Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziękuję Bogusiu za informację, muszę się tam wybrać. Dla mnie to wyprawa przez całą Warszawę, ale trudno, powojniki są mi absolutnie niezbędne.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam prośbę do forumowych ogrodników. Czy można - mam na myśli warunki glebowe, nasłonecznienie, posadzić na jednej rabacie irysy bródkowe, lilie, liliowce oraz róże?
Ewentualne sugestie, porady, propozycje mile widziane. Rabata czeka, jesień tuż, tuż i chciałabym sadzić.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Stawiałabym na bardzo żywotną Comtesse de Bouchaud
Obrazek

http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/868.html
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie coś znalazłam :

[i]Gleba dla irysów bródkowych powinna być lekka, łatwo nagrzewająca się, dobrze zdrenowana. W przypadku gleby zbyt zwięzłej, gliniastej należy ja rozluźnić dodatkiem piasku, torfu, kompostu "tartacznego" (mieszanina kory i trocin z tartaku). Doskonałym dodatkiem jest gips, który poprawi strukturę najbardziej gliniastej gleby.

Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny w zakresie pH 6-7, optymalnie pH 6,8. dla uzyskania właściwego odczynu można dodać wapna do gleby zbyt kwaśnej lub siarki do zbyt zasadowej. Również nawożeniem można regulować odczyn gleby stosując nawozy zakwaszające lub alkaliczne.

Dla lepszego odprowadzenia nadmiaru wody irysy bródkowe powinny być sadzone na pochyłości lub na grządkach wzniesionych.[/i]

Co do lilii, to zależy od odmiany, musisz wiedzieć więcej, np. czy orientalne czy azjatyckie lub inne....

Jako że lilie występują praktycznie na całym globie, to ich sposób uprawy różni się w zależności od gatunku. Można jednak wymagania tych roślin nieco uogólnić. Gatunki japońskie (czyli np. grupa oriantalna) i amerykańskie przeważnie lubią miejsca zacienione, gleby kwaśne, wiglotne, lecz przy tym dobrze zdrenowane. Gatunki azjatyckie i europejskie najlepiej rosną na przepuszczalnych glebach o odczynie obojętnym, w lekkim lub pełnym słońcu. Jednak dla wszystkich lilii ziemia powinna być żyzna, próchniczna. Wskazane jest również ściółkowanie, które ochroni glebę przed wysychaniem. Znana od lat zasada mówiąca o tym, żeby dół rośliny był w cieniu, a góra w słońcu, doskonale się sprawdza. Jako ciekawostkę dodam że istnieją gatunki (candidum, chalcedonicum), które mogą rosnąc na cięższych, zasadowych glebach. Cebule lilii albo wykopujemy jesienią (do września) i przechowujemy w torfie w chłodnej piwnicy (2 stopnie), albo bardzo solidnie okrywamy. Lilowce podobno nie mają specjalnych wymagań glebowych....

Co do róż to też coś znalazłam :)

Idealną dla róż jest gleba zasobna w próchnicę, strukturalna, głęboka, gliniasto piaszczysta. Jeżeli posiadamy od wielu lat dobrze prowadzony ogród, to mamy szansę, że na tym podłożu również będą dobrze rosły. Musimy tylko pamiętać, że róże nie znoszą zimnych, podmokłych iłów, ale jest na to rada. Gleby te tak samo jak gleby piaszczyste możemy sobie przystosować do uprawy poprzez ich "usprawnienie". Polega ono na nawiezieniu kompostu, rozłożonego obornika lub torfu. Przy stosowaniu zabiegów uprawowych oraz dodawaniu w ciągu 2-3 lat piaszczystej ziemi wrzosowej lub kompostu zawierającego dużo piasku róże udają się nawet na podmokłych uprzednio iłach. Istotną rolę odgrywa również poziom wody gruntowej, który powinien być na głębokości 70-100 cm lub nieco większej oraz musimy także zwrócić uwagę na odczyn podłoża. Tak zwane pH gleby zasobnej w próchnicę powinno być słabo kwaśne (pH 5,5-6,5). Przy niewłaściwej kwasowości możemy sobie poradzić poprzez "odkwaszenie" gleby przez wapnowanie lub "zakwaszenie" przez dodanie kwaśnego torfu z torfowisk wysokich.

