Górki,pagórki i reszta.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta.
Ładna odmiana irysa - taka szeroka, żółta obwódka na dolnych płatkach! 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Mnie się wszystkie iryski Janka podobają , masz jeszcze jakieś?
- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też je bardzo lubię, z przyjemnością dołączam do miłośników irysków mam ich sporo mimo ze niektórzy mówią ze szybko przekwitają i paskudne liściory zostają.Janku
dolne płatki żółciutkie góra biał.

Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- e-genia
Misiu zgadzam się z Tobą moim zdaniem irysy kwitną całkiem długo , a liście zdobią rabaty, tylko trzeba o iryski dbać .
czy takie liście mogą szpecić ogród?
Janku, przepraszam ,potem usunę zdjęcie

czy takie liście mogą szpecić ogród?
Janku, przepraszam ,potem usunę zdjęcie
- misia53
Geniu ja też zgadzam się z tobą, ze listki irysów jak traweczki wyglądają i zdobiąc ogród przyżółkłe systematycznie wycinam.
Moje nadwyżki
Moje nadwyżki
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Wycieczkę po okolicznych wertepach zrobiłem sobie dzisiaj w poszukiwaniu pięknych kamieni.Polnych jest dużo ale pięknych mało.Zaledwie kilka co nie oznacza,że
polne zostawiłem.Myślałem,że felgami jadę po asfalcie.Przy okazji zobaczyłem co ludzie rozsiewają po okolicznych polach.Całe i kawałki płyt chodnikowych dawniej stosowanych ale też te małe z których obecnie chodniki są budowane.Trochę tego też przywiozłem.
Jacku- na fotce irysek Live Coals. Jakieś Genia jeszcze są.Z maluchów Beach Baby,Candy Queen,Dixie Pixie,Amazon Princess. To te
najstarsze.Tylko fotek brak.Pytałaś wcześniej o irysa w pąkach,który jest widoczny obok ciemnego/ fotka wcześniejsza/.To Son of Star lub Island Sunset.
Okaże się w przyszłym roku jeśli zakwitnie.Moje irysy były zaniedbane w tym toku.Jak utrzymujesz je w takim stanie ?.Fotki nie wyrzucaj bo nie będzie wiadomo o
czym rozmawiamy a poza tym widzę kłódkę u Ciebie więc mogę udostępnić mój.A ten irysek Wiesiu biało-żółty jest chyba od Geni bo od niej tylko je mam a ja
takiego nie kupowałem.Iryski wzięły się za mnie i chyba plany przyszłoroczne wezmą w łeb.Dojdą jeszcze syberyjskie.
STB Trusty Rusty.

polne zostawiłem.Myślałem,że felgami jadę po asfalcie.Przy okazji zobaczyłem co ludzie rozsiewają po okolicznych polach.Całe i kawałki płyt chodnikowych dawniej stosowanych ale też te małe z których obecnie chodniki są budowane.Trochę tego też przywiozłem.
Jacku- na fotce irysek Live Coals. Jakieś Genia jeszcze są.Z maluchów Beach Baby,Candy Queen,Dixie Pixie,Amazon Princess. To te
najstarsze.Tylko fotek brak.Pytałaś wcześniej o irysa w pąkach,który jest widoczny obok ciemnego/ fotka wcześniejsza/.To Son of Star lub Island Sunset.
Okaże się w przyszłym roku jeśli zakwitnie.Moje irysy były zaniedbane w tym toku.Jak utrzymujesz je w takim stanie ?.Fotki nie wyrzucaj bo nie będzie wiadomo o
czym rozmawiamy a poza tym widzę kłódkę u Ciebie więc mogę udostępnić mój.A ten irysek Wiesiu biało-żółty jest chyba od Geni bo od niej tylko je mam a ja
takiego nie kupowałem.Iryski wzięły się za mnie i chyba plany przyszłoroczne wezmą w łeb.Dojdą jeszcze syberyjskie.
STB Trusty Rusty.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Jeszcze znalazłem;
STB Dixie Pixie.

syberyjski Dance and Sing.

