Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
Re: Jeżyna bezkolcowa
Klimat nam się rozregulował i często odwilże są zimą, pobudzają się rośliny do wzrostu potem mróz i pojawia się problem.
U mnie odm. Polar kilka lat nie przemarzała bez okrywania.
U mnie odm. Polar kilka lat nie przemarzała bez okrywania.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! Potrzebuję paru informacji o odmianie Polar. Czy zrzuca ona liście na zimę i czy już u was ewentualnie zrzuciła? Czy na pędach są jakieś chociażby drobne kolce? Pytam, bo nie wiem, czy przypadkiem nie dostałem czegoś innego zamiast tej odmiany.
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Odmiana Polar nie ma ani jednego kolca. Oczywiście zrzuca liście na zimę.
Jeśli kupiłeś klopsa to najlepiej rozmnażać od kogoś z forum.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli kupiłeś klopsa to najlepiej rozmnażać od kogoś z forum.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
No niestety chyba klops... Na jednym krzaczku są zarówno pędy z kolcami jak i bez kolców, do tego, do tej pory jest jeszcze w liściach. Muszę się więc zgłosić z prośbą do szanownych forumowiczów o pomoc. Czy mógłby mi ktoś odstąpić jedną sadzonkę jeżyny Polar? Byłbym bardzo wdzięczny. Na kupno przez internet nie chcę się już decydować, a w okolicznych sklepach na pewno nie dostanę.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mogę wysłać Ci sadzonki mojej jeżyny,ale nie wiem jak się przyjmą w Twoim rejonie .
-
- 500p
Dziękuję i chętnie przyjmę o ile to Polar
Pokryję oczywiście koszt przesyłki. Miałem do niedawna jeżyny bezkolcowe jakiejś nieznanej mi odmiany i wytrzymywały zimy jako roślina. Niestety z owocowaniem było gorzej. Mam nadzieję, że Polar według opisów będzie wytrzymalszy. Na PW podeślę Ci adres do wysyłki i dogadamy się dokładniej co i jak.

Czy ktoś może mi powiedzieć kiedy rozmnażać jeżynę aby zachowała cechy rośliny macierzystej.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Zrób na wiosnę odkład.
I co z każdego międzywęźla wypuści?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Odkład to nie znaczy zasypanie całego pędu. Co by się stało w takiej sytuacji nie wiem. Przyginasz pęd do ziemi i zaspujesz na niewielkiej długość, stożek wzrostu ma być na wierzchu.
Gdzieś czytałem, że właśnie wierzchołek jeżyny najlepiej się ukorzenia czy to prawda czy ktoś to robił?
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Ja niechcący...
Miałam sporo kopców z kretowin, wybierałam łopatą ziemię i rzucałam na rabatę... Część ziemi przykryła czubek, jednego z pędów, jeżyny bezkolcowej... Wypuścił ładne listki, przez lato podrósł... Myślę na wiosnę przesadzić w docelowe miejsce... Zrobiłam tak jeszcze z dwoma gałązkami, które wchodzą na rabatę... Wiosną powinny być gotowe sadzonki...
Ale spec ze mnie żaden, to może mi się udało...

Miałam sporo kopców z kretowin, wybierałam łopatą ziemię i rzucałam na rabatę... Część ziemi przykryła czubek, jednego z pędów, jeżyny bezkolcowej... Wypuścił ładne listki, przez lato podrósł... Myślę na wiosnę przesadzić w docelowe miejsce... Zrobiłam tak jeszcze z dwoma gałązkami, które wchodzą na rabatę... Wiosną powinny być gotowe sadzonki...

Ale spec ze mnie żaden, to może mi się udało...

-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Latem przez nieuwagę lekko nadłamałam bardzo długi (kilka metrów) nowy pęd, który miał owocować w przyszłym roku. Nie odłamując go, przysypałam go w kilku miejscach ziemią. I do jesieni wyrosły trzy nowe pędy, długie na conajmniej 1m do 1,5 m. Nie odcinałam ich, zrobię to na wiosnę. Zobaczymy czy będzie któryś już owocował latem?
przymierzam się do "załozenia" małego ogródka z jeżynami ok 8-10 krzaków powiedzcie jaką odmianę byście polecali po przeczytaniu watku dalej nie mam pomysłu co wybrac
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Witajcie,
Czy jeżyna posadzona wczesną wiosną do gruntu wypuści w tym samym roku pędy długie nawet do 2 metrów? Chodzi mi o to, czy od razu będzie miała wysokość 1,5m - 2m czy może jest to zależne od "wieku" rośliny i np. młode jeżyny będą mniejsze.
Analogiczne pytanie mam do malin.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Czy jeżyna posadzona wczesną wiosną do gruntu wypuści w tym samym roku pędy długie nawet do 2 metrów? Chodzi mi o to, czy od razu będzie miała wysokość 1,5m - 2m czy może jest to zależne od "wieku" rośliny i np. młode jeżyny będą mniejsze.
Analogiczne pytanie mam do malin.
Z góry dzięki za odpowiedzi.