Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Post »

Mamy identyczne hibiskusy lila-róż.
W tym roku kwitł u mnie jak szalony, pięknie było...
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudna jest tojeść pomarańczowa ;:138 Przepiękne lilie, o róży nie wspomnę , jest wspaniała ;:138 ;:138 Nawet aster jest u Ciebie wspaniały ;:138 Wychwaliłam kwiaty a Ciebie ściskam po długiej letniej przerwie ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagusiu każdy z nas ma w sezonie zaległości z racji większej ilości obowiązków i nie tylko ...
Czasami wpada się tu i tam nie zostawiając śladu .
Pozdrawiam cieplutko i chylę czoła przed Twymi cudnymi hibiskusami bo swoje oddałam w cieplejszy klimat. Widziałam tylko kilka kwiatów a resztę załatwiały przymrozki.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jagusiu, przepiękne te hibiskusy, szkoda tylko, że to kwiat jednego dnia, ale przy takiej ilości jakie wydaje ten czerwony (też go mam) nie jest to, aż tak zauważalne. Mój miesiąc temu powędrował w inne miejsce bardziej słoneczne i przestronne, mam nadzieję, że da radę po przesadzeniu i przezimuje tak ładnie jak poprzednio.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Jagusiu chandra ucieka na bok jak się ogląd takie kolorki jak pokazujesz. Bardzo lubię rozmaitość cynii i słoneczka gazani,sama siałaś czy miałaś sadzonki?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Aniu :)
Niestety nasionek nie zebrałam, ale może da się go jakoś podzielić na wiosnę.

Teresko :)
Czasami tak nas dopada w te jesienne dni, ze nic na to poradzić nie można...

Majeczko :)
Widok w realu sto razy bardziej zachwycający.

Romciu :)
Przyjmuję zachwyty z pokorą , gdyż mam identyczne zdanie a że żadna w tym moja zasługa tylko natury to tym bardziej mogę to zrobić bez fałszywej skromności. I ja ciebie również ściskam ;:168 i pędzę oglądać Twoje piękności

Krysiu :)
Szkoda że musiałaś oddać swoje hibki, ale może spróbuj przygody z hibiskusem bagiennym? w przeciwieństwie do ketmii syryjskiej jest to bylina, która bardzo późno wyłazi na świat. W 2012 roku pierwsze kiełki dojrzałam dopiero 08 maja, więc o przymrozkach już dawno zapomniałam :D

Basiu :)
dziękuję za troskę, wracam już powoli do życia - przy takim zdechłym humorze wsparcie przyjaciół bezcenne. ;:196

Ilonko :)
Podobnie ma się rzecz z moim hibiskusem białym - mam także nadzieję że przeżyje bez szwanku moje przesadzenie i pokaże na co go stać.

Kasiu :)
Sadzonki gazanii dostałam na zlocie w Sulejowie od naszego forumowicza Zibiego. Jak widać dane były od serca bo jeszcze teraz, 14 listopada, cieszą oczy swoimi kwiatami. Chciałam zrobić fotki ale znowu się rozpadało.... może jutro będzie ładniejszy dzień....
__________________________________________________________________________________

A dzisiaj pierwsze zdjęcie jakie wam pokażę może nie jest zbyt kolorowe za to wielce pachnące, gdyż jego bohaterką jest mięta:

Obrazek

A teraz z kolei słonecznie kwitnąca nawłoć. Roślinka wielce niepożadana w naszych ogrdach z racji swojego inwazyjnego usposobienia.

Obrazek

chociaż ma własciwości lecznicze i przeslicznie wygląda w wazonie [czego niestety nie sfociłam], nie radzę jej wprowadzać do ogrodu:

Obrazek

i jeszcze pokażę jak pięknie kwitły hortensje. Pierwsza to Pinky winky:

Obrazek

zdjęcia z 11 sierpnia, jeszcze kwiaty nie wybarwione na różowo:

Obrazek

a tutaj już w jesiennych kolorach:

Obrazek

a to hortensja zwana przez nas Kryniczanką, gdyż babcia kupiła ją podczas pobytu w sanatorium:

Obrazek...Obrazek

i kolejna hortensja, tym razem nn, w tym roku jakaś taka wybitnie marniutka....

Obrazek

ale najwyraźniej motylkom się podobała :tan

Obrazek

a to kolejna nn tym razem odmiana jakiejś piłkowanej:

Obrazek

może kiedyś ją zidentyfikuję:

Obrazek

a tej hortensji nazwę znam, to Hydrangea Passion You and Me Różowa:

Obrazek

zakupiona w sklepie internetowym naszego forumka Adriana:

