Uprawa warzyw zimą - pomysły
uprawa zimowa
Witam.
Widząc co nadchodzi za oknem wpadłem na myśl aby przygotować się do posiania co nie co na zimę do doniczki. Pomyślałem na początku o pietruszce bo z tego co przejrzałem w internecie nie ma z tym zbytnio problemu. Ale czy ktoś wie może jak to wygląda w praktyce? Za wszelkie uwagi będę wdzięczny ponieważ mam bardzo małe doświadczenie w tym temacie. A i jeśli znacie inne jadalne roślinki które można wyhodować zimą to również będę wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.
Pozdrawiam!
Widząc co nadchodzi za oknem wpadłem na myśl aby przygotować się do posiania co nie co na zimę do doniczki. Pomyślałem na początku o pietruszce bo z tego co przejrzałem w internecie nie ma z tym zbytnio problemu. Ale czy ktoś wie może jak to wygląda w praktyce? Za wszelkie uwagi będę wdzięczny ponieważ mam bardzo małe doświadczenie w tym temacie. A i jeśli znacie inne jadalne roślinki które można wyhodować zimą to również będę wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.
Pozdrawiam!
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: uprawa zimowa
Ja wyrywam po prostu kilka pietruszek i wsadzam w doniczki. Długo mi służą natką
ale z nasion nie próbowałem i sam jestem ciekaw 

Zanim z nasion wyrośnie natka do zerwania to zrobi się wiosna, szkoda fatygi.
Sposób Błażeja jest lepszy, efekt już po paru tygodniach, ja też tak robię. Nawet można odkroić wierzch korzenia pietruszki z 1-2 cm zapasem i umieścić na spodeczku z czystą wodą i też wyrośnie natka
Sposób Błażeja jest lepszy, efekt już po paru tygodniach, ja też tak robię. Nawet można odkroić wierzch korzenia pietruszki z 1-2 cm zapasem i umieścić na spodeczku z czystą wodą i też wyrośnie natka

- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja podobnie wsadzam do skrzynki pietruszkę z dorodnym korzeniem z tym ,że obrywam starsze liście zostawiam tylko najmlodsze ,szybko odrasta.Do tej samej skrzynki wysadzam najmniejszy z kolei seler jaki mam w ogródku i tak samo zostawiam najmlodsze liście też ladnie wypuszcza .Trzeba tylko uważać bo lubią się przyplątać mszyce.Bliżej wiosny z kolei sadzę drobne cebulki na szczypiorek.
Pozdrawiam MalgosiaR
Pozdrawiam MalgosiaR
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja myślałem jeszcze o posianiu odrobiny bazylii do takiej przyprawowej skrzyneczki. Można jeszcze postawić w donicy obok ostrą papryczkę, Forumkom się taka uprawa udawała.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa warzyw w domu

-- 15 wrz 2013, o 20:46 --
No i oczywiście jeszcze kiełki

-
- 50p
- Od: 28 cze 2012, o 08:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pietruszka z nasion się nie udaje jest rachityczna i nie ma co zerwać, sama przetestowałam. W tym roku spróbuję tak jak Błażej włożyć wykopańą z ogródka pietruszkę do doniczki zobaczymy co z tego wyjdzie 

Justyna
Ciekawe czy rukola uda się zimą na parapecie? Nie z nasion, tylko przesadzona z grządki. Wiem, że papryczka drobnoowocowa Lombardo da radę, kiedyś ją miałam.
Rzodkiewka w domu
Witam,
Nie znam się na sadzeniu warzyw, ale zapragnęłam miec swoje. Ok 2 tyg. temu posiałam w korytku rzodkiewkę. Bardzo blisko siebie ziarna. Wyrosły z nich łane długie liscie, które aż sie przewracają. Po przeczytaniu forum zaczęłam je przesadzać do oddzielnych kubeczków. Ale moje rzodkiewki nie maja żadnych korzeni, nie wspominając już o rzodkiewce. Czy to normalne? Może byc coś jeszcze z tej rzodkiewki? Na razie przesadziłam kilka kubeczków, ale poradzcie czy jeszcze coś z niej bedzie, co zobiłam źle???
Nie znam się na sadzeniu warzyw, ale zapragnęłam miec swoje. Ok 2 tyg. temu posiałam w korytku rzodkiewkę. Bardzo blisko siebie ziarna. Wyrosły z nich łane długie liscie, które aż sie przewracają. Po przeczytaniu forum zaczęłam je przesadzać do oddzielnych kubeczków. Ale moje rzodkiewki nie maja żadnych korzeni, nie wspominając już o rzodkiewce. Czy to normalne? Może byc coś jeszcze z tej rzodkiewki? Na razie przesadziłam kilka kubeczków, ale poradzcie czy jeszcze coś z niej bedzie, co zobiłam źle???
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Rzodkiewka w domu
Jeśli jeszcze nie ma przymrozków, to trzymaj ją na dworze. Musi mieć chłodno i dlatego w domu wybiega.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Mieszkam w bloku, nawet nie mam balkonu
, ale w domu jeszcze nie grzeje. Może przesadzic wszystkie i przenieść w jakieś chłodne miejsce?

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Na zewnątrz, może na parapet okna, bo w domu przy takim ubogim oświetleniu będzie wybiegać.
pozdrawiam Ludwik
OK, a w nocy nie będzie jej za zimno? To są takie zwykła kubeczki plastikowe.
Mam ja rozsadzać do oddzielnych kubeczków? Bo rośnie naprawdę bardzo blisko siebie.
Mam ja rozsadzać do oddzielnych kubeczków? Bo rośnie naprawdę bardzo blisko siebie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Aby nie miała ujemnych temperatur, a gęstość, to co 2 lub 3 cm. Jeśli spodziewasz się przymrozków, to można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia, ale to już za dużo fatygi do efektów.
pozdrawiam Ludwik