STB Dixie Pixie.
syberyjski Dance and Sing.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- misia53
Janku też go mam i jednym kwiatuszkiem zakwitł
mój trochę niższy
ze iryskowanie zachęciło będziemy się wymieniać. Pumila mam 20 odmian,niech nam szybko rosną. 

te bardzo lubię bo niskie

te bardzo lubię bo niskie
Moje nadwyżki
Moje nadwyżki
- e-genia
magry pisze:Genia jeszcze są.Z maluchów Beach Baby,Candy Queen,Dixie Pixie,Amazon Princess. To te
czym rozmawiamy a poza tym widzę kłódkę u Ciebie więc mogę udostępnić mój.
Dzięki Janku ale mogę usunąć przecież z komentarzem pod zdjęciem .
Mnie się udaje mieć w takiej kondycji iryski bo jestem cały dzień w domu i mam czas

Liście z irysów ścinam w lipcu i wtedy aż do jesieni zdobią ogród , ale można na bieżąco usuwać też zżółknięte i też wygląda to dobrze .
A te biało-żółte iryski to chyba rzeczywiście ode mnie .
Ten ostatni maluszek śliczny , chyba takiego nie mam mimo że wiele mam tych maluszków.
Genia
- magry
Z niskich mam;Bedford Lilac,Firestorm,Music,Yat Rock,Ballet Lesson,Brassie,Transcribe,Cheeks2.Pod takimi nazwami kupiłem.Muszę sprawdzić czy są własciwe.
Z syberyjskich:Fond Kiss,Jeweled Crown,Bellissima,Welfenschatz,Dance Ballerina Dance,Dandys Hornpipe i pokazany wyżej.
Genia- nic nie usuwaj.
Z syberyjskich:Fond Kiss,Jeweled Crown,Bellissima,Welfenschatz,Dance Ballerina Dance,Dandys Hornpipe i pokazany wyżej.
Genia- nic nie usuwaj.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
Szkoda że nie masz zdjęć tych irysków , nazwy mi nic nie mówią
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Poletko irysowe zaskoczyło mnie, ale i ucieszyło. Irysy są cudne i chyba mało wymagające.
Pumile świetnie prezentują się na skalniaku. W zeszłym roku postanowiłam wymienić wszystkie wysokie na niskie i średnie odmiany. Takiej kolekcji jak Ty pewnie nigdy nie będę miała, ale coś tam dosadzam. Wszystkie pochodzą z transakcji bezgotówkowych
( forumowych )
Dwie zakupione odmiany syberyjskich do tej pory nie zakwitły
- takie mizerne sadzonki to były.
Pumile świetnie prezentują się na skalniaku. W zeszłym roku postanowiłam wymienić wszystkie wysokie na niskie i średnie odmiany. Takiej kolekcji jak Ty pewnie nigdy nie będę miała, ale coś tam dosadzam. Wszystkie pochodzą z transakcji bezgotówkowych

Dwie zakupione odmiany syberyjskich do tej pory nie zakwitły

- magry
Coś jest w tych syberyjskich.Moje mają dwa lata a okazałe nie są pomimo tego,że staram się im dogadzać jak mądre książki mówią.Chociaż jak zostawiam je latem
same sobie to może czasem mają za sucho.Neat Trick całkiem przepadł w tym roku.Irysków STB jeszcze zmieszczę kilkanaście ale dla wysokich muszę wpierw
wyrugować rozchodniki okazałe.Iza, ja nie szukam irysów najnowszych lub z medalami.Sadzę te,które podobają mi się a ostatnio podobają mi się wszystkie.
Gdyby one jeszcze chciały rozrastać się szybko ale 2-3 lata trzeba czekać.To długo.
Irys reichenbachii.

same sobie to może czasem mają za sucho.Neat Trick całkiem przepadł w tym roku.Irysków STB jeszcze zmieszczę kilkanaście ale dla wysokich muszę wpierw
wyrugować rozchodniki okazałe.Iza, ja nie szukam irysów najnowszych lub z medalami.Sadzę te,które podobają mi się a ostatnio podobają mi się wszystkie.
Gdyby one jeszcze chciały rozrastać się szybko ale 2-3 lata trzeba czekać.To długo.
Irys reichenbachii.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Musze przyznać, że irysy świetnie wyglądają wśród Twoich kamorków. Kusisz i może ja zmienię iryskowy układ 

- magry
Piękny skalniak na którym rosną tylko niskie irysy można oglądać u Iryska Roberta. Niestety,na innym forum.Ja mam jeszcze innego malucha,który będzie
przesadzony na skalniak.Kwiaty ma tuż nad liśćmi.Kolorystycznie nie jest tak barwny jak STB ale jego zaletą jest własnie ta lilipucia wysokość.Teraz rośnie przy
trakcie głównym w niezbyt ciekawym otoczeniu ale wiosną lokum zmieni.Fotka też niezbyt udana.
Irys taurica.

przesadzony na skalniak.Kwiaty ma tuż nad liśćmi.Kolorystycznie nie jest tak barwny jak STB ale jego zaletą jest własnie ta lilipucia wysokość.Teraz rośnie przy
trakcie głównym w niezbyt ciekawym otoczeniu ale wiosną lokum zmieni.Fotka też niezbyt udana.
Irys taurica.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.