Minibotanik Jacka cz.8
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Jacku, ładne zdjęcie z "lotu ptaka", dobrze, że nie spadłeś przy tym fotografowaniu. A tak serio, to zawsze się zastanawiałam jak Ty potrafisz upchnąć te swoje kolekcje na rabatach. Teraz wiem trochę więcej jak to robisz. Fajny kształt trawnika i rabaty tak symetryczne, że podziw bierze. No i co ja czytam, że astry autujesz za płot, to może do mnie byś podesłał, brakuje mi kwiatów jesiennych.
U mnie z anomalii to goździk na skalniaku kwitnie i tyle. Poza tym jak tak ryję w ziemi, to niewiele widzę co nad ziemią kwitnie. Może w weekend przejdę się i dojrzę coś fajnego kwitnącego.
Dobrze, że wspomniałeś o czyszczeniu rynien, muszę powiedzieć M, że nasze też trzeba wymieść i siatki zamocować lepiej, bo te co są to wiszą i wkurzają, zamiast zasłaniać rynny.
U mnie z anomalii to goździk na skalniaku kwitnie i tyle. Poza tym jak tak ryję w ziemi, to niewiele widzę co nad ziemią kwitnie. Może w weekend przejdę się i dojrzę coś fajnego kwitnącego.
Dobrze, że wspomniałeś o czyszczeniu rynien, muszę powiedzieć M, że nasze też trzeba wymieść i siatki zamocować lepiej, bo te co są to wiszą i wkurzają, zamiast zasłaniać rynny.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku ale fajne fotki, pokazujące tak dużą część ogrodu
Super znać taki ogólny zarys i formę jaka się składa na ogród.... wiem, że to nie całość..... że jest o wiele więcej....ale i tak super zobaczyć
Faktycznie wyobrażam sobie, że brat tęskni za jesienią.... to piękna pora roku i jego wczesne lata były z nią związane...... to się zmieniło i brakuje....
Dziękuję Ci bardzo za fotkę zatrwianu.... jest super....cudowny do wszelkich dekoracji....wiosną sieję na bank

Faktycznie wyobrażam sobie, że brat tęskni za jesienią.... to piękna pora roku i jego wczesne lata były z nią związane...... to się zmieniło i brakuje....
Dziękuję Ci bardzo za fotkę zatrwianu.... jest super....cudowny do wszelkich dekoracji....wiosną sieję na bank

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Geniu, trzeba próbować różnych sposobów zabezpieczania. Cieszę się, że trafłaś na właściwy
U nie też wieje na przestrzał
Pelagio, bardzo dziękuję
Ścieżki i inne konstrukcje ogrodowe robię z tego, co mam pod ręką, lub znajdę w naturze, np. kamienie, szyszki, korzenie drzew.
Mija piąty roczek zabawy w tym ogrodzie
Rury ceramiczne czekają na swoich roślinnych lokatorów. Ale to już w przyszłym roku
Grażynko
To nie garnki, tylko jak trafnie zgadła Agnieszka rury ceramiczne
Marzenko, nawet nie wiedziałem, że są takie siatki osłaniające rynny. Ale te siatki też by się zapchały, bo mam bardzo blisko duże drzewo.
Po nadwyżki zapraszam osobiście, jeśli masz na nie ochotę
Wyobraziłem sobie kreta
Trawnik miał kiedyś lepszy kształt, takiej klepsydry ale po wykopach kanalizacyjnych już nie wróciłem do tej koncepcji.
Agness, bardzo dziękuję
Dla mnie też to ciekawe doświadczenie - zobaczyć swój ogród z góry. Dzięki temu widzę, czy planowane pomysły mają swoje odbicie w rzeczywistości i też, co trzeba poprawić.
Coraz więcej rabat zakładam poza ogrodem właściwym i tego nie widać na pokazanych fotkach

U nie też wieje na przestrzał

Pelagio, bardzo dziękuję

Mija piąty roczek zabawy w tym ogrodzie

Rury ceramiczne czekają na swoich roślinnych lokatorów. Ale to już w przyszłym roku

Grażynko

To nie garnki, tylko jak trafnie zgadła Agnieszka rury ceramiczne

Marzenko, nawet nie wiedziałem, że są takie siatki osłaniające rynny. Ale te siatki też by się zapchały, bo mam bardzo blisko duże drzewo.
Po nadwyżki zapraszam osobiście, jeśli masz na nie ochotę

Fajne zdaniePoza tym jak tak ryję w ziemi, to niewiele widzę co nad ziemią kwitnie.

Trawnik miał kiedyś lepszy kształt, takiej klepsydry ale po wykopach kanalizacyjnych już nie wróciłem do tej koncepcji.
Agness, bardzo dziękuję

Dla mnie też to ciekawe doświadczenie - zobaczyć swój ogród z góry. Dzięki temu widzę, czy planowane pomysły mają swoje odbicie w rzeczywistości i też, co trzeba poprawić.
Coraz więcej rabat zakładam poza ogrodem właściwym i tego nie widać na pokazanych fotkach

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to Ci dopiero.....
Ja takie wywaliłam kilka lat temu
, nie wpadłam na taki odlotowy pomysł.
A co w nich jest ?

