochana, bardzo Ci dziękuję, ale do mistrzyni to mi daleko.
Ja też cały czas się uczę, katleje powolutku poznaję, ale długa droga przed nami.
Zafascynowana jestem różnorodnością storczyków .... Katleje zwane królowymi wśród orchidei - zasługują na to w 100%.
Ja też dużo czytam, ale jest wiele sprzecznych informacji, najlepsze są spostrzeżenia innych Forumowiczów.

Ja też cały czas się uczę, katleje powolutku poznaję, ale długa droga przed nami.

Ja też dużo czytam, ale jest wiele sprzecznych informacji, najlepsze są spostrzeżenia innych Forumowiczów.

To sa moje kolory przecudne i cieple tych dwoch pierwszych
Aniu napisz prosze jak sie nazywaja, moze bedzie mi dane je kupic.

Aniu napisz prosze jak sie nazywaja, moze bedzie mi dane je kupic.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uwielbiam takie energetyczne kolory
Co do cattleyi masz racje - są przecudne. Storczykowate zdecydowanie mnie lubią, więc i ja sięgam po coraz to inne i ... bardziej wymagające 

Niestety, nie było oznaczone.alphax pisze:Aniu napisz prosze jak sie nazywaja, moze bedzie mi dane je kupic.