Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Jagi, nie możesz się wyłączyć. Nie dopuszczam takiej myśli i stanowczo protestuję! ;:150
Musimy się wspierać, wspominać, planować...tylko tak przetrwamy zimę ;:168
JagiS pisze:(...)A Ty idziesz w hosty ;:oj
Stanowczo dementuję ;:303 tak, jak napisałam, chciałabym posadzić coś do donic terakotowych na froncie, bo tam zupełnie zacienione, a na iglaki donice za małe. To inspiracja zaczerpnięta z książki Titchmarsha, żaden radykalny zwrot w poglądach. Podobają mi się tylko te białe.. ;:224
Mam wrazenie, ze zainteresowanie zimozielonymi wzrasta wprost proporcjonalnie do zmian pory roku ;-)
Fajnie mieć uniwersalne rosliny w ogrodzie, choć w nadmiarze....są nudne. Przynajmniej dla mnie. Wolałabym mieć ładny ogrod przez 4 miesiące lata, niż nijaki cały rok, ale wiadomo - najlepszy byłby złoty środek ;:170
Shirall pisze:nie wierzę.........Kasiu, chcesz sadzić hosty?! :shock: fakt, że do donicy ale hosty? :shock:
te kapusty, które u Asi każesz wywalać? :shock:
Marta, kapusty dalej nie lubię :;230 Tylko te maźnięte na biało mi się widzą i na razie będę testować w donicy. Spodziewam się ataku slimaków, ale dam im szansę :uszy
Wiedziałam, ze tym wpisem wywołam burzę hihihihi
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Tam od razu kapusty :wink: ja tam lubię hosty i to te wielgaśne bo robią za zakryjdziury i nic pod nimi nie rośnie. ;:333
White Feather bardzo szybko traci biel i robi się zielona - wiem bo mam maleństwo które trzeba chronić przed słońcem, już od jakiegoś czasu planuję ją oddać córce do całkowitego cienia. Choć w maju wygląda cudnie ale to nie jest biel tylko może ecri bardziej ;:173
Ja ma takie olbrzymki że liściory mają większe niż moje dłonie a ten rok sprzyjał im bardzo.
Kasiek próbuj a nuż zapałasz do nich sympatią bo o miłość do nich Cię nie podejrzewam :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

White Feather nie polecam-zielenieje za prędko. Można znaleźć inne z białymi brzegami albo wnętrzem-kolorowe aż do października ( u Ciebie, bo widzę, że ogród podgrzewany :D. Żółte też mogą być ciekawe :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, żółte mi nie pasują do niczego, poza tym szczerze - nie podobają mi się. Ani żółte, ani zielone, ani niebieskie. Kiedyś miałam dużą kępę takiej z białym brzegiem, ale wyleciała z hukiem.
Podoba mi się tylko ta z białym środkiem, albo całkiem biała, ale skoro White Feather zielenieje, to też pewnie nie zagrzeje u mnie miejsca.
Jedyne co mi się w nich podoba, to ta nieregularna faktura bieli, jakby malowana pędzlem.

Majka, słusznie nie podejrzewasz mnie o hościaną miłość ;:306 Ale na sympatię jest szansa, dlatego chcę spróbować z tą odmianą, w donicy.

Zaraz poszukam Wam foty, która mnie zainspirowała.
Chyba u Wandy teź widziałam w donicach, fajnie to wyglądało.
Plan jest ogólnie taki, żeby były 3-4 donice. W jednej cis/bukszpan, a w mniejszych te jasne liście,żeby ożywić zacieniony front.

Tu są zielone z białym brzegiem: http://blog.longfield-gardens.com/?Tag= ... %20gardens
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Jaki piękny jest ten świat, ze nie wszystkim to samo się podoba :wink: "
Zdecydowanie - tak. Ja bardzo lubię hosty :D , a kapustą mój M nazywa bergenię :wink:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Hosty w donicach nie najlepiej rosną.
A jeśli już chcesz posadzić to muszą to być spore donice żeby nie wysychały w upały, bo hosta tego nie lubi i ciężko potem się zbiera.
No i trzeba pamiętać o podlewaniu, co dodatkowo nas angażuje w uprawie doniczkowej. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, donice mam raczej spore, zobaczymy jak się uda eksperyment. Mam trochę podlewania na tarasie, ale na froncie nic nie stoi i trochę "łyso" jest przy wejściu. Miejsce mam, więc spróbuję.