Myślę że jak je odpowiednio dobierzesz ( głównie lilie ) to chyba nie zrobisz im krzywdy :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Co tu dużo gadać - rewelacja! Taka przemiana w tak krótkim czasie...niesamowite! Moje gratulacje :!: :!: :!: Cudowny ogród.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj spędziłam w ogrodzie kilka pracowitych godzin. Co prawda chwasty już nie rosną tak szaleńczo jak wiosną i wczesnym latem, ale za to sypią nasionami wszelkie samosiejki, których mi w nadmiarza nie potrzeba, więc staram się je usuwać. Pora zbierać nasiona z aksamitek i dziwaczków - potrafię, ha! oraz z szałwi, ale tutaj mam problem. Muszę pokombinować, gdzie te nasiona się schowały.

Posadziłam również rośliny, ktore mi podarowała Deirde. Gosia przysłała mi między innymi dwie hortensje. Moja rabata półcienista wygląda coraz ładniej.

Ponownie kwitną róże, niektóre krzewy mają mnóstwo pąków. Ciekawa jestem,czy zdążą rozkwitnąć przed przymrozkami.
Zauważyłam na hoście pączek, a przecież sadziłam je wiosną, malutkie. Czekam niecierpliwie na pierwszy kwiatek.
Mam mnóstwo pomysłów i obmyślam jak je zrealizować. Postanowiłam przebudować rabatę z ziołami i zrobić jakąś ładną kompozycję wykorzystująk kolory, wielkość i pokrój roślin. Już się zorintowałam, przynajmniej z grubsza, jak poszczególne zióla rosną, jak wyglądają. Tylko nie wiem czy przesadzać je teraz,czy lepiej wiosną?

Zrobiłam parę fotek, ale już dzisiaj nie mam siły walczyć z fotosikiem.
Po raz pierwszy ścięłam kwiaty do wazonu, astry, bo do tej pory było mi szkoda, ale jest ich dużo - mam piękny bukiet.

Haniu, dziękuję za znalezienie imienia dla powojnika. Już kolejny raz kupłam jakieś zabiedzone nieszczęście, ale za każdym razem coś ładnego wyrasta.

Mariolu, dziękuję za informację, że też chciało Ci się szukać. Sporo mi to rozjaśniło w głowie, będzie mi łatwiej planować.

Tu.ja miło słyszeć takie pochwały. Od razu zapominam o bolących plecach, zniszczonych rękach i połamanych paznokciach.

A przy okazji, jak kochane ogrodniczki radzicie sobie z utrzymaniem rąk, żeby były w stanie "do pokazania"?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

coma95 pisze:Takie coś znalazłam :

Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny w zakresie pH 6-7, optymalnie pH 6,8.
Eeee, pH 7 to tak raczej mało kwaśne, nawet trudno to określić jako "lekko kwaśne" ;:24 To odczyn całkiem obojętny.

"Wskaźnik pH gleby jest wyznacznikiem jej kwasowości lub zasadowości. pH równe 7, oznacza odczyn obojętny." To z jakiejś strony www, ale nie pamiętam z jakiej, zapisałam sobie kiedyś w notatkach podręcznych i teraz nie umiem podać źródła...
Tak zwane pH gleby zasobnej w próchnicę powinno być słabo kwaśne (pH 5,5-6,5).
No, tu już zdecydowanie lepiej :D Wg stronki http://www.zb.eco.pl/inne/zielen/12.htm :

Wartość pH

3,0 odczyn b. kwaśny

4,0 odczyn kwaśny

5,0 odczyn umiarkowanie kwaśny

6,0 odczyn słabo kwaśny

7,0 odczyn słabo zasadowy

8,0 odczyn zasadowy

9,0 odczyn silnie zasadowy

Coma, nie to, żebym maiła krytykować, ale wyjaśnić muszę, żeby nie powstawały nieporozumienia ;:100
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Frido :D W gąszczu ogrodów Forumowiczów dopiero teraz odkryłam Twój i bardzo mi się podoba :) Mieszkam w lesie sosnowo- dębowym, więc doskonale wiem, jakie to wyzwanie w takich warunkach stworzyć ogród. Robię to od pięciu lat i już teraz mogę powiedzieć, że da się uprawiać niemal wszystkie rośliny. Zapraszam, zobacz, jak to wygląda u mnie :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15796
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie, gdy coraz więcej forumowiczów zagląda do mnie, poogląda i poradzi. Bardzo sobie cenię wszystkie podpowiedzi, z wielu skorzystałam i jestem zadowolona. dziękuję!
A to najnowsze foty z ogrodu - po raz kolejny zakwitły róże, na wielu krzewach jest sporo pąków. Bardzo mnie to cieszy.

