Ogródek pełen marzeń cz.2
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek pełen marzeń cz.2
Marysiu,uczę się tylko trochę za późno, umysł nie ten i wiedza umyka. Brak czasu na ćwiczenie zdobytych wiadomości ale i tak się cieszę z tego co umie Ja przez 30 lat miałam kontakt z maszyną do szycia ,na stare lata postanowiłam zrobić sobie przyjemność i tak się zaczęła moja moja przygoda
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Irenko, trafiłam do Ciebie od Marysi. Jak czytam mamy podobne futerkowe problemy, Ty na działce, ja u siebie na posesji. Trafił mi się miot maleńkich kotków które szukają domów, prawdopodobnie mama zginęła pod kołami. Zapytać jednak chciałam o coś innego, wyczytałam że sterylizowałaś bezdomną kotkę z działki, ja muszę wyłapać osiem kotów i wysterylizować, żeby mieć jako taki spokój na posesji, ale mam problem co zrobić z kotem po sterylce, gdzie go przetrzymać do zagojenia i ściągnięcia szwów, jak Ty to zorganizowałaś, podpowiedz mi. Przy okazji czytania o kotach, obejrzałam sobie Twoją działkę, i widać to, co masz napisane w stopce, że Twój ogródek to naprawdę Twoja miłość 

- adamiec
Iwonko podaje CI link do Ani ,Ona ma więcej praktyki z ze sterylizacją dzikich kotów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63422
Ja widząc że stado kotów powiększa się pomyślałam że karmieniem nie pomogę zwierzętom. Powiadomiłam schronisko, przyjechali była przykra łapanka, zabrali po dwóch dniach wróciły.Koty były robione bez szwowo i nie musiały być łapane drugi raz, koszty ponosi Urząd Miasta. Dwie kotki nie załapały się i teraz mamy jeszcze 4 koty do zrobienia . Czekamy na wiek kotów , kocury muszą mieć 8 miesięcy a kotki 3 miesiące.
Latem dałyśmy wysterylizować na koszt własny dziką kotkę,miała być udomowiona nie wyszło, dalej jest dzika, jej synek odważny dał się głaskać i jest już domu koleżanki na miejscu Jumera który odszedł w marcu do "Krainy wiecznych łowów"
Życzę udanej akcji, mam nadzieje że wyjdzie to kotom na zdrowie Nasze po akcji są piękne i zdrowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63422
Ja widząc że stado kotów powiększa się pomyślałam że karmieniem nie pomogę zwierzętom. Powiadomiłam schronisko, przyjechali była przykra łapanka, zabrali po dwóch dniach wróciły.Koty były robione bez szwowo i nie musiały być łapane drugi raz, koszty ponosi Urząd Miasta. Dwie kotki nie załapały się i teraz mamy jeszcze 4 koty do zrobienia . Czekamy na wiek kotów , kocury muszą mieć 8 miesięcy a kotki 3 miesiące.
Latem dałyśmy wysterylizować na koszt własny dziką kotkę,miała być udomowiona nie wyszło, dalej jest dzika, jej synek odważny dał się głaskać i jest już domu koleżanki na miejscu Jumera który odszedł w marcu do "Krainy wiecznych łowów"
Życzę udanej akcji, mam nadzieje że wyjdzie to kotom na zdrowie Nasze po akcji są piękne i zdrowe

- zielonajagoda
- Kontakt:
Irenko, dziękuję Ci za odpowiedź, każda informacja jest dla mnie ważna. Ja mieszkam na prowincji więc muszę popytać o te sterylki bezszwowe. Oczywiście spróbuję uderzyć do gminy o dofinansowanie, ale to maleńka mieścina i nie wiem czy coś wskóram. Przed wyprowadzką na wieś mieszkałam w większym mieście i tam były co raku takie akcje. A tutaj.... ale tak jak napisałam u siebie, choćby z pod ziemi a wykopię na te sterylki
Zatem w styczniu zacznę łapanki, żeby zdążyć przed wiosną
A maluchy, cóż, mam nadzieję że znajdą się cztery domki.