Ja takie wywaliłam kilka lat temu

A co w nich jest ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jacku masz bardzo ładny ogród 
Dużo ścieżek fajnie się przechadza takim ścieżkami

Dużo ścieżek fajnie się przechadza takim ścieżkami
Pozdrawiam Alicja
- JacekP
Grażynko, te też miały być wywalone po likwidacji jakiejś firmy budowlanej. Znajoma dała cynk i przytaszczyłem 5 takich rur do siebie
Będą w nich rosły byliny płożące. U Ciebie zobaczyłem zwisający na balkoniku bluszczyk kurdybanek i to za mną chodziło
Alu, kiedyś miałem mało ścieżek i duże powierzchnie rabat. Było to niepraktyczne. Powoli też zamieniam takie udeptane ścieżki z ziemi na trwalsze i praktyczniejsze.
Dorotko, dziękuję ale że aż cuda?
Sweety zainspirowała mnie do zrobienia sesji suszkom. Wiele roślin zostawiam właśnie ze względu na dekoracyjność w stanie zaschniętym:
nareszcie mam acenę, która już się zaaklimatyzowała i powolutku się rozrasta

bywały lepsze puszki trojeści

gawędki kwitną wcześnie jak na astry więc teraz już całe w puszkach

chyba zbyt gorliwie wyrywałem siewki szczeci, bo tylko kilka suszków

ta roślina po raz pierwszy pokazuje, że ładnie też wygląda w takiej fazie

i jeszcze jeden aster po uwolnieniu nasion; wygląda jakby kwitł

Alu, kiedyś miałem mało ścieżek i duże powierzchnie rabat. Było to niepraktyczne. Powoli też zamieniam takie udeptane ścieżki z ziemi na trwalsze i praktyczniejsze.
Dorotko, dziękuję ale że aż cuda?

Sweety zainspirowała mnie do zrobienia sesji suszkom. Wiele roślin zostawiam właśnie ze względu na dekoracyjność w stanie zaschniętym:
nareszcie mam acenę, która już się zaaklimatyzowała i powolutku się rozrasta

bywały lepsze puszki trojeści

gawędki kwitną wcześnie jak na astry więc teraz już całe w puszkach

chyba zbyt gorliwie wyrywałem siewki szczeci, bo tylko kilka suszków

ta roślina po raz pierwszy pokazuje, że ładnie też wygląda w takiej fazie

i jeszcze jeden aster po uwolnieniu nasion; wygląda jakby kwitł

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Fajowe te suszki - zwłaszcza pierwszym i ostatnim zdjęciu 

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Jacku Dzięki za zdjęcia ogrodu z góry - bardzo takie lubię
Masz bardzo dużą powierzchnię rabat, nie masz problemu z chwastami? Zdjęcia suszek super, takie listopadowe, można przy nich podumać
Wszystko masz tak ładnie regularnie robione, u mnie to ogród jakby pijany był i się wije 

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Co to za roślinka - marribium incanum ? To nie żeleźniak ?
Właśnie sobie przypomniałam, że siewki szczeci widziałam na działkach
Fajne ''kandelabry'' tworzą i zbierają wodę w kieszonkach przyliściowych
Co to za roślinka - marribium incanum ? To nie żeleźniak ?
Właśnie sobie przypomniałam, że siewki szczeci widziałam na działkach

Fajne ''kandelabry'' tworzą i zbierają wodę w kieszonkach przyliściowych

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Fajniutkie te Twoje suszki!!
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Ja mam Marrubium supinum tylko zawsze usuwam całe łodygi kwiatowe.Okazuje się,że niepotrzebnie bo można wykorzystać je do suchych bukietów.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- JacekP
Basiu, czasem i suchy kwiat jest ładną ozdobą. Astry rozkrzewione mają sztywne osnówki i świetnie imitują płatki, których już dawno nie ma. Aceną też jestem zachwycony!
Michał tak, patrząc na suszki, jesienna zaduma gotowa
To mój nastrój.
Czy nie mam problemu z plewieniem?
; niech te emotikony posłużą za komentarz.
Przyczyna prostych rabat jest prozaiczna - często materiałem do ścieżek są deski, belki lub podkłady. Wszystkie proste jak drut. Ale falujące i okrągłe rabaty też można u mnie spotkać. Wtedy wykorzystuję cegłę, kamień bądź blachę.
Agnieszko, marrubium to szanta.
Na szczęście i u mnie szczeci nasiało się trochę więc nie wyginie. Tym bardziej, że jest przysmakiem rusałek
Piotrek, jak już mało kwiatków to i ich mumie fajne są
Janek, na drugi rok koniecznie zostaw marrubium! Wiele suszków zostawiam jak długo się da. Czasem do wiosny.
Michał tak, patrząc na suszki, jesienna zaduma gotowa

Czy nie mam problemu z plewieniem?

Przyczyna prostych rabat jest prozaiczna - często materiałem do ścieżek są deski, belki lub podkłady. Wszystkie proste jak drut. Ale falujące i okrągłe rabaty też można u mnie spotkać. Wtedy wykorzystuję cegłę, kamień bądź blachę.
Agnieszko, marrubium to szanta.
Na szczęście i u mnie szczeci nasiało się trochę więc nie wyginie. Tym bardziej, że jest przysmakiem rusałek

Piotrek, jak już mało kwiatków to i ich mumie fajne są

Janek, na drugi rok koniecznie zostaw marrubium! Wiele suszków zostawiam jak długo się da. Czasem do wiosny.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku jestem cichym podglądaczem od pewnego czasu, ale teraz muszę Cię pochwalić za piękną kolekcję astrów jesiennych, jestem zauroczona nimi w Twoim ogrodzie 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Jacek już pokazujesz zaschniete kwiatostany czyżby już tylko to było ozdobą w ogrodzie, chyba nie, jeszcze są ostatnie kwiaty
więc pokazuj co zywe i kwitnące
bo ja dopiero zabieram się za przeglądanie tego sezonu w forumowych ogrodach.