Szkodniki na wierzbie - proszę o pomoc !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szkodniki na wierzbie - proszę o pomoc !

Post »

Dzisiaj na jednej z wierzb w ogrodzie zobaczyłam jakieś szkodniki. Robactwo umiejscowiło się na gałęziach (raczej grubszych i dojrzałych częściach niż na młodych). Są dość duże, żerują w skupiskach. Przepraszam za jakość zdjęć ale trudno zrobić dobre ujęcia ponieważ owady znajdują się raczej na spodniej stronie gałęzi. Wygląda to tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc, co to jest i czym to zwalczać ?
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Re: Szkodniki na wierzbie - proszę o pomoc !

Post »

Tuberolachnus salignus miodownica wierzbowa, miałem taki przypadek na ostatniej interwencji. Oprysk np. Decis 2,5EC, Fastac 100EC, Talstar100EC, Karate Zeon 050CS.
Zdjęcie jest bardzo dobrze wykonane. Oprysk proszę zastosować albo wieczorem (na dzień dzisiejszy to już w godzinach 15.30- 16, albo wcześnie rano. Proszę opryskać intensywnie zarówno owada (najlepiej z którymś z tych podanych środków o działaniu kontaktowym) , jak i liście, i pędy.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję Tomku za informacje, takie konkretne i rzeczowe. Jak najszybciej zaopatrzę się w odpowiedni środek i wykonam oprysk. Dziękuję. Życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p
Od: 31 paź 2013, o 18:48

Post »

Mam dokładnie to samo na swojej wierzbie, Karate Zeon 050CS już kupione i w sobotę będę pryskał. Oby z dobrym skutkiem.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
prome
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2012, o 13:13

Post »

Dodam tylko że ta mszyca pojawia się od września, nawet kilkustopniowy mróz jej nie zabija. Informacje wyczytałem w internecie.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

U mnie dziś właśnie też to zobaczyłem. Przeraziłem się i od razu po sekator. Ogołociłem u siebie ok. 20 niedużych wierzb. Powycinałem wszystkie gałęzie gdzie były te robaki i czarne plamy. Przyszło mi to z wielkim trudem, bo zostały same kikuty.
Czy to atakuje także inne rośliny czy tylko wierzby? Czy z tych porażonych gałęzi mogę pobrać sadzonki? Zamierzam powybierać i poodcinać te zarażone, a potem jeszcze opryskać jednym z wyżej wymienionych środków.
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Czytałem, że ta mszyca nie wyrządza dużych szkód, ale zawsze to szkodnik. Swoją niewielką plantację spryskałem wczoraj,bo była dobra pogoda. Karate podziałało bardzo dobrze, dzisiaj jak sprawdzałem to mszyca była martwa, ruszając łodygą spadała na ziemię. Myślę, że jak mechanicznie zniszczysz mszycę, gniotąc ją ręką (załóż rękawice) to do nasadzeń możesz spokojnie wykorzystać. Chociaż najlepsze są zdrowe sadzonki.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Zapomniałem, oczywiście podziękowanie dla Tomka, za trafną diagnozę i skuteczne rozwiązania ;:180 Tomek jesteś Debeściak ;:138
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

matt55 pisze:U mnie dziś właśnie też to zobaczyłem. Przeraziłem się i od razu po sekator. Ogołociłem u siebie ok. 20 niedużych wierzb. Powycinałem wszystkie gałęzie gdzie były te robaki i czarne plamy. Przyszło mi to z wielkim trudem, bo zostały same kikuty.
Czy to atakuje także inne rośliny czy tylko wierzby? Czy z tych porażonych gałęzi mogę pobrać sadzonki? Zamierzam powybierać i poodcinać te zarażone, a potem jeszcze opryskać jednym z wyżej wymienionych środków.
Właśnie zrobił Pan jedną z głupszych rzeczy z jakimi się spotkałem. W taki sposób bronimy się przed chorobami takimi jak raki różnego rodzaju, a nie szkodniki w postaci najprościej zwalczanych mszyc z miodownicowatych. Nie wiem czy takie postępowanie wynikło z powodu niezrozumienia treści czy z jakiś innych powódek? Karate Zeon 050CS (najtańszy z wymienionych przeze mnie środków) kosztuje niecałe 8 albo 9 PLN w marketach ogrodniczych. W taki sposób nie wygrał Pan walki z mszycą, bo w przyszłym roku na 90% też będzie, co wtedy ogołoci Pan o kolejne roczne, albo nawet dwuletnie przyrosty roślinę?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Ano własnie, dlatego następnym razem, zanim chwyci się za sekator warto zapoznać się z tematem, zasięgnąć rady i opinii osób, które mają wiedzę w temacie. Przecież wiadomo, że cięcie ma sens jedynie w niektórych uzasadnionych przypadkach (np. pojedyncze ognisko choroby grzybowej na roślinie) a nie w przypadku wystąpienia szkodnika, który "za chwile" może pojawić się na pozostałych częściach rośliny...
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Tak wiem, że teraz źle postąpiłem, ale to jest wierzba, szybko odrośnie :)
Niestety czarne plamy mnie zmyliły... Bo prócz gniazd mszycy na pniach były czarne plamy, tak jakby ktoś opalił drzewo czym bardziej się sugerowałem... Człowiek uczy się na błędach, a najszybciej i najlepiej na swoich :wink:
A ja jako młody i niedoświadczony ogrodnik pewnie wielokrotnie popełnię jeszcze masę takich błędów...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”