Storczyki dzikiej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dzikiej

Post »

Ciku, duju, gianna, ajania, Meiss, Karnova, Dufin, kamikami26 dziękuję Wam bardzo za odwiedziny :wit
Zawsze wpiszecie takie komentarze, że się ciepło robi na sercu ;:167

Caribbean sunset x minus to maleństwo. Największy liść ma zaledwie 6cm. Jest tak uroczą miniaturką, że jestem w niej po prostu zakochana :D

Speciosa chyba czuje się u mnie nie najgorzej skoro tak się wybarwiła.

A Philadelphia, zgadzam się z ajanią, jak to królowa, zawsze piękna, choćby nawet kwitła jednym kwiatem.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

U mnie pojawił się nowy mieszkaniec. Zupełnie nieoczekiwanie :wink: I cały mój plan NIEKUPOWANIA ŻADNYCH STORCZYKÓW OPRÓCZ TYCH, KTÓRE MUSZĘ MUSOWO MIEĆ, wziął w łeb.

Pojechałam wczoraj do LM po znicze...
.... i wróciłam z:

Phalaenopsis Apricot Sour
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście znicze ze mną nie przyjechały. Nie było.
Dzisiaj okazało się, że jednak były i to tuż obok storczyków ;:182, tylko nie wiedzieć czemu umknęły mojej uwadze :mrgreen:
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Nie kupowanie ;:306 skąd ja to znam... takiej pani z poczty, która mi przynosi paczuszki ciągle mówię, że ostatnia w tym sezonie. A potem znów się na coś skuszę, bo okazja się trafiła. Obok tej Twojej nowej zdobyczy, też nie umiałabym przejść obojętnie. Czasami marudzę na forum, że szkoda, że tak daleko mam do dużych marketów. Ale czasami to się nawet cieszę, no bo jak zachować rozsądek, skoro one tak patrzą na tych potencjalnych nabywców?
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Skąd ja to znam dzisiaj na oglądałam się na FO waszych cudeniek i pozazdrościłam poprosiłam połówkę pojechaliśmy do marketu a tam o zgrozo nic ciekawego i wróciłam z pustymi rękami ;:145 Ale nie zmienia to faktu że, cudne kolory ma taka brzoskwinka z czymś ;:215 Nic dziwnego że, go wzięłaś
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Przecież zawsze możesz sobie powiedzieć, że jest to właśnie jeden z tych, które musowo musisz mieć.
Nic dziwnego, że nie wiedziałaś zniczy, Twoja uwaga skupiła się na czymś innym. Swoją drogą uśmiałam się, że ich nie widziałaś , ja myślałam, że na prawdę ich nie było :;230 .
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Gianna, Karnova, ajania :wit dziękuję za odwiedziny ;:196
Mój "znicz" właśnie produkuje nowy pęd, czym mnie niezmiernie zaskoczył. Po trzech tygodniach od przyjścia do domu taka akcja? A gdzie tzw. aklimatyzacja? Ale niech mu będzie, skoro chce, nie zabraniam :wink:
ajania pisze:Przecież zawsze możesz sobie powiedzieć, że jest to właśnie jeden z tych, które musowo musisz mieć.
I tej wersji się trzymam ;:191
Karnova pisze:Skąd ja to znam dzisiaj na oglądałam się na FO waszych cudeniek i pozazdrościłam poprosiłam połówkę pojechaliśmy do marketu a tam o zgrozo nic ciekawego i wróciłam z pustymi rękami ;:145
To musiało być bolesne. Znam to uczucie. Człowiek wyrusza na łowy, a zwierzyny nie ma...
gianna pisze:Nie kupowanie ;:306 skąd ja to znam... takiej pani z poczty, która mi przynosi paczuszki ciągle mówię, że ostatnia w tym sezonie. A potem znów się na coś skuszę, bo okazja się trafiła.
Tiaaa... I właśnie trafiła mi się znowu okazja. Co zrobić.
Kupiłam sobie pierwsze w życiu dendrobium phalaenopsis, które ujęło mnie swoją urodą. Ale przecież wypada choć jedno dendrobium mieć :wink:

