Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamiokulkas (zamioculkas) - liście zółkną

Post »

karminka pisze:Nasz zamiokulkas kupiony dwa miesiące temu został od razu przesadzony do większej doniczki. Teraz prawie wszystkie liście u nasady łodyg zgniły i dały się wyciągnąć z ziemi. Został jeden duży liść i dwa małe. Roślina stała w widnym miejscu (weranda) i nigdy nie miała mokro. Można jeszcze ją uratować?
Witaj imienniczko :wit Być może przyczyną takiego stanu twojej roślinki jest nie podłoże ale temperatura? Zamki to roślinki ciepłolubne i dla nich temperatura na werandzie mogła być za niska. No chyba, że weranda była ogrzewana to miał jednak za mokro. Przestaw w cieplejsze miejsce jeżeli stał w chłodzie i przez jakieś 2-3 tygodnie poczekaj z podlewaniem. Powodzenia. :D
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zamiokulkas choroby,szkodniki

Post »

Witam
Potrzebuje pomocy otóż moja roślina zamiokulkas ma na szczycie łodygi czarne plamki nie wiem czy to jest zjawisko naturalne czy może choroba proszę o pomoc :( :oops:
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Re: Potrzebuje pomocy

Post »

Najlepiej byłoby wstawić fotkę...
Mój Zamiokulkas ma przebarwienia na wszystkich łodygach i jest to normalne zjawisko... Ale co jest u Ciebie, to bez zdjęcia trudno stwierdzić...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie w takich przypadkach potrzebne jest zdjęcie, choć przez opis wstępnie stawiałbym na atak jakiegoś grzyba. Nie był przypadkiem za często/za dużo podlewany?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Kupiłam ten nawóz do zamiokulkasów:

Obrazek

Po miesiącu widzę młody pęd z ziemi wychodzi ;:oj
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo podlewany był w lecie jak było sucho.Teraz obecnie go dość rzadko podlewam,bo widze że wystaje dość duże kłącze to jak bym przelał
to by zgniło.Sprawdziłem czy kłącza są zgniłe czy nie ale zauważyłem że kłącza są grube i twarde w dobrym stanie
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Może jakaś choroba grzybowa?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Mój rośnie świetnie, przed chwilą obejrzałam, wszystkie starsze łodygi są w czarne plamy, na młodych tego nie ma.
Waleria
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo ta łodyga w sumie ma może z 5 lub 6 miesięcy to chyba nie jest zbyt stara.A cała roślina ma półtora roku
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09

Post »

Witam serdecznie, u mnie niestety też wystąpił problem z żółtymi liśćmi...
Niedawno był przestawiany, stoi około 2 metry od okna południowego (równocześnie 2m od grzejnika). Podlewam małymi ilościami odstanej wody jak przeschnie ziemia. Natomiast pęd, który wyrósł około 4 miesięcy temu dopiero teraz dostał kopa i rośnie codziennie po 1 cm.
Powinnam wyciąć te zżółknięte liście razem z gałązkami? Nie dość że wyglądał biednie tak teraz już w ogóle. Zostałyby mu tylko dwie gałązki i pęd.
Z góry przepraszam za zakurzone zielone liście :P
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

To on siedzi w dwóch doniczkach? :shock: . Pisałaś, że roślinka była przesadzana a ja widzę na jednym ze zdjęć brzeg brązowej doniczki zasypany ziemią?
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09

Post »

pestka71 pisze:To on siedzi w dwóch doniczkach? :shock: . Pisałaś, że roślinka była przesadzana a ja widzę na jednym ze zdjęć brzeg brązowej doniczki zasypany ziemią?
Przestawiany, nie przesadzany. Chciałam, żeby rósł w tej zielonej doniczce, ale jako że lubi ciasno, to posadziłam go w mniejszą i zakopałam w tej większej. Czy to jest dla niego złe? rośnie tak już od roku, a raczej do tej pory stał. Dopiero niedawno ruszył :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Nie dobrze, właśnie w tej małej może mieć np za dużo wody i może gnić w taki sposób nie będziesz mogła kontrolować jaka jest wilgotność gleby, to dużo gorsze jak jest zatopiony w ziemi z doniczką niż jak by stał w tej małej doniczce na zewnątrz.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Zamiokulkas w czarne plamki

Post »

Teraz zaczeły znowu żółknąć mi liście .Jedna łodyga zaczeła się kolebać wiec postanowiłem podłożyć kamienia,sprawdziłem znowu kłącze i okazało się że jest leciutko miękkie co mam robić[nie wiem w suchym miejscu postawić czy co innego],bo inaczej już za niecały miesiąc zgnije całe i będzie do wyrzucenia .Ładny prezent roślina dała mi na święta ;:98
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Zamiokulkas w czarne plamki

Post »

Jak łodyga się rusza, prawdopodobnie oznacza, że roślinie mogły zacząć gnić korzenie. Okres jesień - zima, jest to okres, kiedy zamiokalkusa się prawie nie podlewa. W ogóle jest to dość specyficzna roślina, bo gromadzi wodę w kłączach (łodygach), dlatego przesuszenie podłoża mu nie tak nie szkodzi, jak nadmiar wody. Dlatego może reagować żółknięciem liści. Moja rada, ogranicz podlewanie nawet do raz na trzy tygodnie i to w niedużej ilości. Postaw go w jasnym miejscu, ale bez dostępu słońca. Aha i na wszelki wypadek możesz spryskać środkiem grzybobójczym, np Bravo 500.
Ps. W lecie też się dużo nie podlewa, chyba że zapewnisz cały czas temp. ok. 30 stopni.
Pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”