Obrazek

a na zakończenie znowu kolorowy widoczek:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jagusiu hibiskusy bagienne cudnie Ci kwitły, czy ten czerwony to od Tadzia?
Może ma nasionka to ja bym była chętna.
Takiego białego z czerwonym oczkiem też mam ale kiepsko mi kwitł w tym roku i podobnie jak Twój znajdzie na wiosnę nowe miejsce.
A aster rozkrzewiony w tym roku nie zdążył zakwitnąć podobnie jak jeden floks. ;:131
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagusiu rosły u mnie oba - hibiskus bagienny i syryjski - oba b.puźno ruszały z wegetacją więc i późno pąki zawiązywały....
Syryjski rośnie już w ogrodzie u córki - miasto więc cieplej.
Nawłocie lubię ale ich szalonej ekspansywności już nie bo wypierają nasze rodzime rośliny.
U mnie rośnie karłowa odmiana - ładny kompaktowy kształt ,kwiatostany zbite i tak 30 -35 cm.
zerknij >nawłoć karłowa LAURIN
Na Mazurach bez nawłoci ;:185 ;:185 ;:185 nie da się w naturalistycznym ogrodzie.
Czemu uważasz,że to hortensja piłkowana ? .. na zdjęciu widać dość szerokie liście.
https://lh5.googleusercontent.com/-mgd3 ... -12-41.JPG
Piłkowane mają liście spiczaste, wąskojajowatoeliptyczne, z ostrym lub lekko wyciągniętym wierzchołkiem a do tego cieńsze blaszki od ogrodowych.Ich liście jesienią pięknie się wybarwiają.
Może trafisz na nazwę sej ślicznej hortensji - powodzenia.
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Witaj. :wit Pięknie tu u Ciebie. Przejrzałem wszystkie wątki, cieszę się, że tu trafiłem. :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

4 września kwitła Ci glicynia?
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Jolu :)
Czerwonego hibiskusa kupiłam w sklepie ogrodniczym w Żyrzynie jako odmiana nn, aczkolwiek miałam taką cichą nadzieję, ze to będzie właśnie ta czerwona.

Krysiu :)
Piękna ta nawłoć karłowata, z chęcią przygarnęłabym nasionka.
Hortensję nazwałam piłkowaną ze względu na kwiaty. Nie pasują mi ani do hortensji bukietowych z ich stożkowatymi kwiatostanami ani do ogrodowych, które z kolei kojarzyły mi się z kwiatostanami bardziej lub mniej kulistymi. Ale trochę poczytałam i teraz wiem, ze wcale ogrodowe hortensje nie muszą mieć takich. W zimowe wieczory spróbuję odnaleźć imię mojej hortensji.

Basiu :)
Święte słowa.... w trudnych chwilach zawsze mogłam liczyć na wsparcie przyjaciół z forum.

Krystianie :)
Witaj w moich skromnych progach. I dziękuje w imieniu swoim i babci za te miłe słowa. A ja już biegnę oglądać twój "skromny" ogródek. Chociaż go jeszcze nie widziałam, nie sądzę że jest skromny. O żadnym ogrodzie tworzonym z miłością i pasją nie można tego powiedzieć. A skoro trafiłeś do grupy zielono zakręconych to twój ogród musi dla ciebie znaczyć coś więcej niż kawałek ziemi przed domem.

Przemku :)
Tak właśnie kwitła moja glicynia na początku września. Chyba chce na sile babci udowodnić, że to nieprawda że jest do niczego już, że mimo rozszczepionego i nadpróchniałego pnia, stać ją na wiele.... w sierpniu zaczęły wykształcać się pąki. To zdjęcie jest z 11 sierpnia....mniej więcej od tego czasu rozpoczęła swoje powtórne kwitnienie:

Obrazek
________________________________________________________________________________________________________________________
i kolejna porcja zaległych leetnio-jesiennych fotek. Na pierwszej roślinka, która jest w naszym ogrodzie od lat... sama się wysiewa to tu to tam i zdobi ogród do późnej jesieni. Mowa tu o miechunce:

Obrazek

Języczka pomarańczowa 'Otella' już dawno przekwitła i została na zimę króciutko przycięta:

Obrazek

ale jak kwitła przyciągała do siebie całą masę owadów:

Obrazek

kosmos picotee kwitł pojedynczymi kwiatami, a spodziewałam się czegoś wręcz odwrotnego:

Obrazek

Fuksja Magellana obsypana drobniutkimi kwiatuszkami, okazała się rośliną bylinową. Z wiosną myślałam, że przemarazła, tak długo nie wypuszczała pędów z ziemi:

Obrazek

i jeszcze rzut oka na hostowisko w pełni rozkwitu - zdjęcie z 11-08.2013r:

Obrazek

i taki tam widoczek, tym razem z mojego ogródka:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Bardzo mnie zaintrygowała ta Fuksja Magellana ;:224
Masz ją wsadzoną normalnie do gruntu i zimuje w naszym klimacie ;:oj ;:88
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagusiu ale miałam piękną przerwę w pracy :D , Dziewczyną skąd macie z babcią tyle kwiatów, to jest po prostu niesprawiedliwe. :cry: Ta róża która zmienia kolory w miarę kwitnienia piękna, w ogóle to już nie pamiętam co u Ciebie oglądałam tyle tego jest zaraz wracam do początku. Bardzo dużo oglądałam roślin w sklepach internetowych, ale niektórych które rosną u Was w ogóle nie widziałam- piękne, ;:138
A z tymi nadwyżkami to powiedz gdzie je wystawiasz , na któej ulicy to podejdę i wezmę)szkoda żeby się zmarnowały. Fajne te wasze spotkania forumowiczów, też jestem z Puław ale działkę mam w pow.wyszkowskim.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Nie wiem dlaczego kosmos w tym roku nie zakwitł, nie urósł. Czy teraz moge wysiac jeszcze raz?
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Jagusiu kaj ześ jest???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”