Dendrobium phalaenopsis Sunny Cocktail
Obrazek

Obrazek

Doświadczeń z dendrobium nie mam żadnych. Będzie to zatem mój egzemplarz ćwiczebny. Podobno trzeba dendrobium phalaenopsis traktować jak phalaenopsis.
Chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia na temat hodowli tego typu dendrobium.
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Piękne to dendrobium ;:oj gdzie Ty takie cudeńko upolowałaś? Co do opieki nad nimi ja podlewam i opiekuje się nimi tak samo jak falkami i mają się dobrze :wink: Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje zakupu bo piękny jest ;:180
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cuuuudoooo! ;:oj i kolor i kształt i w ogóle! :D
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

katkaR dziękuję ;:196

Karnova dziękuję za informacje nt opieki nad dendrobium. Postawiłam swoje między phalaenopsisami, traktuję je tak jak falki i oczywiście obserwuję, obserwuję.
Dendrobium nabyłam w LM. Były jakieś dni majsterkowicza, czy coś takiego. Takie święto w LM i na tą okazję stoisko ze storczykami powiększyło się kilkukrotnie. Jeszcze takiej ilości storczyków w jednym miejscu nie widziałam. ;:129 Były nawet sabotki King Arthur, opisane. Żałuję, że nie mogłam sobie pozwolić na większe zakupy.

U mnie obecnie niewiele się dzieje. Prawie wszystkie phalaenopsis zapędzikowały, ale świeżych kwitnień nie ma. Dopiero w grudniu pojawią się pierwsze kwiaty.
Zatem czekam.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ja też czekam na Twoje kwitnienia ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

W takim razie zazdroszczę (pozytywnie) możliwości wyboru takich cudeniek u Mnie niestety nie ma żadnego większego marketu ;:145 To teraz czekamy z niecierpliwością na zdjęcia nowych kwitnień ;:168
Moje storczyki - Karnova
a-moroso
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękny nabytek, :uszy rzeczywiście ostatnio widziałam całe półki w LM, aż dziw, że z żadnym nie wyszłam. :roll:
Ja swoje dendrobium phalaenopsis traktuję jak wszystkie rośliny domowe - podlewam raz na kilka dni, od czasu do czasu dostają też nawóz biohumus. Stoją przy szybie, nigdy nie były balkonowane, a pięknie zakwitły.
W zimie starałam się częściej spryskiwać podłoże niż podlewać, a jak podlewałam to w słoneczny dzień. :wink:
Podobno nie powinno się ich namaczać, tylko przelewać, bo mają bardzo wrażliwe korzenie, jednak nie są to moje doświadczenia, tylko wyczytane. Ja swoje od zawsze przelewam.
Jeden, jak go kupiłam nie miał korzeni i pięknie je odbudował w dość szybkim czasie, a była to zima.

Ciekawa jestem innych opinii. ;:215
Moje storczyki ; Moje hoye i inne
Moje nadwyżki
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Co do Den. phal ja też swoje przelewam. Faktycznie łatwo utratę korzeni. Podłoże daje raczej grubsze i staram się spryskiwać co 3 dni jak jest ciepło (u mnie ogólnie jest ciepło, zarówno latem jak i w sezonie grzewczym). One nie powinny stać na dworze, bo łatwo zapadają na choroby grzybowe przy nocnych spadkach temperatury. Zresztą werandowania nie potrzebują do zainicjowania kwitnienia.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja tez swojego nie weranduję bo nie potrzebuje tego, ale zmartwiłam się po Waszych komentarzach bo ja je zawsze moczę ;:oj czytałam, żeby własnie nie przelewać, bo można zalać młode przyrosty.. i jakoś mam wrażenie,że przelanie to za mało, po samym moczeniu dość szybko podłoże obsycha, więc pewnie trzeba to dostosować do swojej roślinki :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Ja przelewam ze 2, 3 razy a co do młodych przyrostów to łatwiej je zamoczyć przy namaczaniu. Zresztą jak się nie ma pewności a młody przyrost już widać to można go po podlaniu delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym albo chusteczką. Podczas namaczania woda i tak podsiąka wysoko, więc się nie uchroni przed wilgocią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”