Oj nie dajcie się nabierać na te nazwy co w sklepach piszą, zajmuję się ziemniakami i wiem jakie są realia, zazwyczaj droga ziemniaka do Was jest długa rolnik produkuje ziemniaki, dalej sprzedaje je na hurtownię lub jeszcze jest to robione przez pośrednika który je dopiero dostarcza na hurtownię i dopiero z hurtowni trafiają na sklepy, tak więc od rolnika do Was to jest jeszcze 2 lub 3 pośredników czasem i więcej, na każdym etapie drogi ziemniaka może zostać zmieniona jego nazwa. Wiem jak jest bo znajomy w tym roku sprzedawał całe lato ziemniaki (ja wszystko raczej magazynuję) miał on odmiany carrera riviera, volumia, bellarosa, wszystkie te odmiany z wyjątkiem ostatniej sprzedawał jako Denary, w tym roku generalnie na hurtowniach było zapotrzebowanie na Denary. Ja skupowałem trochę ziemniaków na przechowanie to podobno kupowałem Tajfuna ale nie mogę być tego pewien bo to wie tylko ten kto mi sprzedawał. Jeśli chodzi o Bryzę to ostatnio słyszałem że specjalne stacje oceny odmian ziemniaka które zajmują się produkcja sadzeniaków mieli Bryzę ostatni rok a na sadzeniaki rolnicy musieli zapisywać się jeszcze zanim ta odmiana była posadzona. Zbiór mechaniczny Bryzy jest trudny bo strasznie łatwo się niszczy podczas zbioru mechanicznego. jeśli chodzi o odmianę którą teraz mogę polecić do jedzenia to Vineta już dłuższy czas utrzymuje się na rynku jako popularna odmiana mi osobiście smakuje i słyszałem bardzo dużo dobrych opinii od niej na Vinete też jest bardzo duże zapotrzebowanie i cena za tą odmianę jest wyższa o kilka-kilkanaście groszy za kilogram. Vineta troszkę słabiej plonuje od innych odmian ale skoro ktoś sadzi dla siebie to warto ją zasadzić. jeśli chodzi o Bellarose to jest to odmiana holenderska (jeśli dobrze pamiętam) o czerwonej skórce bardzo dobra do jedzenia, ale szybko się wyplenia już po 2-3 latach plony są znacznie niższe.
Jeśli chodzi o sadzeniaki to mamy 2 kategorie Elitarne i Kwalifikowane. Elitarne sprzedajemy w klasie B która dzieli się na B1 i B2, natomiast Kwalifikowane sprzedawane w kategorii C która dzieli się na Ca i Cb. gdzie oczywiście najlepsza z wymienionych klas jest Elitarna B1 a najgorszą Bazowa Cb. Oczywiście występują jeszcze wyższe klasy od B1 ale nie są one dostępne dla rolników tylko dla specjalnych stacji zajmującymi się produkcja sadzeniaka.
Duże ziemniaki możemy kroić przed sadzeniem, jednak zmniejsza to ilość oczek, generalnie duże ziemniaki kroimy na pół.
Sadzeniaki elitarne czy klasyfikowane nie są sprzedawane w małych ilościach ale jeśli macie znajomego rolnika który jest sumienny to można do niego zagadać o takie klasyfikowane ziemniaki.
Dzięki dla tych wytrwałych którzy to przeczytali mam nadzieje że dostarczyłem Wam trochę wiedzy w tym temacie
