Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witaj

Post »

marta83 pisze:premia świetna.... byle by nie ostatnia:) tak w ogóle to bardzo fajna kolekcja i dość nie typowe że mężczyzna takie hobby posiada podziwiam i bez urazy za to stwierdzenie. choć nie wiem czemu się dziwie temu. mój mąż kupił mi ostatnio 10 storczyka cambrie i też je lubi. pozdrawiamy
Przyznam ci racje że dość nietypowe zainteresowania jak dla mężczyzny :) Ale rośliny od zawsze mnie fascynowały i dobrze się ze mną czuły więć zdecydowałem się na Storczyki. A czy masz może zdjęcia swoich storczyków? Chetnie bym zobaczył :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Orchideomaniak pisze:
To jest hybryda Paphiopedilum Delaina z tego co udało mi się wyczytać :) Jak dzisiaj w pracy będą jakieś Sabotki to porobie zdjęcia, ogólnie to postaram się sfotografować ciekawe storczyki. A co do hodowli to Sabotki nie są kłopotliwe w uprawie wystarczy raz w tygodniu dobrze podlać (ja jeszcze co tydzień urzywam nawóz "Florowit - nawóz do Storczyków").
Życzę powodzenia w uprawie Twojego Sabotka.
Pozdrawiam Dawid
Dawidzie, bardzo dziękuję za słowa otuchy! Piękne to Twoje paphiopedilum, jeśli będziesz miał chwilkę, zrób mu proszę więcej zdjęć!
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Piękne masz okazy. i zainteresowania :wink:
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

jasminee1 pisze:
Orchideomaniak pisze:
To jest hybryda Paphiopedilum Delaina z tego co udało mi się wyczytać :) Jak dzisiaj w pracy będą jakieś Sabotki to porobie zdjęcia, ogólnie to postaram się sfotografować ciekawe storczyki. A co do hodowli to Sabotki nie są kłopotliwe w uprawie wystarczy raz w tygodniu dobrze podlać (ja jeszcze co tydzień urzywam nawóz "Florowit - nawóz do Storczyków").
Życzę powodzenia w uprawie Twojego Sabotka.
Pozdrawiam Dawid
Dawidzie, bardzo dziękuję za słowa otuchy! Piękne to Twoje paphiopedilum, jeśli będziesz miał chwilkę, zrób mu proszę więcej zdjęć!
Zdjęcie mojego Paphiopedilum jest jak najbardziej aktualne. Jak wyrośnie i zacznie się rozwijać 2 kwiat to go sfotografuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dawidzie :) Najbardziej spodobały mi się mini, zreszta ostatnio mnie urzekły maluszki. A ten w wazonie to była śiwetna okazja. Nie wiem tylko uda się hodowla storczyka w takich warunkach, gdy nie ma ruchu powietrza. Od jak dawna go masz ?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Mamba pisze:Witaj Dawidzie :) Najbardziej spodobały mi się mini, zreszta ostatnio mnie urzekły maluszki. A ten w wazonie to była śiwetna okazja. Nie wiem tylko uda się hodowla storczyka w takich warunkach, gdy nie ma ruchu powietrza. Od jak dawna go masz ?
Ten w wazonie mam od wczoraj. Na pocieszenie to w Obi w tym wazonie rósł 1.5 miesiąca :lol: i żyje ciągle chciałem go kupic ale nie mogłem się zdecydować, a tu nagle na niego promocja. Wazon sprawia że ma większą wilgotność wokół siebie, ale czasem go mogę wyjąć przewietrzyć :D Także co do wazonu jestem dobrej myśli :)
Pozdrawiam
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Zdjęcia Phalaenopsisa w tubie zrobione w świetle dziennym :) Teraz widać tą ciemną plamke na jednym z kwiatów, ale czemu sie dziwić w końcu był na promocji :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Bardzo mi się podoba taka tuba, ale się zastanawiam jak storczyki się w niej rozwijają. Dobrze im tam? Wiadomo, tuba to pewne ograniczenie, mniejszy przepływ powietrza, inne oddziaływanie bezpośredniego światła słonecznego.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

orion pisze:Bardzo mi się podoba taka tuba, ale się zastanawiam jak storczyki się w niej rozwijają. Dobrze im tam? Wiadomo, tuba to pewne ograniczenie, mniejszy przepływ powietrza, inne oddziaływanie bezpośredniego światła słonecznego.
To samo pytanie zadała Mamba :)
Ten w wazonie mam od wczoraj. Na pocieszenie to w Obi w tym wazonie rósł 1.5 miesiąca i żyje ciągle chciałem go kupic ale nie mogłem się zdecydować, a tu nagle na niego promocja. Wazon sprawia że ma większą wilgotność wokół siebie, ale czasem go mogę wyjąć przewietrzyć Także co do wazonu jestem dobrej myśli, czas pokaże wytrzymał 1.5 miesiąca kolejne myślę też przetrzyma. Wypuszcza nowy liść i nowe korzenie to na temat jego rozwoju w tubie.
Pozdrawiam
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Zdjęcie dla jasminee1. Nie wiem jak mogłem to przeoczyć ale jednak rózni się dzisiejszy wygląd Paphiopedilum :oops:
Specjalnie dla ciebie jego dzisiejsze zdjęcia
Obrazek
Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Dawid - przepraszam :oops: Gdzieś mi to uciekło :oops:

Pochwalisz się innymi storczykami?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Jedne z moich pierwszych storczyków. Niestety wszystkie niedawno przekwitły, ich pedy całkowicie uschły wiec obciąłem i pozostaje mi tylko czekać. Wypuszczają nowe liście i korzonki więc jestem dobrej myśli :D
Obrazek
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Dawidzie, pięknie dziękuję! Chodziło mi właśnie o to, by zobaczyć go z nieco innego ujęcia :-) Ależ to piękność!
jasminee1 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ten kupiłem miesiąc temu. Urzekły mnie jego pasiaste kwiaty i różowy ryjek :lol: Usychały mu w sklepie pąki, dostałem mały upust i zaryzykowałem. Nie żałuję tej decyzji. :)

Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dendrobium które dostałem bez kwiatów w Maju na praktykach właśnie wypuszcza nowy przyrost, licze że niedługo wyda pęd kwiatowy :roll:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”