Róże Georginii ( Alicji) cz.III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III
Alu, pewnie mijałyśmy się między różami lub siedziałyśmy przy sąsiednich stolikach przy kawie, a może widziałaś jak Pan Krzysztof objaśniał mi sposób pobierania oczek na szczepienia
W przyszłym roku też się wybieram więc nadrobimy zaległości. Z pewnością zjedzie się więcej wielbicieli róż. W tym roku to był bardzo spontaniczny wyjazd, decyzja z dnia na dzień. Ale wrażenia niezapomniane i z wypiekami na twarzy i różami w bagażniku wracałyśmy z Kasią do domu. Do takich miejsc się zawsze wraca. Takie rozarium od zawsze mi się marzy ... może kiedyś ...

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
...a rzeknijcie słówko co to za spotkanie w ROZARIUM....chętnie też nawiedzę to miejsce i w tym czasie......ja mam stosunkowo blisko do nich...niespełna 40 km. na skróty......a i spotkanie z Wami też druga przyjemność.....

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś ,być może że tak było.Jak wyjeżdżaliśmy to P. Chodun siedział z kimś przy pierwszym stoliku,ale nie wiem z kim.
Ja też do końca nie wiedziałam czy pojadę ,bo czekałam na syna i nie wiedziałam czy będzie mógł pojechać.Ale udało się.Na przyszły rok wyjazd już zaplanowany,przed wyjazdem musimy się umówić.Wtedy się odnajdziemy.
A Rosarium ...,jesteś na dobrej drodze.Pomału będziesz się rozkręcać
W Rosarium pracuje już drugie pokolenie.
Krysiu chodzi o szkółkę P. Chodunów Rosarium, w tym roku był zorganizowany pierwszy zjazd miłośników róż.Zwiedzanie szkółki,pól różanych ,zakupy i rozmowy.Cofnij się w moim wątku różanym, wstawiłam zdjęcia z pobytu.Właśnie umawiamy się z Ewcią na spotkanie w przyszłym roku.
W tym roku nie wszyscy wiedzieli o różanym weekendzie ,ale w przyszłym pewnie będzie dużo więcej osób.

Ja też do końca nie wiedziałam czy pojadę ,bo czekałam na syna i nie wiedziałam czy będzie mógł pojechać.Ale udało się.Na przyszły rok wyjazd już zaplanowany,przed wyjazdem musimy się umówić.Wtedy się odnajdziemy.
A Rosarium ...,jesteś na dobrej drodze.Pomału będziesz się rozkręcać

Krysiu chodzi o szkółkę P. Chodunów Rosarium, w tym roku był zorganizowany pierwszy zjazd miłośników róż.Zwiedzanie szkółki,pól różanych ,zakupy i rozmowy.Cofnij się w moim wątku różanym, wstawiłam zdjęcia z pobytu.Właśnie umawiamy się z Ewcią na spotkanie w przyszłym roku.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
To może i ja się załapię?
- Georginia
Gosiu,nie musisz się na nic załapywać.Zaproszenie jest dla wszystkich chętnych.
- Georginia
Niedługo trzeba będzie zamknąć wątek ,więc postanowiłam wstawić resztę zdjęć róż z ogrodu Austina.Może w następnym sezonie będą nowe.
róże

róże

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Ale miałaś ucztę...
Mnie najbardziej podobają się te różyczki.Ty pewnie je masz u siebie?
Alu na ostatniej fotce różyczka jest na tle cisowych gałązek,czy to żywopłot z cisów ,czy pojedyncze rośliny?
Mnie najbardziej podobają się te różyczki.Ty pewnie je masz u siebie?
Planowałam mieć właśnie takie wąziutkie żywopłoty bukszpanowe ,jak na pierwszym zdjęciu,pytanie tylko,czy uda mi się utrzymać w ryzach bukszpanowe krzaczki.Georginia pisze:
![]()
Alu na ostatniej fotce różyczka jest na tle cisowych gałązek,czy to żywopłot z cisów ,czy pojedyncze rośliny?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Alu, dobrze zobaczyć tyle odmian angielskich, ich rozmiary i pokrój krzewów jaki jest naprawdę. W tym roku postanowiłam powiększyć rabatę angielską więc będę korzystać z twoich opisów i zdjęć. 
A z własnym rosarium może kiedyś coś wyjdzie, zobaczymy ...
Czyli do zobaczenia na kolejnym Różanym weekendzie

A z własnym rosarium może kiedyś coś wyjdzie, zobaczymy ...
Czyli do zobaczenia na kolejnym Różanym weekendzie

