Witajcie. Do tej pory byłam pasywnym uczestnikiem forum - częściej czytałam Wasze porady, niż cokolwiek sama pisałam. Teraz jednak mam ogromny problem. Podepnę się pod ten temat, choć pewnie macie tutaj mnóstwo takich sytuacji. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o kwiaty i uch uprawę, ale dostałam storczyka phalaenopsis i coś bardzo niedobrego się z nim dzieje.
Zacznę może od początku. Storczyka dostałam w listopadzie - piękny, dorodny i kwitnący. Na początku grudnia jego kwiaty zaczęły robić się takie delikatnie pomarszczone - wyczytałam, że to przekwitanie, więc się zbytnio nie martwiłam. Mam okno od zachodu, storczyk stoi w odległości 1,5m od niego na półce. Nie jest wystawiony na bezpośrednie światło, wstawiam go do wody przegotowanej, odstanej wtedy gdy korzenie były srebrzystoszare, a doniczka zupełnie lekka. Po opadnięciu wszystkich kwiatów zaczęły jednak żółknieć liście - w sumie odpadły dwa małe, u samego spodu rośliny. I tutaj być może popełniłam błąd, bo wyczytałam, że jeśli storczyk ma w doniczce gąbkę to należy ją wyjąć, więc wyjęłam go wtedy z doniczki, (jakoś dzień po nawodnieniu) wydłubałam tę gąbkę (swoją drogą było jej sporo) i włożyłam z powrotem. Niestety po jakimś czasie zauważyłam, że u samej podstawy, tam, gdzie z ziemi wychodzą liście storczyk zaczyna żółknieć. Kiedy wyjęłam go z doniczki okazało się, że większość korzeni zgniła

(((( Były flakowate, takie jakby miały kisiel w środku, niektóre po dotknięciu całkowicie odpadały i została tylko taka biała nitka. Do tego na wierzchu ściółki było kilka białych plam, jakby pleśń... Obcięłam te korzenie, zasypałam te miejsca cynamonem, kilka korzeni zostało (ok. 8) - są w dobrym stanie, liście również - duże, zielone, jędrne. Kwiaty już dawno opadły i obcięłam łodygi. Nie wiem co mam teraz zrobić z tym storczykiem...wyczytałam gdzieś, że należy go wyjąć z doniczki (z korzeniami zasypanymi cynamonem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1-2 dni. Czy mam mu potem wymienić ściółkę? Nawozić go czymś? Czy zbyt często go podlewałam? Starałam się przestrzegać zasad - srebrzyste korzenie, lekka doniczka...może ta pleśń to jakaś choroba? Czy to po prostu moje nieudacznictwo. Pomóżcie prosze....chciałabym go uratować, tak pięknie kwitł.