Tutaj moja inspiracja - zdjęcie pochodzi z książki A.Titchmarsh'a "My Secret Garden" fot. J. Buckley

Obrazek

Aniu, dokładnie tak jak piszesz :wink: ;:196
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szkoda, ze ta książka nie jest po polsku.
Z chęcią takie tłumaczenie bym kupiła. :D
Próbowałam hosty mieć w doniczkach, ale nie były tak ładne, jak te rosnące w ziemi. ;:185
Więc wysadziłam wszystkie do gruntu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Przejrzalam wszystkie swoje sezonowe foty ale niestety nie mam moich host w donicy :roll: w tym roku ogolnie sie opuscilam i mam trzy zdjecia na krzyz :oops:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, a jak się spisywały? Ja ogólnie myślę, że na zimę do gruntu, a jak się kły pojawią to do donicy..ale nie wiem czy dobrze myślę.
Grażynko, a jaką one lubią ziemię? pewnie zdrenowaną? Masz zdjęcia swoich w donicach?

Trafiłam na wątek o uprawie host w donicach. Dużo ładnych zdjęć i ciekawych informacji :wit
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasiu mam takie hosty jak te w donicach( to chyba Green standard , i ładne sa takie jak owe ale z białym ,szerokim marginesem...ale u mnie one sa nn...hosty są cudne szczególnie jak wyłażą z ziemi i rozwijaja sie w łoczach ,...podobnie jak paprocie..wtedy latam z aparatem jak świr ;:306 .zjawiskowe... ;:173 A potem te kropelki rosy na nich ...cudne ;:130
Kasia ta psianka twoja normalnie mnie zachwyca, czym ty ją futrujesz ,że ona taka cała w kwiatach...niesamowita ;:oj
A mazurki ,wróbelki i sikorki to moje ulubione ptaszki...dziękuję ci za te świergotki ;:196 ...muszę im zakupić jedzonko :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kasiu nie mam, bo były brzydkie i nie robiłam im zdjęć.
Nie musi być specjalnego drenażu, wystarczy kilka kamyków na spodzie lub potłuczona doniczka.
Natomiast ziemia musi być kompostowa , taka która długo zatrzymuje wilgoć.
One prędzej zniosą zalanie niż przesuszenie.
No i palące słońce może uszkodzić liście.
Jeśli tak się stanie, to lepiej je wyciąć, bo wyglądają fatalnie. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dzięki za wskazówki :uszy Spróbuję ;:65
Dorotko, psianka dostała nawóz długodziałający, rośnie na patelni i podlewana jest regularnie. To by było na tyle :D W przyszłym roku też ją kupię, wspaniała roślina na cały sezon - od maja do ..grudnia ;:oj
*moje wątki*
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

No no no..... już taka na FO była co to nie lubiła strasznie i chciała tylko jedną..... ale różę. ;:306 I jak to się skończyło to wszyscy dobrze wiedzą. ;:223

Kasiu fire and ice to doskonały wybór. ;:215 Świetna hosta i u mnie bardzo zdrowa. Ma doskonałe liście takie jędrne i bardzo mocne. Moja to maleństwo jeszcze ale może wiosną da się coś uskubnąć. :D Co do zimowania to ja kilka host bez uszczerbku przezimowałam w swoich skrzyniach na tarasie. Nawet ich nie okrywałam. Funkie doskonale dogadują się z hortensjami lubią lekko kwaśne podłoże.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Kasiek, hosty w donicach to klasyka. Świetnie się tam sprawdzają. Te na zdjęciu jednak, to większa odmiana. Taka Cię interesuje?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”