- Margo2
Ostatnio bardzo podobają mi się takie kolorki jak ma Munstear Wood.
Zastanawiałam się, czy jej nie kupić ale ostatecznie wybrałam Tradescanta.
Ciekawe jak bedzie rósł, bo bardzo słabą sadzonke dostałam.
Wiem, że wstęp wolny, ale nie wiem, czy będe mogła jechac
Zastanawiałam się, czy jej nie kupić ale ostatecznie wybrałam Tradescanta.
Ciekawe jak bedzie rósł, bo bardzo słabą sadzonke dostałam.
Wiem, że wstęp wolny, ale nie wiem, czy będe mogła jechac
- Georginia
Danusiu oczywiście że mam obie, na malinowej rabacie The Shepherdess - 6 szt a Gentle Herminone -5 szt.Teraz też dosadziłam Munstead Wood -3 szt i Noble Anthony 5 szt.Czyli malinowa już obsadzona.
Myślę że o bukszpany nie musisz się kłopotać.Ja tnę zawsze mój tylko jeden raz do roku.A zdarzały się lata że w ogóle.W tym roku pierwszy raz był formowany pod kancik.Przez pierwsze kilka lat cięcie polegało na tym że chwytałam cały krzaczek ręką i ciachałam sekatorem to co wystawało ponad dłoń.Mam odmianę 'Suffruticosa'.Co do cisów na zdjęciu to na 99 % jest to żywopłot widać go na dalszych zdjęciach.
Danusiu ,idziesz w dobrym kierunku.
Ewciu masz rację z angielkami ,u mnie w tym roku wszystkie zielone i zdrowe.Cieszę się że moje zdjęcia mogą być pomocne.Wiesz ile czasu mi się zeszło z planowaniem malinowej.Jakby co to można jeszcze zamówić katalog u Austina.Ale pewnie już go masz.
Gosiu to też piękna róża ale mnie chodziło raczej o niższą i bardziej zwartą.Miejmy nadzieję że Mustead Wood taka będzie.

Myślę że o bukszpany nie musisz się kłopotać.Ja tnę zawsze mój tylko jeden raz do roku.A zdarzały się lata że w ogóle.W tym roku pierwszy raz był formowany pod kancik.Przez pierwsze kilka lat cięcie polegało na tym że chwytałam cały krzaczek ręką i ciachałam sekatorem to co wystawało ponad dłoń.Mam odmianę 'Suffruticosa'.Co do cisów na zdjęciu to na 99 % jest to żywopłot widać go na dalszych zdjęciach.
Danusiu ,idziesz w dobrym kierunku.

Ewciu masz rację z angielkami ,u mnie w tym roku wszystkie zielone i zdrowe.Cieszę się że moje zdjęcia mogą być pomocne.Wiesz ile czasu mi się zeszło z planowaniem malinowej.Jakby co to można jeszcze zamówić katalog u Austina.Ale pewnie już go masz.

Gosiu to też piękna róża ale mnie chodziło raczej o niższą i bardziej zwartą.Miejmy nadzieję że Mustead Wood taka będzie.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu, wczoraj wykonaliśmy tło dla pnących róż w kąciku wypoczynkowym. Jak już Ci pisałam, tłem będą tuje.
Posadziłam też zakupione za pół darmo angielki. Są niziutkie. Czy okryć je w całości białą agrowłókniną? I jeszcze jedno pytanie.Kiedy zdejmujemy różom zimowe ubranka?
Posadziłam też zakupione za pół darmo angielki. Są niziutkie. Czy okryć je w całości białą agrowłókniną? I jeszcze jedno pytanie.Kiedy zdejmujemy różom zimowe ubranka?
Pozdrawiam. Ania
- Margo2
Tradescant jest taki sam w budowie co Muster. Niższa jest tylko Heidi Klum, ale ma jaśniejszy kolorek. Mimo to jak tylko będę miała okazję to też ją kupię
- Georginia
Aniu róże przykryj kopczykiem z ziemi,kopczyk tak ok. 30 cm.więc jak są małe to będą całe przykryte.Włóknina nie będzie im potrzebna,możesz przygotować sobie najwyżej jakieś liście i gałęzie z drzewa iglastego.Jeśli by przyszły duże mrozy ,wtedy jeszcze przysypiesz liśćmi i przykryjesz gałązkami.Jak przysypie śniegiem to już wystarczy.Odkrywamy róże wiosną ,gdy już ziemia rozmarznie ,zwykle jest to na początku kwietnia.Ale różnie bywa zależy od pogody,będziemy pisać że już można odkryć. Napisz jakie angielki kupiłaś.
Gosiu Heidi Klum jest bardzo chorowita,nie polecam.
Gosiu Heidi Klum jest bardzo chorowita,nie polecam.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu, kupiłam 2 auscat - białe i 1 ausblush - różową. Ta różowa jest bardzo marniutka i nie wiem, czy przeżyje... no cóż, będę chuchać i dmuchac 

Pozdrawiam. Ania