Najpierw na biało
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wśród róż zaplątała się pelargonia - też biała
Obrazek
Pomarańczowa, wygląda jak płomień
Obrazek
łososiowa, bardzo pełne kwiaty, aż trudno zauważyć pojedynczy płatek
Obrazek
żółte - bardzo lubię ten kolor, bo ładnie harmonizuje z iglakami
Obrazek
Obrazek
Fioletowa
Obrazek
oraz czerwień i róż - mój aparat przekłamuje niektóre kolory, chyba powinnam pomyśleć o zakupie lepszego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji cotygodniowych zakupów zauważyłam, że pracownik supermarketu ustawia jakieś rośliny. Natychmiast podeszłam i kupiłam dwa cudne rozwary, a właściwie rozwarki, bo są malutkie. Przejrzałam wszystkie w nadziei, że znajdę kwitnącego na biało, ale nie było. Natomiast pan od kwiatków, poinformował mnie, że nie ma co szukać, bo na kartce "wszystko pisze, i że to nazywa się bylina". No, pięknie! Fachowiec i w dodatku mówi po polsku!
Obrazek

Chciałam rozmnożyć szałwię lekarską, więc poobrywałam pędy wyrastające z kątów liści (jest ich dużo) i wsadziłam do ziemi, uprzednio potraktowałam je ukorzeniaczem. Ciekawa jestem, czy coś z tego będzie?
Wieczorem się rozpadało, ale to akurat mnie cieszy.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

szkoda że ja nie mam tak ładnych róż ;:111
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Róże śliczne :D Z rozwarów będziesz zadowolona, bo to wdzięczna bylina. Oznacz tylko miejsce na rabacie, bo późno wychodzi wiosną.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Wiem coś o tym, bo własną ręką wyrwłam w tym roku młodziutkie pędy, myśląc, ze to chwast. Niestety nie pomgło podlewanie Magiczną Siłą, drugi raz się nie pokazał.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu, róże są bardzo wdzięcznymi roślinami i właściwie same rosną, ale to wiesz, bo Twój ogród odwiedzałam wiele razy i widziałam jak pięknie u Ciebie.
Monika, dziękuję za cenną uwagę o rozwarach, już oznaczyłam, żebym nie zapomniała.
Bogusiu, w tym roku posiałam przypołudnik, a nie mialam pojecia jak wygląda i większość wyrwałam w przekonaniu, że to jakieś dziwne chwasty wyrosły. Teraz już wolę oznaczać.

Wczoraj spędziliśmy z mężem w ogrodzie pracowite kilka godzin. Najpierw pod topór poszła aronia. Bardzo wysokie, chude drzewko, na czubku, tuż pod chmurami, cztery gałązki, a na nich garstka owoców. Cięcie nic nie dało, stały takie dwa gołe kołki. Trudno.
Przsadzaliśmy lipę, z niespodzianką. Rosła sobie lipa, mizerna bardzo, chociaż w miejscu dla miej dobrym. Mąż przygotował jej nowe miejsce, wczoraj postanowił dokonać dzieła. Zaczął ostrożnie wykopywać, ale jakoś dziwnie łatwo poszło. Okazało się, że ktoś (lipa była w pakiecie z domem) wykopał dzirę w ziemi, wsypał do niej śmieci (folie, butelki palastykowe, puszki), przysypał warstwą, a raczej warstewką ziemi i posadził drzewo. Biedulka sie męczyła, miała korzenie w kształcie spodka, na boki. Ciekawe jak jej teraz w nowym miejscu?
Przygotowaliśmy rabatę pod brzozą - fotka będzie następnym razem wraz z prośbą o porady.
Zauważyłam, że zakwitła wajgela, ma nowe pączki.
Obrazek
Obrazek

A to hortensje od Deirde
mała
Obrazek

większa + asystent Rysio
Obrazek

Po raz kolejny kwitną róże, tzw. hortensjowe
Balerina
Obrazek
Mozart
Obrazek
Wreszcie zakwitła dalia - mam ich niewiele, a one się ociągają z kwitnienieam
Obrazek

I jeszcze taki sobie widoczek z zagadką na pierwszym planie - coś wyrosło z ładnym liliowym kłoskiem
Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

U mnie podobnie kwitnie zawsze mięta - swoją drogą to tyle tego pieroństwa wyrwałem już w tym roku, że szok... rośnie jak durne i wszędzie by wlazło :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze, to nie jest mięta, wiem to na pewno. Mięty tem mam dużo - 7 rodzajów, nie każda jest jednakowo ekspansywna. Najbardzioej nieśmiała jest mięta ananasowa, ozdobna z liści, ma dość intensywny aromat.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”