Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija..

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;)

Post »

Gradki oby ładnie rosła. ;:3
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Kinga nawiązując do tytuły wątku
to napiszę ze mi tez odbija tylko jak na razie nie wychodzi mi z hojami
co mi wypuszczą maleńki listki to opadną czyli weszłam w wyższy etap hodowli
bo do tej pory to mi gniły czyli umiejętność podlewania już jakoś opanowałam
bynajmniej mam taką nadzieje :oops:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Dziekuje, Szymku. ;:196

Bebeluch, za suche powietrze? Temperatura nie taka? U mnie odbija w tej chwili kilka hoi, 2 juz wieksze, ale reszta to zupelne szkuty, ukorzenione dopiero co. Jada mi ze wzrostem duza fungii i brevialata, fungii bije ped obok starego bata, brevialata odbija w dwoch miejscach. Reszta to "dzieciaki", ale carnosy variegatki i australiski wypuszczaja nowe liscie, diversifolia ma wyraznego pypcia wzrostowego, podobnie salveenica, a mala fungii ma zupelnie przyzwoite 2 lisciory:

Obrazek
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Kobietko suche powietrze to dopiero będzie
a temperatura to jak ma być ?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blok mieszkalny i centralne? jeśli masz suche powietrze, to zamglawiaj, albo postaw doniczki z fuksjami na duzych podstawkach, do ktorych wlej wode i albo wsyp keramzyt, zeby doniczki nie staly w wodzie, albo postaw doniczki na nakretkach od butelek. Woda bedzie parowala, zrobi sie wilgotniej.
Temperatura, zalezy od odmiany hoi. Jedne wola chlodniej, inne zdecydowanie cieplo. W zasadzie dziela sie na 3 grupy pod wzgledem upodoban temperaturowych, a wachlarz wymagan rozklada sie od mniej wiecej 13 do 22, a okresowo az do 35 stopni.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Mieszkam na wsi wiec nie blok :uszy
Ale z tą rozpiętością temperatury to mnie pocieszyłaś ;:224
Wzięłam się za coś o czym nie mam zielonego pojęcia :cry:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez. ;:306 Nie wiem czy zdazylas poczytac, ale pierwsze hoje dostalam w sierpniu, belle i linearis. Belle chyba mnie specjalnie nie kochaja, bo z 2 ukorzenila sie 1, a teraz z 3 belli variegatek, 1 tez mi odpadnie. Potem przywiozlam z Polski sporo zaszczepek i sobie je ukorzeniam od 07.10, a ostatnia partia przyszla z Polski poczta, tez w postaci zaszczepkow. I tak sie dogadujemy powoli.
Szukam wiedzy, tu poczytam, tam poszukam... Nie wiem co to za stronka, ale duzo tu widzialam i o temperaturach wiem stad:
http://vermonthoyascom.fatcow.com/culti ... nce-guide/
Kinga
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kinga - a jak się zakończyła sprawa tej długo wyczekiwanej przesyłki? (pewnie o tym pisałaś tu - ale wybacz - nie przebrnę przez tyle stron :wink: )
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Kinga - moje hojki, na takim samym etapie jak u Ciebie, niektóre się opuszczają, a niektóre stoją jak zaczarowane, nie gniją ale i nie rosną ;:222 . Jaką ziemie lubią, lekko kwaśną czy jak do większości roślin?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie oczekuje, ze bedziesz sie kopac w odmetach watku. :;230 Przesylka dotarla po 10 (11?) dniach w sumie, roslinki w swietnym stanie, do tego stopnia, ze w podrozy niektore wypuscily sobie korzonki. Niekoniecznie tam, gdzie powinny, czasem w polowie wysokosci sadzonki. W tej chwili czesc tych maluchow juz dostala wlasna porcelane, czesc jeszcze siedzi w keramzycie. Ficus elastica (gratisik) zaczyna wypuszczac korzonki w malo gustownym sloiku z woda, kaktusowate gratisy tez siedza w podlozu.

Anka, u mnie hoje siedza w normalnej ziemi do doniczek, z dodatkiem perlitu. Wiekszosc hoi to wystarcza do szczescia. Sa odmiany, lubiace ziemie wybitnie wapienna, i tym warto do podloza dodac np. rozdrobnione skorupki jaj, ale tych odmian jest stosunkowo niewiele. Zasadniczo powinny miec niewielka doniczke, bo to epifity i jeśli maja duza doniczke, to najpierw rozbudowuja sobie kotwiczenie, a dopiero potem ruszaja ze wzrostem. U mnie tez niektore stoja, ja mysle, ze to kwestia odmianowa. Szybko ruszyly australiski, carnosy variegatki, ale carnosy tricolorki np stoja. Podobnie stoja lacunosy. NN wetknieta w glebe na przelomie sierpnia i wrzesnia, dopiero teraz zaczyna rosnac. Ja mysle, ze one jak dzieci - kazde rozwija sie w swoim tempie. Twoje maja korzonki juz, czy dopiero ukorzeniasz?
Kinga
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czyli wszystko zakończyło się happy endem ;)
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Mają już korzonki i swoje domki, nawet szybko udało mi się je ukorzenić, ale nie mam żadnego doświadczenia, bo jak do tej pory miałam tylko zwykłą carnosę, która rośnie jak szalona (2m pędy) i myślałam, że innych już nie ma. Jak się tu znalazłam, to mi oczy wyszły z orbit ;:oj , na widok hibiskusów też.
Pozdrawiam i niech Ci hojki piękne urosną.
Pa. :wit
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Ci dam "pa"! :twisted: Jestesmy na tym samym poziomie jak widze - tez wsiaklam w hoje pod wplywem forum, z tym ze ja nawet carnosy wczesniej nie mialam. Moja mama miala, stad w ogole znam hoje. Staram sie teraz szukac wiedzy na ich temat, kolekcja ciutke mi sie rozpuchla w krotkim czasie, mysle, ze spokojnie mozemy wymieniac sie doswiadczeniami. Zwlaszcza ze jestesmy na podobnym etapie.
Z hibiskusami znam sie dluzej, z tym ze tez nie mialam pojecia ze sa TAKIE odmiany. Znalam "kundelki", mam jednego od dziecka.
Kinga
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Fiuuuuu ;:224 sierpniowy w końcu zaszczycił wzrostem :tan i to z kwiatkiem ;:433 Moje nadal z workami na łbach ;:306 od... no lipca ;:306
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Dumbledore. Ktos nawet tu doszedl do wniosku, ze jakby tak ze 2 tygodnie dluzej jechaly, to moze by i zakwitly. Generalnie wszystkie ida ku dobremu, z wyjatkiem Tsangii, ktora cos podejrzanie zolknie. Ma kurduple korzonki, gotowe smignac, ale listki zolkna. Nie wiem co jej nie pasi.

Mniodkowa, zartujesz... Od lipca dziady stoja i nic?? A ja na moje nadaje - 3 z sierpniowych ani drgna, korzeni tez jeszcze nie maja. 3 rosna wyraznie, 1 ani ruszy, choc korzenie ma. Wyglada ze to indywidualisci sa.
Kinga
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”