Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki B.

Post »

Pręcik na pewno odbije.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za zaproszenie do stoczykomaniaków ;:196 ...chociaż ja z tym jednym maluchem (i to tak po macoszemu traktowanym), chyba w Waszym wątku nie powojuję :;230

Brendii, ja mam z tym storczykiem wzloty i upadki emocjonalne, więc jak mnie następnym razem najdzie na pozbycie się go, to wiem komu go wcisnę :wink:
Chociaż muszę przyznać, że kwitnie obłędnie i wtedy to aż serducho mnie ściska, że jestem dla niego taka wredota....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Widzę nowe zielone, super ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Cynthio, my tam gadamy o wszystkim, niekoniecznie o storczykach, tak więc jakbyś miała ochotę, mogłabyś z powodzeniem wrzucić tam fotkę swojej kwitnącej mini ;:333
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55

Post »

Tak sobie patrzę na kerrii i tak sobie myslę, czy ją się ukorzenia w wodzie? Dałam ją do wody i keramzytu ale do myslenia daje mi to, że ona jest znacznie sztywniejsza. Ktoś ma doświadczenie lub natkną się na informację?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brendii, nie ma znaczenia jaką hoja ma łodyżkę, ukorzeń ją w taki sposób, w jaki Ci to najlepiej wychodzi.
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Hehe z ty, że jeszcze żadnej nie ukorzeniłam do końca więc trudno tu mówić o sprawdzonym sposobie :lol: Kilka siedzi w wodzie, 3 przeniosłam juz do ziemi z czego 1 chyba padnie ;:124
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj!...może jednak tą jedną bidulę da się uratować ...
Brendii, ja nie mam pojęcia o ukorzenianiu w wodzie więc nic Ci tu nie doradzę :oops:
Chociaż nieraz mam sporo pociętych sadzonek, czekających na wysyłkę i one w tej wodzie u mnie samoistnie korzonki puszczają...to jednak nigdy takich maluchów potem nie sadziłam do ziemi.
Ja od razu ukorzeniam w podłożu...raz, że to mniejszy stres dla sadzonki, dwa, że teraz ogólnie jest kiepski czas na ukorzenianie więc lepiej zrobić to raz, bez przerzucania biedul z pojemniczka do doniczek itd...
Te które ukorzeniałam na jesień, też poszły do ziemi i dostały miejscówkę pod lampą, zeby im zapewnić trochę więcej światła.
Jak na razie dychają i nawet zaczęły rosnąć. :lol:
Trzymam kciuki za Twoje maluszki ;:215
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

No liczę na to, że odratuję. To była australis (1 z 3). Miała 2 duże liście, które odpadły. Ma długi bacik z takimi mini listkami które jeszcze zipią, ale się nie nakręcam. Najwyżej jak bacik zacznie usychać to go potnę i z niego coś jeszcze będę próbować.

W sumie te co już w ziemi siedzą to bardzo szybko pusciły korzonki ale mam 2 takie elementy (trzecia z australis i linearis), że już z miesiąc siedzą w wodzie i nic :evil: Teraz już i tak wszystko mam w wodzie to nie będę ruszać. Chociaż ukorzenianie w ziemi byłoby bardzo zdrowe dla mnie samej, nie kręciłabym sie ciągle przy tych szklankach próbując coś wypatrzeć :lol: Na pewno spróbuję ;:108
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A australiski masz wszystkie jednakowe, czy różne?
Własnie tak jak piszesz, najgorsze jest to jak wszystko widać...wtedy się chodzi, zagląda, wzdycha, że nic się się nie kluje a czas się wydłuża :roll: :lol:
Ja nieopatrzenie wsadziłam jedną sadzonkę do plastikowego kubeczka ( tak to wszystko sadzę od razu do docelowych doniczek)....i teraz łażę, zaglądam, obracam...i zachodzę w głowę jak ona wypuszcza pędzik i listki, skoro korzonków nie widać???? :lol:
Męczy mnie to okrutnie, chociaż hojka ma się dobrze i popyla aż miło :;230
I obiecałam już sobie: nigdy więcej przezroczystej obudowy !...nie chcę wiedzieć co w trawie piszczy bo mnie to do szału doprowadza :;230
:)
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

Wpadłam z rewizytą :wit Ja szczerze mówiąc w wodzie i o tej porze roku niczego nie ukorzeniam-łatwo zgnilizna leci zamiast korzeni... :? Wolę seramis albo keramzyt które z natury są..suchsze :lol: Tej australisce pewnie dlatego te duże liście sypnęło..mokro+za chłodno...
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

:wit przybyłam i ja z rewizytą- melduję, że wszystko obejrzane i przeczytane ;:108 zawartości paczek imponujące ;:224 roślinki wszystkie ;:167 podziwiam dobór doniczek- wyselekcjonowane do lokatora i jakie ładne :uszy
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Brendii, to chyba tak bywa, ze nie wszystkie rosliny rowno ida. U mnie 2 carnosy variegatki juz rosna, trzecia ma w nosie. Akurat australiski mi poszly zgodnym chorem, ale wee bella jedna ladnie wypuscila korzonki, a druga chyba padnie w ogole. Jedna diversifolia juz rosnie, 2 maja w nosie. DS70 chyba w ogole nie przezyje, choc wygladala bardzo obiecujaco bo miala te guzki na lodyzce, zapowiadajace korzonki. Kiedys jedna bella mi sie ukorzenila, druga padla, a przeciez wszystkie mialy podobne warunki, a poszczegolne odmiany te sama mamusie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Super miniaturki ;:oj a kolory znasz?
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Cynthia austalis 3 te same. Taką kompozycję sobie wymysliłam, że będą 3 w jednej doniczce szły prostu do góry, ewentualnie będą tworzyły stożek (takie coś w sklepie widziałam, slicznie sie prezentuje).

Norel
ale ja dopiero zaczęłam z hojami i po prostu nie mogłam się powstrzymać, nie wytrzymałabym do wiosny :oops:

Mamw sumie 4 szczepki w wodzie, w tym tą najnowszą paczkę. Myślicie, żeby dać to do ziemi? Bo ta australis to zgubiła liście jak już w ziemi była, możliwe, że za mokro miała? Bo ziemia ciągle wilgotna.

Kelpie dziękuję :uszy Zapraszam ponownie.

crazydaisy to chyba dobrze mieć po parę sztuk, bo jakby się tą jedną miało która pada to by się człowiek zniechęcił, a tak to "trafny towar" się trafił ;:306

Fraszko nie znam kolorów miniaturek i chyba jeszcze bardziej mnie przez to kręcą :tan Jak mogę wybierać to poproszę jedną białą, drugą fioletową i trzecią różową lub żółtą ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”