Zimowe pomidorki :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zimowe pomidorki :)
Ja się przyznam szczerze, że nie wiem co kupiłaś do zarządzania wodą w glebie. Sama ręcznie kontroluję wodę w pojemnikach z roślinkami.
znalazłam opakowanie: agran, perlit z Torseed
-
Ja się tutaj nie wypowiem. Sprawdziłam co to i nigdy nie używałam. Ja najpierw pomidory sadzę w jednej doniczce, a jak podrosną to do kubka po jednej sztuce. Potem już do dużej doniczki.
aha, czyli jutro jak będę miała ziarna to lepiej posadzić wszystkie do doniczki i jak zaczną wzrastać do dopiero przesadzić do oddzielnych kubeczków?
-
Ja tak robię, a ostatnio to kiełkowałam je na wacikach, potem do wspólnej doniczki. Ponieważ rosną powoli to są jeszcze w jednej doniczce. Jak będą większe to pójdą każdy do własnego kubka (np taki po śmietanie, serkach).
W tym roku chcę zamówić nasionka na akcji, to przy okazji testowałam co zrobić, by jak najwięcej wzeszło, bo nie chcę potem marnować cennych nasionek. Dla mnie najlepsza metoda to waciki kosmetyczne, które potem można porozcinać i jak juz roślinki mają korzonki.
W tym roku chcę zamówić nasionka na akcji, to przy okazji testowałam co zrobić, by jak najwięcej wzeszło, bo nie chcę potem marnować cennych nasionek. Dla mnie najlepsza metoda to waciki kosmetyczne, które potem można porozcinać i jak juz roślinki mają korzonki.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz tak robić, a jeśli masz dużo miejsca i doniczek, możesz je też siać pojedynczo od razu.mala1996 pisze:Jutro jak będę miała ziarna to lepiej posadzić wszystkie do doniczki i jak zaczną wzrastać do dopiero przesadzić do oddzielnych kubeczków?
pozdrawiam, Gunnar
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pikowanie pomidorów dwa a nawet trzy razy zapobiegnie ich nadmiernemu wybieganiu.
Pomidorki posadzone na waciku
. zobaczymy co z nich wyjdzie.
Jak długo rośnie krzaczek i kiedy mogę spodziewać się własnych pomidorków?
Teraz musze zająć się rzodkiewką, którą źle posadziłam

Jak długo rośnie krzaczek i kiedy mogę spodziewać się własnych pomidorków?
Teraz musze zająć się rzodkiewką, którą źle posadziłam

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
A co im dajesz do jedzenia, bo sama woda im nie wystarczy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A cos powinnam...?
Generalnie dzis tylko połozyłam ziarnka na płatkach kosmetycznych i podlałam. A co jeszcze powinnam zrobić?
Generalnie dzis tylko połozyłam ziarnka na płatkach kosmetycznych i podlałam. A co jeszcze powinnam zrobić?
- GunnarSK
Mój nieznany pomidorek, który pierwszy się pokazał, teraz już nie rośnie widocznie. To prawdopodobnie oznacza, że to też jest koktajlówka tak jak Ola Polka, bo w donicy powinno starczyć pokarmu dla jednego owocu. Może to więc być np. Vilma albo Balkoni Red, ale na zielonym pomidorku nie widać.
pozdrawiam, Gunnar
Ja zawsze sadziłam najpierw pomidorki do doniczki,a potem przesiadka:) Z truskawkami nigdy nie próbowałam,ale skoro piszesz,że tez warto to czemu by nie:)
regulamin forum
- GunnarSK
Nie wiadomo, czy to taki zły pomysł. Własne świeże pomidorki o zimowej porze są też wyjątkowo smaczne. Ja w każdym razie cieszę się na swoje dwie koktajlówki. I wiosną można mieć silne rośliny do dalszej uprawy (np. na balkonie), zwłaszcza jeśli się robi sadzonki dla mnożenia.xvpaula pisze:Teraz widzę że to słaby pomysł. Dobrze że jest to forum i ktoś miał taki sam pomysł jak ja. Teraz wiem że szkoda zachodu.
pozdrawiam, Gunnar
To dział o zimowych pomidorach, co mają do nich truskawki?
Gunarze co Ty wypisujesz .Jak sadzonki pomidorów trzymane zimą w domu w doniczkach ,przy krótkim dniu mogą być silne na wiosnę

Chyba ,że je podświetlasz świetlówkami i dozujesz im ciepełko

Chyba ,że je podświetlasz świetlówkami i dozujesz im ciepełko