- adamiec
Iwonko,cieszę się że wzięłaś moje skromne doradztwo pod uwagę.Mam nadzieje że pokonasz wszystkie bariery i zakończy się rozmnażanie.
Dzień Niepodległości,spędziłam na działce porządkując altanę. M napalił w piecu było ciepło i przyjemnie się pracowało,Przekopałam resztę poplonu, zostało mi obsypanie róż i wygrabienie ostatnich liści.
Kilka fotek z wczorajszego dnia,

moje zwykłe chryzantemki rozweselają ogródek i wykombinowana dąbrówka rośnie
fiołki kwitną
pory zostają na zimę w gruncie

Marysiu moje karczochyzobaczymy czy okryte przetrzymają zimę
dzielne nagietki
moja orka
ostatnie rzodkiewki
Lidziu ja też mam sprężynki
na koniec aparat sam sobie pstryknął fotkę,mój zmaltretowany trawnik

Dzień Niepodległości,spędziłam na działce porządkując altanę. M napalił w piecu było ciepło i przyjemnie się pracowało,Przekopałam resztę poplonu, zostało mi obsypanie róż i wygrabienie ostatnich liści.
Kilka fotek z wczorajszego dnia,

- zielonajagoda
- Kontakt:
Irenko, smakowite te rzodkiewki
, widzę że i Ciebie Marysia zaraziła karczochami, ja również będę próbowała je przezimować, bo co prawda tylko dwa popróbowałam w tym roku (było dużo małych owocków ale je przemroził ten paskudny wczesny mróz), ale mam wielką ochotę na więcej, w przyszłym roku 

- adamiec
Iwonko,ja pierwszy raz posadziłam karczochy, jak przezimują i będą owocować to nie wiem jak to przyrządzić. 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Irenko orka jesienna uskuteczniona, liście wygrabione, trawnik dosiany, roślinki wypielęgnowane teraz tylko rekreacyjnie na działkę przychodzić
w piecu napalić, kotkom dać jeść i delektować się jesiennymi urokami 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Irenko tu masz sposób przygotowania http://pozytywnakuchnia.pl/jak-oczyscic-karczochy/
Ja najlepiej lubiłam ugotowane do miękkości w osolonej wodzie. Pookrywaj karczochy i będę trzymała kciuki żeby przetrwały a za rok wydały pąki. Musiałaś późno posiać, że nie masz pączków
Ja najlepiej lubiłam ugotowane do miękkości w osolonej wodzie. Pookrywaj karczochy i będę trzymała kciuki żeby przetrwały a za rok wydały pąki. Musiałaś późno posiać, że nie masz pączków

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Irenko to są trzmieliny fortunea ale które to jak będę miała troszkę czasu to zerknę w święte kisięgi ogrodnicze
a może ktoś wcześniej nam podpowie jak się zowią 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- zielonajagoda
- Kontakt:

Wczoraj rano byłam molestować urzędniczki w gminie, dostałam refundację na cztery sterylki w tym roku i obiecane następne na wiosnę, muszę coś capnąć w sobotę rano bo na ósmą jestem umówiona do weta, tylko jak ja to zrobię

- adamiec
Maryś będę czekała na wiadomość z Twoich ksiąg,
Iwonko, może walerianą pokrop miejsce do którego je zwabisz. Uważaj, rób to w rękawicach mogą podrapać i ugryźć.
Jesteś wielka tak szybko to załatwiłaś, jeszcze tylko przykra łapanka. Jeszcze załatw odrobaczanie, ja kupuje proszek u wet, mieszam z karmą i robaki ich nie męczą. Jeżeli chorują to dodaje antybiotyk do karmy, teraz wyglądają pięknie są zdrowe a to cieszy

Iwonko, może walerianą pokrop miejsce do którego je zwabisz. Uważaj, rób to w rękawicach mogą podrapać i ugryźć.
Jesteś wielka tak szybko to załatwiłaś, jeszcze tylko przykra łapanka. Jeszcze załatw odrobaczanie, ja kupuje proszek u wet, mieszam z karmą i robaki ich nie męczą. Jeżeli chorują to dodaje antybiotyk do karmy, teraz wyglądają pięknie są zdrowe a to cieszy

- adamiec
- adamiec