Witam wszystkich Hyomaniaków!
Proszę o radę doświadczonych w uprawie hoi linearis - jak uprawiacie swoje? - podłoże, podlewanie, nawożenie.
Ja mam już trzecią h.linearis /odpukać wszystko o.k/, ale poprzednio zamordowałam dwie. Nie wiem, dlaczego?
POzdrawiam. Ania
Mam ją od 3 lat.To jej pierwsze kwitnienie i od razu 8 gron kwiatowych!Kupiłam maleńką,tylko jeden pędzik.Jest w maleńkiej doniczce w podłożu,w którym przyszła.Prawdę mówiąc,podłoże jest zbite.Stoi na wiszącej szafce kuchennej,30cm od sufitu obok okna południowego.Okno jest stale uchylone w nocy też.Jednak bezpośrednio zimne powietrze jej nie owiewa.bo wisi dośc gęsta firana.Podlewana po przeschnięciu podłoża.Latem wręcz zasuszona z powodu urlopu.Była tak sucha,że ziemia odstawała od doniczki.Odżywkę dostaje czasami jak pozostałe,w dawce jak do storczyków,stosuję tylko ASTVIT.Dla mnie to zupełnie bezproblemowa hoja, o której potrafię zapomnieć.
To moja druga linearis.
Pierwsza, przemrożona w podróży, oddała ducha po kilku dniach - dosłownie, rozsypała się w oczach.
Ta, ma już 2 tygodnie i na razie, trzyma się dzielnie.
Haniu,to będzie szybciej niż Ci się wydaje.U mnie "puszczała" się dość szybko.Jest zawinięta na ścianie bo sięgałaby do połowy szafki stojącej ( a wisi 30 cm od sufitu).
Moja linearis coś strasznie się sypie- nie wiem co jej nie odpowiada. Chyba spełniłam wszystkie warunki jakich potrzebuje- nie ma teraz za dużo światła, bo i skąd? Podlewam jak przeschnie, spryskuję przegotowaną wodą... mimo to coś jej nie pasuje... Proszę, pomóżcie coś wymyślić...
Hoja linearis potrzebuje chłodu,chłodu i jeszcze raz chłodu.
Opadanie jej liści może być związane z ciepłym pokojem,w którym przebywa.
Lubi pić,nie przesuszać podłoża!!
Dołączam się do pytania "jak ją ukorzenić" :] Sam się właśnie od wczoraj waham nad zakupem ciętego pędu z alledrogo, a to ostatni dzwonek, przed zimą :/
Ukorzenialam moje lineariski normalnie, w ziemi. Kubek na leb i ukorzenily sie obie. Juz rosna.
Ukorzenialam je w sierpniu, wiec mialy cieplo, ale w tej chwili ukorzeniam na parapetach sporo hoi roznych odmian i tez daja rade.
Kochani moja linearis wisi przy zadaszonym balkonie od wschodu i nawet rosła ale ostatnio coś zdarza się że odpadną młodziutki listki Zastanawiam się czym to może być spowodowane, może tymi upałami? Jak myślicie?