Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Jolu link, który zamieściłaś wyżej ....... ;:oj , wow !. Wlazłam tam i utknęłam. Same byliny - miesiąc oglądania :)
Ty szczęściara jesteś jeżeli możesz sobie rozplanować, rozrysować ...... zaplanować cokolwiek.
Ja zaczęłam wielkim bałaganem i brnę weń - rośliny kupuję lub żebrzę na podstawie "podoba mi się" ;:131
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też kupuję w "Kwietniku" ,żurawki i hosty super :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj Jolu,piękny kolor tej jeżówki,słońce jakby jeszcze to dopracowało, :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witaj Jolu.Dziękuję za link ja tez jestem na etapie wyboru traw. ;:196 Czy żurawki i hosty kupowałaś również w kwietniku?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ta jeżówka z ostatniej fotki aż parzy, jest przepiękna...... uwielbiam te kwiaty.... mam tylko te najpopularniejsze różowe, ale w tym sezonie posadziłam kilka innych odmian.... mam nadzieję, że uda im się przezimować.....
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dzięki za odwiedziny i pochwały dla moich kwiatuchów.
Agnieszko, ja jeżówek mam już około 20 odmian. Cudne są ;:108 .
Joasiu, żurawki kupowałam w kilku źródłach: u naszej forumowej koleżanki Igi, która ma swój sklep, u kolegi Piterka, u kolegi Mariusza Szczytnicy. Sporo nowości żurawek, ale mają też inne byliny w tym hosty, jest w sklepie: http://liliewodne.com.pl/ . Kupowałam też w sklepie, który głównie specjalizuje się w hostach: http://funkia.pl/index.php?sStore=65489 ... e5d64f9560 . Wybór host mają przeogromny, dobrze opisane i pogrupowane wielkościami, co bardzo ułatwia wybór. Jeżeli chodzi o trawy, to kupowałam pojedyncze okazy u w/w. A teraz zachciało mi się więcej i oprócz tego sklepu, do którego link już dałam (kwietnik) odkryłam sklep, w którym praktycznie są same trawy: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... -5eSmtbxAg .
Oj, będzie się wiosną działo ;:303 . Trzeba zbierać kasę ;:224
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz 20 odmian jeżówek? ;:oj Ja zaczynam kolekcjonować od wiosny .Słuszna racja trzeba już teraz zbierać kasę ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

jode22 pisze: Agnieszko, ja jeżówek mam już około 20 odmian. Cudne są ;:108 .
Jolu czysta zazdrość mnie ogarnia 8-) ;:224
Jeżówki to moje marzenie, ale boję się ich delikatności i dlatego bardzo zwlekałam z sadzeniem..... w tym roku jednak nie wytrzymałam i kilka posadziłam.... oby przezimowały....
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

No ładnie ok.20 odmian jeżówek ,ale żeś ich nasadziła ,ja cały czas zachodzę w głowę gdzie Ty to wszystko sadzisz ,przecież działka ma tylko 3 ary,poproszę o instrukcję ,jakiś skrócony plan nasadzeń tak jak Ty sadzisz rośliny ,bo ja jakoś tego nie umiem :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm,widzę że po tych samych sklepach buszujemy :D
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Joasiu, Agnieszko, no tak jakoś wyszło. Jak kupiłam kilka dwa lata temu późną jesienią i mi przezimowały, to zaczęłam dokupywać następne i tak się uzbierało :heja .
Dorotko, bo po prostu jak są dobre sklepy i mają duży wybór, to z czasem coraz więcej ludzi do nich zagląda ;:333 i wieść roznosi się pocztą pantoflową :;230 . Do tych sklepów dodam jeszcze sadzawka.pl. Mają duży wybór paproci, nowości hostowe (choć niektóre drogie) no i inne cienio i wilgociolubne rośliny.
Marzenko, ja jestem techniczny człowiek :;230 i wszystko muszę przed kupnem i sadzeniem sobie zaplanować i zaprojektować. Najpierw rzecz jasna jest idea. Dokładnie wymierzam planowaną rabatkę, rysuję w skali, potem wybieram wstępnie jakie chcę mieć roślinki, zbieram informacje na ich temat (wymagania, wymiary), potem wrysowuję kółeczka, w komputerze na plan w kształcie tabeli wklejam miniaturki zdjęć i patrzę jak mi to gra całościowo i kolorystycznie (programu do projektowania zieleni niestety nie mam). Potem dopiero zamawiam. A potem jak sadzę, to też domierzam co do centymetra. W ten sposób nie mam na rabatce 'pustych przebiegów', więcej mi się zmieści, ale też rośliny nie mają za ciasno ani teraz ani mam nadzieję w przyszłości. No a poza tym, ze względu na małą działkę nie kupuję dużych roślin, tylko mniej niż średnie. Wyjątkiem są jeżówki, które do małych nie należą, ale wszerz tak dużo miejsca nie zajmują. Wszystko to zajmuje rzecz jasna dużo czasu, ale jest bardzo przyjemne, no i cóż, cała zima przede mną ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Sadzawce kupowałam hosty i cyclameny ,sadzonki takie duże że mi oczęta z orbit wyszły
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Jolu szacunek ogromny się Tobie należy;:180 ;:180 ;:180 ,moje planowanie wygląda mniej więcej tak -raniutko z kubkiem kawy w ręku ,jeszcze w ,,śpiochach '' wychodzę do ogrody przez taras i wtedy myślę,potem wracam do domu i robię notatki a następnie albo przesadzam ,albo odpalam auto i jadę po nowości.dużo roślin nowo zakupionych ,które kupuję oczami ( bo mi się podobały) a praktycznie nie wiem nic o ich wymaganiach dołuje w ogrodzie na rabatach wraz z donicami,i tak to u mnie wygląda ;:306 ;:306 ;:306
PS.ogromne dzięki za link , na pewno z niego skorzystam :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś moje skromne progi.. Dzięki temu trafiłam do Ciebie- i chyba przepadnę w pięknych zdjęciach!
Dopiero przeczytałam kilka pierwszych stron-ale wpisuję się tutaj, żeby nie zgubić Twojego ogrodu. Z nieba mi spadłaś- tyle konkretnych porad na temat hodowli lilii bardzo mi się przyda. Zaczynam z nimi przygodę- nie wiem, czy tegorocznie posadzone przymkną oko na popełnione przeze mnie błędy.. Ale poprawie się, korzystając z przeczytanych porad. Super wszystko opisałaś- jaką dac ziemie pod cebulą, jaką nad i dlaczego..
Piękne masz lilie u Siebie, zdjęcia robisz cudne- szczególnie włochate gąsiennice wyglądają uroczo.. Czuje, że niejeden zimowy wieczór spędzę w Twoim letnim ogrodzie..
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu ja też zamierzam na wiosnę zakupić kilka sztuk ale jeżówki mają kłopot w przezimowaniu.Ale to piękne kwiatuchy. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”