Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

Ja nie rezygnuję z jej uprawy - pyszna smakowo, brak wyczuwalnego łyka, bardzo plenna . U mnie nr 1 - nie zrezygnuję z jej uprawy. ;:215
Pozdrawiam - Krzysztof
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rozmalinka pisze: Pozostaje Castorama?
A nie ma w okolicy składu drewna ?
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

To jest właśnie mój skład drewna ;-))
Pozdrawiam. Ania
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

KaLo, a ile razy pasteryzujesz fasolę? Słoiki powinno się pasteryzować 2 a nawet 3 razy . Ja robię fasolkę szparagową w soku pomidorowym i słoiki pasteryzuję 2 razy, zimą robię z niej sos z dodatkiem cebuli ,kiełbasy i ziół (taka fasolka po bretońsku inaczej). A rusztowania do fasoli tycznej robimy z ram po starych oknach balkonowych, z których szyby poszły do budowy szklarni,trochę wspomagam fasolę sznurkami, potem przewiesza się na drugą stronę. Na dole mąż zamontował kątowniki, żeby łatwiej wbijać w ziemię i żeby drewno nie nie gniło.
Pozdrawiam , Bożenka.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Doprawdy widziałem już różne konstrukcie do prowadzenia fasoli. Niektóre dość oryginalne, jak choćby koło rowerowe bez opony na maszcie z rurki stalowej, a od niego poprowadzone wkoło masztu sznurki do ziemi. Po sznurkach pnie się fasola tworząc zielony stożek ze zwisającymi strąkami .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam tyczki 2,5 metrowe a i to mało,ale jak się kończy tyczka to i fasola zwiesza się w dół.Można zrobić indiańskie tipi,jedna tyczka w środku i sznurki z góry na dół w odległości 0,5 m po okręgu.Jest tylko niedogodność trudno zerwać strąki które rosną w środku.
Gotuję dwa razy ale tylko w posolonej wodzie i w zimie jest z bułeczką i masłem.Dziwne jest to że żółta Korona robiona tak samo nie psuje się.
Niektórzy na działce mają leszczynę specjalnie na tyczki .
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakaś dobra odmiana karłowej? Najlepiej płaska i tłusta w smaku. Przyznaję, że trochę mnie te tyczki załamały ;-)
Pozdrawiam. Ania
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

forumowicz, u nas też takie koła są w modzie. Jednego roku dostaliśmy od sąsiada kije bambusowe długosci ok. 4m.( zdobył je w porcie - przypłynęły z Azji jako opakowanie albo służyły do mocowania). Mąż zrobił rusztowanie - po 2 kije skrzyżowane na brzegach grządki i na nich położony jeden, do którego mocował sznurki z drabiny i fasolę musiał zrywać z drabiny. Więcej takiego wysokiego nie chciałam, teraz służą do winogron . KaLo , żółta może zawiera mniej białka , to ono powoduje, że fasola się psuje.
Pozdrawiam , Bożenka.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Jeśli duże nasiona a białe i płaskie to Fasola typu Jaś Fasola , szparagowy , karłowaty , bez podpórek ładnie rośnie , nie przewraca się , mam i polecam ....a karłowate , szparagowe to jest ogromna ilość odmian, np.eureka ,Złota Saxa, popatrz a znajdziesz coś dla siebie .....
Bożena
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam o jasiu fasoli karłowej:-)

-- 25 lis 2013, o 09:07 --

a czy ten karłowy jaś można traktować jak szparagową i zjadać latem strąki, czy raczej tylko ziarna są jadalne?
Pozdrawiam. Ania
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko ziarna są jadalne ....ale są duże i nie trzeba tyczek do nich :D
Bożena
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

od którego miesiąca można już zjadać te ziarna?
Pozdrawiam. Ania
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

kaLo pisze:...Można zrobić indiańskie tipi,jedna tyczka w środku i sznurki z góry na dół w odległości 0,5 m po okręgu.Jest tylko niedogodność trudno zerwać strąki które rosną w środku....
A ja wchodziłam do środka i zrywałam Średnica koła była ponad 2 m, a wysokość wigwamu ok 2,5 m (to nie była byle jaka tyczka tylko gruby kół z leszczyny wkopany w ziemię aby to udźwignął).
Obrazek
strąki pod wpływem grawitacji chowały się do środka, na wierzchu mało było widać
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jaś jest fasolą tyczną wielokwiatową(zapylaną przez owady)Jest też odmiana karłowa,biczykowa,o mniejszych nasionach.Na piasku jak dotąd najlepiej spisuje się KORONA.Jest b.wczesna i plenna,po wydaniu strąków najczęściej zakwita 2 raz.Kontrolnie wysiałem po trzy nasionka Superano giallo-żółte płaskie strąki i Posejdona -zielone płaskie.Obie karłowe i obie z dużymi strąkami ok.15 cm.Obie obiecujące.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja czekam aż zbrązowieje im strąk z nasionami , wtedy zrywam fasolę , wcześniej nie próbowałam jak smakuje niedojrzałe nasiono fasoli.....
Bożena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”